Att spegla det jag gillar.

Lite aktuellt '3D' prov..

***

Blev lite inspirerad av Nikons nya Z9 där man återupptagit funktionen '3D' i samband med AF, där den verkar fungera rätt så bra vad jag har läst.. Jag kan egentligen inga detaljer (bara lite) om denna funktion, inte mer än att jag tidigare har tyckt att det inte har tillfört så mycket på mina kameror Nikon D800E och Nikon D750. Men efter att nu ha provat 3D på båda kamerorna (senast jag provade 3D är kanske 5 år sen..) återigen, så drar jag nu andra slutsatser jämfört med 'förr'.. Jag tycker att det fungerar över min förväntan, där D750 känns lite bättre/stabilare än den 'äldre' D800E, men den sistnämnda är ändå över förväntan för mig!

Här är en del bilder tagna med D800E + TC 1,4 II + F 300 mm. PF = 420 mm. brännvidd. Bilderna är tagna under en eftermiddag nu i veckan som gått och 3D ihop med AF-C har använts på alla bilder, även när motivet varit stillasittande.. Bilderna är redigerade i Lightroom och sedan lite i PS.

**

 Från mitt närområde Tantolunden på Södermalm i Stockholm..

             

***

Ringduva, alltid den första vårfågeln här i 'lunden'.. dom försvinner annars i oktober nån gång..

     

Tack för mig!

Inlagt 2022-03-13 23:09 | Läst 673 ggr. | Permalink
Ser ut att fungera bra. Har aldrig använt denna funktion även fast jag också kör Nikon.
Härliga bilder i alla fall. Har inte blivit så mycket avkoppling för mig på sistone då det varit mycket med jobbet. Längtar ut när jag ser dina "vår" bilder. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2022-03-14 13:25
Hej! Ja, jag upplever att det fungerar rätt så bra faktiskt, och ändå hyfsat bra också med min äldre D800E jämfört med min lite 'bättre' D750 som också är nyare, och '3D' används alltid bara ihop med det 'största fokusområdet' i kameran, och inte ihop med de valbara 'mindre fokusområdena' i inställningarna.. Och efter att ha funderat lite till så blir då troligen 'fördelen' med 3D att endast det största fokusområdet då alltid används, och att kameran 'lär' sig själva motivet 'lite' jämfört med endast AF-C utan 3D..(?) När jag då kör med 3D så är det från början endast en liten ruta igång i sökaren, att sikta med på något som jag helst vill ha fokus på, sen håller jag ner avtryckaren till hälften och kameran har då registrerat/lärt sig vad jag vill ha skarpt.. sedan kan jag komponera om bilden så som jag vill, så länge som det då förmodat skarpa motivet hålls inom det 'största fokusområdet'! Där är vinsten med 3D (troligen?).. Förmodligen finns det en 'motiv-inlärningseffekt' i kameran, som fungerar bättre när man använder 3D än endast AF-C.. Kör du med mindre fokusområden än det största så har du inte heller tillgång till 3D.. Så kör du med AF-C och ett begränsat fokusområde så tappar du fokus tidigare, om motivet hamnar utanför det då begränsade fokusområdet.. Prova! Känns som ett lyft för mig hittills, det som jag har provat här.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Fina vårbilder, jag har också testat 3D nu några gånger på D500. I förra veckan var det på sånglärkor, det fungerade ganska bra om lärkan var ganska nära men sämre längre bort, det var samma slutsats jag gjorde för några år sedan att GrP fungerade bättre än 3D på längre håll? Detta är troligen pga att de kanske blir för få AF punkter på långt håll. Där kan jag tänka mig att Z9 är bättre på 3D för den har nog hela ytan täckt med AF punkter. Men jag kände de svårt att få min 3D punkt att bara hitta en sånglärka på 30m avstånd men var det 5-10 så gick det fint, med GpP fick man en bredare träffbild helt enkelt. Det skulle kanske behövts att man startade med GpP som gick över till 3D när målet var hittat.

