Att spegla det jag gillar.

Sett i 'närområdet'..

***

 Fick plötsligt nu i veckan syn på dessa Rådjur liggandes i solen på gräset, och som bara tog det lugnt.. Platsen var det absolut närmaste man kan komma i definitionen 'mitt närområde', som jag brukar använda just där 'Tantolunden' börjar, och då just där jag brukar börja mina återkommande promenader zicksackandes fram bland de kolonistugor som finns här, en promenad som alltid tar mer än en timme när kameran är med.. Och det dyker ofta upp något oväntat att fota här!

Här en länk till exakt var dessa Rådjur fotades, zooma gärna ut: Rådjur nära.

Här dök dessa fina Rådjur upp efter bara 20 m. promenad, ett halvt stenkast från där jag bor.. Det är inte första gången jag fotar Rådjur här, det förekommer med nått års mellanrum känns det som. Här verkar det vara två årsungar och en 'morsa' är min gissning, som verkade synnerligen orädda, och de är säkert väl så vana både med människor och en del hundar.. Tror dom även har vant sig vid de faluröda staketen där vi människor håller oss på ena sidan när vi promenerar förbi, medans Rådjuren håller sig på andra sidan där 'spenaten' och andra godsaker växer.. Och behöver dom så hoppar dom lätt över ett sånt staket, det gör inte vi människor.. De som har stugorna och odlingarna är som oftast pensionärer dessutom..

**

Två dagar senare såg jag även en Råbock med fina horn, ihop med en 'get' just här i närområdet, men råbocken med fina horn fick jag aldrig på bild, den rörde sig och vegetationen var tät fem meter bort.. Här är 'geten'..

**

Även annat gulligt upptäcktes..

Fotat med Nikon D750 + TC1,4 II + 300 mm. PF  &  Iphone 12.     Tack för mig!

Inlagt 2023-09-02 13:49 | Läst 450 ggr. | Permalink
De ser ut att ha det fint där i gräset
Svar från ehrsa 2023-09-03 11:12
Hej! Ja, överraskande bra t.o.m.. Här är det som närmast till bebyggelse åt nästan alla håll, ändå väljer dom att ligga och slappa just här! Kul i alla fall! Tror mycket på att dom lärt sig att på den sidan av de faluröda staketen så är dom säkra för både hundar och människor.. staketen omgärdar alla kolonilotter här i Tantolunden, och dom är rätt så många! Tack! Peter.
Hälsn!
Rådjur är vanliga men ändå så oemotståndliga när man får se dem och på så här nära håll blir de extra intressant. Vi har dem ju i trädgården med jämna mellanrum men jag njuter ändå av dina bilder. Just att de ligger och vilar i ett område som Tanto. Man förstår ju att de lever i någon slags samklang med oss människor. Kul att få ta del av och du har fångat dem så fint, ffa andra och femte bilden, men alla är fina. Utom den sista.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2023-09-03 11:21
Hej! Visst finns det många Rådjur helt klart, så sent som i dec. förra året så var jag lika nära en Rådjursfamilj här i lunden som också var helt orädda för mig, då nära toppen på Tantolunden. Tror jag fick lika fina bilder då som jag minns det.. Men dom bilderna har jag inte tagit tag i, än.. Det går ju inte att publicera allt fint som man fotar.. Eller? Tror mycket på att dom lärt sig att vara 'trygga' innanför de faluröda staketen som omgärdar alla kolonilotter här! Ägarna är inte där så jättemycket, så Rådjuren får ofta vara ifred.. Den sista bilden verkar visa en 'Brun skogssnigel' enligt Stefan A. här i kommentarerna, i så fall är den kanske ganska ovanlig.. Själv trodde jag det var en 'mördarsnigel'.. Tack! Lena.
Hälsn!
Lena Holm 2023-09-03 16:20
Jag trodde också att det var en mördarsnigel :-)
/Lena
Mycket vackra djur, tvillingar fick de också, gott om mat. Stadsrävar har jag sett på TV, men aldrig stadsrådjur, i USA finns det småstäder med hjortar i såg jag. Dina rådjur har det säkert bra med låg stressnivå, vana vid ljud och andra varelser. Bocken kan bli lurig i parningstid misstänker jag. Men de har en hyfsat skyddad tillvaro i staden. Brun skogssnigel på sista bilden, jag ser dem sällan, kul!
Svar från ehrsa 2023-09-03 11:35
Hej! Tror att dom även hade två 'kids' förra året här, fotade dom i dec. förra året i fint eftermiddags - solljus, närmare toppen på Tantolunden. Och de var lika orädda då, fick fina bilder även där, men de bilderna har jag inte redigerat än som jag minns det, de finns på en hårddisk.. Det går ju inte att publicera allt man fotar, eller.. Det blir ju då som en egen hemsida här.. Tack för tipset om skogssnigeln, den visste jag inte om.. trodde det var en sån där hatad 'mördarsnigel' men så var nog inte fallet.. Tack! Stefan.
Hälsn!
Vad kul med lite vilt även i storstan. Du fick en hel del fina bilder från det här mötet.

