Att spegla det jag gillar.

Stans finaste tupp.. 🐓

***

Det blev uppenbart igÄr nÀr den nyrenoverade tuppen visade upp sig i sin finaste glans i förmiddagssolen! Den har varit tÀckt under ett par mÄnader medans renoveringen har pÄgÄtt, och en mer guldblÀnkande tupp lÀr nog inte förekomma nÄgonstans.. Den hÀr sitter högst upp pÄ Högalidskyrkans norra torn och visar alltid vindens riktning för mig, sÄ den slÄr man gÀrna en blick pÄ varje morgon, och den ser ut att vara 'manshög' kan man sÀga, nu nÀr man har kunnat jÀmföra med just en mÀnniska.. Det andra tornet hÀr har bara en 'stillastÄende' spira som tydligen inte Àr riktigt klar Àn. Kyrkan ligger pÄ vÀstra delen av Södermalm i Stockholm.

Renoveringen av kyrkan har pÄgÄtt i ett par Är nu och fortsÀtter ett tag till, men sjÀlva kyrkan tror jag Àr öppen nu och det lÀckande taket Àr utbytt.. 

Om Högalidskyrkans renovering: Renoveringen 

HÀr Àr en film fotat frÄn ett av tornen: Utsikt frÄn tornet 

Allt hÀr fotat handhÄllet med Nikon D750 med olika telen +TC 1,4 II och Z50 med upp till 1050 mm. brÀnnvidd (500 mm. x TC1,4 x 1,5 APS-C). Med 1050 mm. brÀnnvidd, sÄ ger jag dom nu en klart godkÀnd renovering av den 'vindflöjlande' tuppen!

**

Innan tuppen och det andra tornet med sin 'spira' fÄr sin översyn..

**

Sen kom gÄrdagen med sitt fina sensommarvÀder..

Tack för mig!