Jag provade den där tracking funktionen på Z6 igår när jag fotograferade bin 🐝 men fick det aldrig att fungera, det såg ut som wide s fungerade skapligt där. Jag provade också med ett manuellt Samyang 135, nu har jag inte sett bilderna men jag såg i sökaren att biet fick färgmarkering när den var i fokus så jag tryckte helt enkelt på avtryckaren varje gång den blev markerad, ska bli spännande att se hur det gick. Kanske kan jag idag prova bin med 3D
ztenlund 2022-03-14 09:49
D500 har i och för sig fler AF-punkter än vad som syns, men 3D-tracking (i spegelreflexerna) bygger på att ljusmätaren är i färg och ser vad man försöker få fokussystemet att följa, för att kameran ska kunna "följa efter" med AF-punkterna. Är det man försöker fokusera på väldigt litet så blir det förstås svårare. Här är det också rätt stor skillnad på olika modeller. Upplösningen på ljusmätaren är inte alls lika hög i t ex D3/D700 som i D5/D850/D500. Båda systemen har sedan 50+ valbara fokuspunkter, men de sistnämnda har runt 100 st som inte är direkt valbara, men som kameran kan använda.
Svar från ehrsa 2022-03-14 19:21
Hej! Peter. Låter rimligt det du skriver om dina prov här! Ska själv testa med Z50 på något bi eller humla framöver när tillfälle ges.. även med 'D' kamerorna, men har inte sett nån än..🐝 Alltid finns det nått att testa.. typ.. Hmm.. 🤨
Hälsn!
Svar från ehrsa 2022-03-14 19:27
Hej! Martin. Tack för att du berättar, undrar vad det är på Z9 som man verkar ha förbättrat med 3D på den Z kameran..? Lär den sig mer/bättre hur motivet ser ut som man har 'siktat' på.. tro? Jag tycker mig i alla fall nu ha upptäckt att 3D fungerar faktiskt lite bättre än vad jag tidigare har vetat/förstått på mina 'D' kameror.. det känns bra!
Tack!
Trevlig serie vårbilder med Steglitser bland annat och det var kul att läsa om dina försök med 3D-inställning i en av dina tidigare bloggar och jag har för första gången testat det på min NikonD7200, men jag vet inte om jag kan se någon skillnad. Hade besök av en Hackspett vid två tillfällen och vid första besöket hade jag inte 3d aktiverat men någon vecka senare kom "Hacke" tillbaka då provade jag 3D, jag skall redovisa det i en kommande blogg. Ser att våren har kommit till Tanto men här hos mig ligger det fortfarande snö kvar så några vårblommor har inte visat sig ännu men nu kommer säkert värmen.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2022-03-14 19:37
Hej! Stig. Jag har nog tidigare inte riktigt förstått det här med '3D' på de 'äldre' Nikonkameror jag har.. men känslan är nu att det faktiskt tillför nånting i 'AF träsket'.. hoppas jag.. helst då även sett över tid.. Se mitt svar till Johnny ovan, det är så jag tror och tycker att det kanske fungerar.. Flera bilder har i alla fall blivit bättre/skarpare än jag nu hade förväntat mig, i alla fall på 'flygande fågel.. där har det t.o.m. överraskat mig! Det kommer fler bilder framöver om det hela..Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Måste säga att det fungerar ju riktigt bra då jag tittar på steglitserna här lite extra.
Har ju själv en D500 men aldrig testad 3D. Kanske skulle göra det nu till våren.
Fina vårbilder.
Kul med ringduva som första vårtecknet :)
Svar från ehrsa 2022-03-14 19:45
Hej! Kanske är slutsatsen att det åtminstone är på flygande fågel som det fungerar bäst..(?) Stillasittande motiv så kanske 3D inte har så stor betydelse, det klarar väl vilket AF som helst.. Läs gärna mitt svar till Johnny högst upp! Det är nog så jag tror.. tror jag..😁 Tack! Joakim. 🥪
Hälsn!
Steglitserna är ju fantastiskt vackra fåglar., roligt att se. Imponerad också av att se så mkt krokus, jag såg min första här idag. De kalla nätterna gör att de i skugga kvarvarande snöfläckarna minskar mkt långsamt. Glada vårbildersom ger hopp om fortsättningen. Många hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2022-03-16 09:00
Hej! Björn. Steglitserna är verkligen fina, dessutom en fågel som inte flyttar för att det blir vinter.. Jag ser dom oftast bäst vid matningar som här, och det är matningar som några 'kolonistugeägare' har igång här i Tantolunden, och det går rätt så bra att fota in mot dessa matningar från de promenadvägar som går runt här. Jag hör dom oftast mer än jag ser dom.. Dom är nog bara tysta just när dom äter! Och bråkar med varann gör dom ofta, lite som Sidensvansar också brukar göra.. Krokus är trevligt, då har man oftast passerat 'stadiet' med de första Snödropparna och Vintergäcken, våren rullar på trots allt elände som pågår.. Igår såg jag min första Stare på Djurgården.. Det är ju en av 'nyckelarterna' för att bekräfta våren! Tack! Björn. Ha det så bra!
Hälsn!