Att spegla det jag gillar.

Mot Ytterskärgården..

Så kom då lördagen med utlovat fint väder, som gjord för en båtpremiär.. Och då är det Stockholms södra yttre skärgård som är mitt mål, som så oftast.. Den är bäst tillgänglig från Bullandö ute på Värmdö, där jag har min båt. Det tar ungefär en knapp timme i lagom fart (16-17 knop) så är jag vid de yttersta skären, med fri horisont.. För mig är det viktigt att komma så långt ut i skärgården att jag kan se horisonten.. Innerskärgården eller mellanskärgården är sällan mitt mål, utan det är ytterskärgården som gäller, det är där mötet mellan öppet hav och de karga öarna är som finast och ofta som mest dramatiskt! Det är också där det oftast finns mest att se vad gäller fåglar, så som denna dag rejäla mängder av Ejder. Många flyttande fåglar följer helt enkelt kustlinjen i sin flygning norrut under våren.

Här finns nästa blogg om Tärnskär: http://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/tarnskar.htm

Här är en hel del bilder från min premiärtur för året, och det är cirka tre landmil ut till den fantastiska 'fågelön' Tärnskär, som nästan alltid är mitt mål. En ö som inte alltid är tillgänglig beroende på eventuell gammal sjö som bryter.. men denna fantastiska dag var alla förhållanden perfekta!

Båtsäsong 34.. är därmed inledd, med en stark prägel av alla dessa vackra Ejdrar..

Djuröbron med Djurö till vänster, där är jag född och uppväxt.. Minns när bron invigdes 1962..

De första Ejdrarna, redan i innerskärgården..

Runmarö kanal..

Ejdrar även i mellanskärgården..

Havstrutar, brukar alltid återkomma till samma skär..

Det är hit ut jag vill..

Elefanten..

Att se upp med..

Här är målet, allra längst ut.. 800 meter lång, smal och låg.. Tärnskär!

Tärnskärs NO-udde med Ejdrar, Storskarv, och Havstrutar, trutar som alltid funnits just där under de 34 år jag besökt denna ö..

Fortsättning följer.. Tack för mig!

Inlagt 2015-05-18 22:36 | Läst 1686 ggr. | Permalink
DU ser ut att ha haft en strålande dag och en massa ejdrar blev det också. Jag får förhoppningsvis se några på västkusten om några veckor. Havstrutarna brukar vara helt galna men de är kul att fota dem.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2015-05-18 23:00
Hej! Det var en fantastiskt fin lördag, med ett båtväder som inte kunnat bli bättre! Tror inte jag varit ute med båten sedan september förra året.. så längtan var stor! Och det är alltid finare än man minns.. Havstrutarna på Tärnskär är alltid lugna när jag möter dom , tror nästan dom känner igen mig.. :-) Värre är det med alla Silvertärnor och Skräntärnan som finns där, dom är tuffare! Västkusten låter också fint, hoppas vädret blir bra och varmt.. känns som vi skulle behöva värme nu! Tack! Lena.
Hälsn!
Se där ja, årets första tur måste väl vara något som båtägare ser fram emot:) Strålande väder med fin himmel fylld av fåglar. Kan det bli bättre än så här:)?
Svar från ehrsa 2015-05-19 20:22
Hej! Ingemar. Ja, det är något speciellt med första turen.. Det fantastiska är att allting är sig så likt från förra året.. och som året innan det.. och året innan det.. osv.. Inget dramatiskt händer med naturen där ute, den är redan tillrättalagd sedan länge av väder och vind, och årstider.. Jag har däremot under de 34 år jag besökt Tärnskär sett att växtligheten har ökat! Förr fanns bara ett 'hårt av väder och vind' ansat litet Alträd, och ett skapligt stort Videbuskage, det var allt förutom blommor och annan låg skärgårdsvegetation. Numera finns också flera Rönnar, som nog kan benämnas 'träd' snart.. Det har hänt de senaste 10 åren.. Man undrar ju om det beror på ett förändrat klimat..? En sådan här dagstur är fantastisk med alla fåglar därtill, och man är väldigt trött på kvällen av alla intryck man fått! Men man är behagligt trött! Tack! Ingemar.
Hälsn!
Avis på dig som fått uppleva denna resa där ville jag varit med.
Underbart att jag kan följa med genom din blogg. Tack för det.
Gun-Inger
Svar från ehrsa 2015-05-19 20:23
Hej! Det är verkligen en fantastisk skärgårdstur det här, speciellt när vädret är så fint! Men man är också helt slut på kvällen, av alla intryck antagligen.. Tack! Gun-Inger.
Hälsn!
Härliga bilder Jan! Instämmer i att ytterskärgår´n är i en klass för sig. Jag åker ofta samma väg ut :)
Mvh
/Per
Svar från ehrsa 2015-05-19 20:26
Hej! Vad trevligt, ja då vet du vad det handlar om.. Det är inte mycket som kan slå det här med ytterskärgården när vädret är rätt, anser jag! Hoppas det kan bli många fina dagar framöver snart, känns som det är lite väl tveksamt med detta hittills.. Tack! Per.
Hälsn!
tackar för en härlig tur ut i skärgården bland kobbar och skär och alla fina fåglar.
Svar från ehrsa 2015-05-19 20:28
Hej! Margareta. Ja, skärgården när det är fint väder är nog oslagbar egentligen! Likaväl som den kan vara rätt så brutal när vädret är det omvända.. Vackert är det i alla fall jämt!
Hälsn!