Hälsningar Jörgen
Svar från ehrsa 2023-09-03 21:31
Hej! Ja , ibland blir man överraskad! Har inte gått 'min' runda här på hela sommaren, tycker egentligen inte om sommaren, det är oftast för mycket grönt helt enkelt.. Inte så mycket fåglar heller att fota! Så det här var första rundan med kamera nu när hösten är i antågande.. Och jag har lärt mig att man får hela tiden vara beredd, även om just dessa individer var ovanligt 'lättfotade'.. Tack! Jörgen.
Hälsn!
Vilken familjeidyll! Mitt i stan. Det är nog där dom är kanske, igår och i dag har vi gjort ngt längre bilturer, i går norrut, idag västerut, men inte ett rådjur eller en dovhjort. Fina bilder, gillar spelet av sol och skuggor! Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2023-09-03 21:44
Hej! Visst är det fantastiskt.. Närmare min bostad går det nog inte att få en Rådjursfamilj, inte som är så här avslappnade som här i alla fall! Och jag tror ganska 'bestämt' att det har med de Faluröda staketen här att göra! Rådjuren har lärt sig att innanför staketet där kolonilotterna/stugorna finns så finns det oftast inga människor, eller lösa hundar heller.. Koloniägarna är inte så ofta där och de är nästan alltid 'lugna' pensionärer, och vi som bara går förbi går alltid på andra sidan staketet, och vi hoppar aldrig över staketen heller, det klarar vi inte! Däremot hoppar Rådjuren lätt över, om dom behöver det! Jag fotade en likadan Rådjursfamilj förra året i dec. i fint ljus närmare 'toppen' här, dom var lika orädda dom och struntade helt i mig.. Fick fina bilder där också som ändå inte blev publicerade, det får bli en annan gång. Det här mötet med Rådjuren var verkligen en bekräftelse på hur bra dom är på att anpassa sig även i stadsmiljö, bara det finns lite skyddande grönområden kvar.. och det gör det här! Tack! Björn.
Hälsn!
Fina bilder Jan. Kul med så närgående rådjur :)
Själv om jag stöter på dem så springer de all sin väg nästan direkt, och kameran är ju självklart i ryggsäcken hehe.
De ser ut att vara "stadsdjur" (dvs vana vid folk) men så fint de ligger och myser i gräset.
Svar från ehrsa 2023-09-05 11:09
Hej! Jag blev överraskad här, men brukar ha kameran 'stridsberedd'.. och då över ena axeln hängandes diagonalt ner mot andra höften i en bred rem just över axeln, kameran drar man lätt upp till ögat på bara nån sekund! Frontlinsen får sällan nått skräp på sig, och sökaren skyddas lätt med ena armbågen, även när det småregnar lite.. Och det är ju inte första gången jag ser/fotar Rådjur nära här, men dessa var nog 'närmast' hittills! Troligen är 'kidsen' kanske t.o.m. uppfödda här i Tantolunden..? Och dom tittade knappt på mig nån gång, så dom är definitivt vana vid folk!

Det går en liten smal bil/cykel/gångväg precis närmast fastigheterna i bakgrunden i första bilden (egentligen en gammal utsprängd banvall för fjärrtågen söderut, innan 'Årstabron' byggdes på 1920 talet), det är nog knappt 10 m. dit ändå ligger dom i solen och myser! Tror att dom lärt sig att innanför de faluröda staketen så är dom oftast ensamma, vi som ibland promenerar runt bland kolonilotterna är däremot alltid utanför staketen, de omgärdar alla kolonilotter här i lunden, är övertygad om att det kan vara förklaringen till deras oskygga beteende! Dom är frivilligt 'instängslade' och trivs med det.. Tills dom tröttnar på det och istället hoppar ut..🙂 Tack! Joakim.
Hälsn!