Inlagt 2023-08-30 17:46 | LĂ€st 493 ggr. | Permalink
RejÀlt stor tupp, dÄ syns den! Fin utsikt dÀruppe under lÀtta vindförhÄllanden. Nu vet jag hur de renoverar kyrktorn genom att se dina bilder, men hur gjorde de under 1300-talet? dÄ kyrkor byggdes, inte ens bambustÀllningar hade de. Pinnar?
Svar frÄn ehrsa 2023-08-31 10:29
Hej! Ja nu kunde man passa pÄ att jÀmföra med en mÀnniska, och den Àr nog större Àn vad jag sjÀlv faktiskt trodde.. Ja, man var duktiga förr nÀr inga hissar eller el fanns, det tog nog ocksÄ en hel tid, förr i tiden.. Den hÀr kyrkan Àr 'bara' 100 Är gammal sÄ kanske det fanns el att anvÀnda nÀr den byggdes, tror den Àr ungefÀr lika gammal som Stockholms stadshus! Tack! Stefan.
HĂ€lsn!
Hej Jan - imponerande - bÄde arbetet med renoveringen och din dokumentation - gillar.
Fin film frÄn toppen. Det pÄminner mig om att en av mina kompisar filmade renoveringen av Margrthespiren pÄ Roskilde domkyrka för lÀnge sedan. Han filmade ocksÄ frÄn toppen av tornet, dÀr man kunde se hela vÀgen till Sverige.
Med mÄnga vÀnliga hÀlsningar frÄn Erik.
Svar frÄn ehrsa 2023-08-31 11:05
Hej! Ja, lite kul att fÄ följa den hÀr renoveringen, och kÀnslan Àr att det görs ordentligt! Och det Àr vÀl tÀnkt att det ska hÄlla i 100 Är till nu.. SÄ man lÀr inte fÄ vara med om detta igen! Bra att det filmas ocksÄ, för framtiden inte minst.. och nu kan Àven jag fÄ se hur det ser ut 'frÄn ovan' pÄ mitt nÀromrÄde, det gillar jag! Kan se min lilla balkong i en kort del av filmen i lÀnken hÀr, nÀr man 'panorerar'. Tack! Erik.
Hilsen!
SÄ hÀftigt att fÄ se !
Det vill till att dom vet vad dom gör nÀr dessa stÀllningar skall sÀttas ihop och inte fÄr dom lida av höjdskrÀck.
Han med blÄ hjÀlmen fotar visst, han bör nog ha ett rejÀlt vidvinkel om han skall fÄ med hela tuppen dÀr :-)
Ing-Marie
Svar frÄn ehrsa 2023-08-31 11:24
Hej! Det har varit kul att följa den hÀr renoveringen i sina olika etapper, och dom verkar vara ordentliga och seriösa utan kanske inhyrda 'svartarbetare', som ofta vÀl Àr rÀtt sÄ vanliga.. Det Àr ett rejÀlt 'Mekano' för att fÄ ihop detta! SÄ nu ska det vÀl hÄlla i minst 100 Är till Àr nog tanken.. Ja, det ser ocksÄ ut som han har en vidvinkel pÄ kameran nÀr man tittar pÄ motljusskyddet! Det har flera 'hack' i sig sÄ som det brukar vara till en vidvinkel, Àven om det Àr ett zoom.. Tack! Ing-Marie.
HĂ€lsn!
De jobbar verkligen pÄ hög höjd, men det ser vÀlorganiserat och sÀkert ut. Vilken utsikt de mÄste ha pÄ jobbet. Tuppen Àr verkligen tjusig och kul att fÄ en uppfattning om hur stor den Àr av de som stÄr bredvid. Det hÀr blir nog fint nÀr det blir klart.
HĂ€lsningar Lena
Svar frÄn ehrsa 2023-08-31 11:33
Hej! Ja, min lilla 'amatörkÀnsla' och erfarenhet frÄn Brandförsvaret av höjdarbeten Àr att det ser seriöst ut hÀr, med stora karbinhakar och sÀkerhetslinor Àven om dom Àr lite svÄra att ÀndÄ se just hÀr.. Fin utsikt men sÀkert blÄsigt ibland.. Verkar som dom satte pÄ en 'mössa' under tiden dom mÄlade tuppen och spiran pÄ tornet bredvid, sÄ dÀr under sÄ kanske det ÀndÄ var hyfsat skyddat! Tack! Lena.
HĂ€lsn!
Tuppen blev fin efter renoveringen. Man undrar ju lite hur man enklast/snabbast fĂ„r upp och ner byggstĂ€llningarna. Antar att man inte gĂ„r ner för alla stegar med en stĂ„ng Ă„t gĂ„ngen, men man kan ju inte se nĂ„gon lyftkran men de har vĂ€l nĂ„gon vinsch de anvĂ€nder men det Ă€r ju Ă€ndĂ„ lite lurigt dĂ„ det Ă€r smalare upptill. Fint dokumenterat och imponerade skĂ€rpa pĂ„ tuppen, nu saknar jag bara dokumentationen pĂ„ hur man tar ner stĂ€llningen 😊
Svar frÄn ehrsa 2023-08-31 11:44
Hej! Nu blĂ€nker tuppen som aldrig förr, och just nu tycks det vara rak nordlig vind enligt 'tuppen'.. sĂ„ den fungerar ocksĂ„! Dom har en hiss pĂ„ bĂ„da tornen, dĂ€r man kan se i bild 6 att 'rĂ€lsen för den gĂ„r rĂ€tt sĂ„ högt upp, men man fĂ„r nog 'handjaga' ner de översta vĂ„ningarnas 'sektioner' ner till hissen, men dom har sĂ€kert betalt för det..🙂 I Youtubefilmen i lĂ€nken ovan sĂ„ Ă„ker dom i den hissen. Kan faktiskt se min balkong en kort stund nĂ€r dom panorerar vid ett tillfĂ€lle.. lite kul! Tack! Peter.
HĂ€lsn!