Att spegla det jag gillar.

Sett i viken..

För mig är det Årstaviken i Stockholm som är min närmsta vik, c:a 400 m dit.. och den är fin och bjuder ibland på överraskningar, så som idag! Dagens överraskningar var dels det fina vädret på eftermiddagen, men också en större flock 'siskor' som rörde sig lite nervöst mellan de strandnära träden Al, Knäckepilar, och själva strandlinjen där flera siskor passade på att dricka. Det var deras läte som uppmärksammade mig på deras närvaro, och arten var Grönsiskor. Men hemma vid datorn insåg jag att det också fanns minst 2 Gråsiskor också i denna flock. Jag har sett det förut, att både Grå och Grönsiskor kan finnas i samma flock.. det kanske t.o.m. är ganska vanligt, men det känner jag inte till.. Det var i alla fall ett trevligt möte! 'Siskor' ser jag normalt inte ens varje år.. och ser jag dom så brukar det vara vinter, så det här kändes extra tidigt! Bilderna är tagna med mitt Nikkor 28-300 mm zoom, och nedbländat lite på 300 mm. så fungerar det hyfsat bra, men det är ju inte som mitt 80-400 zoom eller mitt 200-500 mm zoom.. därav lite oskärpa i en del av bilderna.

Här är lite bilder från dagens Årstaviken, det var i den här miljön som 'siskorna' fanns idag, och det brukar oftast vara just i sådana här strandnära träd som jag ser dom!

Grönsiska

Gråsiska, sen tror jag att det är en Grönfink i luften ovanför..

Grönsiska igen..

Tack för mig!

Inlagt 2016-10-20 22:25 | Läst 687 ggr. | Permalink
Vilken härlig promenad det måste varit - sol, vatten och fåglar! Bilderna på siskorna är verkligen fina. Såg fö en flock sidensvansar dra förbi trädgården i förmiddags, känns också tidigt, men dom satte sig aldrig här/ Björn T
Svar från ehrsa 2016-10-20 22:55
Hej! Björn. Promenaden blev verkligen över förväntan, men ganska kort.. det hände så mycket där vid viken att jag bara gick en liten sträcka, jag fastnade liksom! Vad kul med Sidensvansar, dom och 'siskorna' tyder på att det blivit lite vintrigt norröver i Sverige, fast en del kommer nog in från Finland och Ryssland i den rådande nord eller nordostvinden som varit under en längre tid. En mängd östliga rariteter har 'blåst' hit de senaste veckorna, så som Azurmes, Sibirisk Järnsparv, Taigablåstjärt, Taigasångare, Dvärgsparv, Nordsångare, Brunsångare, Vitgumpad buskskvätta, Kungsfågelsångare, Mongolpiplärka, Nunnestenskvätta.. det finns ännu fler utländska fågelarter som råkar ha 'blåst' hit nu, speciellt till Gotland/Öland men även till yttre öarna i Stockholms skärgård. Det kanske är det mesta med östliga arter som kommit hit nu någonsin, tror jag! Men jag har inte sett någon av dom.. än! Tack!

Här kan man se de senaste aktuella fågelarterna i bild, i Sverige:
https://www.artportalen.se/Media/Today/F%C3%A5glar

Hälsn!
Du tycks leva i ett annat land än jag. Fantastiskt att se alla djur som finns i närområdet, trots att det är en storstad. Tur det finns lite "gröna lungor"!
Svar från ehrsa 2016-10-20 23:03
He he, gäller att öppna alla sinnen.. då märker man dom.. För mig var det deras läte som fångade mig´, innan jag såg dom ens! Har inte hört dom sedan i februari annars, men det var klockrent när jag väl hörde dom! Man får inte ha för bråttom heller när man promenerar, då missar man också mycket fint.. Men det är som du säger, dessa 'gröna lungor' är verkligen guld värda, både för fåglar och djur, men också för oss människor! Jag kan uppleva att jag ser mer fåglar här i staden än om jag sticker ut i skogen.. Det blir liksom mer koncentrerat här i stan.. på gott och ont! Tack! Ylva.
Hälsn!
Det är en riktigt vacker fågel, trots sitt något färglösa namn.
Svar från ehrsa 2016-10-20 23:08
Hej! Ja, både Grå och Grönsiskor som jag fick se tycker jag är extra fina! Man kan ju ha tur att se dom i stora mängder dessutom, och många gånger så är dom inte skygga heller, så var siskorna här idag! Jag tror nästan att dom kanske kan vara influgna hit från östliga länder, eftersom det har varit dom vindarna nu under en längre tid! Och det har ju kommit in extremt mycket med östliga rariteter under de senaste veckorna! Så dessa 'tidiga' siskor kanske kommit från öster dom också.. jag brukar kunna se siskor ibland när det blivit vinter, men inte så här tidigt! Tack! Stefan.
Hälsn!
Fina bilder på siskorna. Gillar särskilt de med den blå vattenspegeln i bakgrunden. Här ser vi grön- och gråsiskor främst på våren och hösten, men några övervintrar också i närheten av fågelmatningsställen.
Svar från ehrsa 2016-10-21 11:46
Hej! Jag tycker de 'små' siskorna är väldigt trevliga fåglar, dels därför att jag så sällan ser dom, så när jag väl får syn på dom så känns det lite extra roligt! Och de gånger jag har sett dom så har jag ofta kunnat komma riktigt nära, även fast dom är ganska 'nervösa' och plötsligt drar iväg.. Så var det igår! Jag misstänker att dessa siskor kan ha flugit hit från öster i samband med det stora 'inflog' som varit med östliga arter hit de senaste veckorna.. Även idag blåser det tydligen ost till nordostliga vindar som det gjort så länge! Tack! Sture.
Hälsn!
Hade nog missat den lilla fina gråsiskan om jag gått där, men fint att se på bild.
Fint promenadstråk har du.
Svar från ehrsa 2016-10-21 19:33
Hej! Siskorna är ganska lätta att missa, om inte flocken är stor, då ser man dom på grund av att dom är 'många' och lite nervösa.. dom rör sig rätt mycket! Hör man deras läte kanske man kan lägga märke till dom, men det hörs inte heller jättehögt.. men dom är ändå rätt så orädda när man väl möter dom, och det är trevligt! Det är faktiskt rätt så fint utefter Årstaviken just på Södermalmssidan, dit når solen även under den mörka årstiden, och det betyder mycket tycker jag.. Tack! Margareta.
Hälsn!