Att spegla det jag gillar.

Vid kärret..

Då är det Isbladskärret på Djurgården i Stockholm som menas.. Ett kärr som på våren brukar ha rätt så bra med fåglar av de arter som man brukar se i små fågelsjöar! Senare i vår och sommar brukar den lilla pölen nästan torka ut, men ingen vet ännu hur det blir detta år..

Isbladskärret..

Tofsvipor finns i flera par här, Grågäss likaså, Vigg, Bläsand och Knipa ses också här..

               

De Vitkindade gässen som också häckar frekvent på Djurgården sedan länge..

Och så är det detta skvättande som verkar vara en slags uppvisning så här på våren.. Här är det en kraftfull Kanadagås som plaskar..

         

Även Grågäss gillar att 'stänka'.. där även en fin Svarthakedopping visar upp sig i bakgrunden!

     

Tack för mig!

Inlagt 2020-04-24 23:01 | Läst 1719 ggr. | Permalink
Vilka bilder Jan! Kul att se ha en fin helg!//Per
Svar från ehrsa 2020-04-25 10:44
Hej! Ja, det är en fin tid nu, mycket som händer på kort tid.. man hinner helt enkelt inte med i naturens framfart! Man får 'fokusera' på nån enstaka plats som här.. naturen är nästan stressande så här års! Tack! Per.
Hälsn!
Badande fåglar är ju ett tacksamt motiv för oss fotografer. Alltid effektfullt med vatten som stänker. Vet inte varför men jag kan ha svårt att förstora dom små bilderna. Ofta går det bra men ibland tar det så lång tid att jag måste vänta till ett senare tillfälle. Min dator är relativt ny.
Sten
Svar från ehrsa 2020-04-25 10:52
Hej! Ja, många fåglar 'skvätter' hej vilt, som ett sätt att visa upp sig tycks det som.. Det blir fint i motljus som det blir här på eftermiddagarna! Det finns ingen skillnad alls här vare sig jag klickar på en stor eller en liten bild, har två datorer och det är ingen skillnad på dom. Så felet ligger nog hos dig, antingen i anslutningen (hastigheten) eller i datorn! Vad har du för hastighet på uppkopplingen? Jag ligger på c:a 100 Mb in till datorn och c:a 1000 Mb ut från datorn. Gör gärna en mätning på http://www.bredbandskollen.se/ Tack! Sten.
Hälsn!
Panoramat blev snyggt, är det beskuret så eller är det en sammanslagning? Plask i motljus är fint, snygga bilder. Jag har också svårt att se de små bilderna, det tar ofta en 15-30 sekunder för varje visning, det är lite konstigt för det tar ju ingen tid när man tar upp en blogg med 50 bilder i helformat
Svar från ehrsa 2020-04-25 11:03
Hej! Panoramat är två bilder gjord i ett riktigt gammalt panoramaprogram som heter 'Photosuite' som följde med till en mycket simpel digitalkamera i slutet på 90-talet.. nästan 25 år gammalt.. konstigt nog så fungerar programmet fortfarande fint och är högst kompetent! Om det tar tid att förstora 'tumnaglarna' så måste det vara nånting med din dator/platta.. eller dess anslutning/hastighet! När jag förstorar en av de små bilderna så går det lika snabbt som när jag klickar på en stor bild, och det är lika på mina två datorer! Min hastighet är c:a 100 Mb in och c:a 1000 Mb ut. Kolla hastigheten på 'Bredbandskollen' här: http://www.bredbandskollen.se/ ! Tack! Peter.
Hälsn!
pdahlen 2020-04-25 11:17
Jag har använt det i LR ett antal gånger och det har fungerat fint för panorama.

Just nu är jag på mobilt bredband och det mätte 25Mb/s. Men jag tittar alltid på bilder i surfplattan och den processorn och arbetsminne sätter säkert också begränsningar, jag provade i datorn och där tog din bild ung 3-5sekunder
Svar från ehrsa 2020-04-25 11:27
Aah.. fel av mig.. det heter inte 'Photosuit'.. Mitt panoramaprogram heter " MGI PhotoVista PANORAMA version 2.02 " och inget annat.. Låter som din hastighet är fullt tillräcklig, men troligen är det nått i processen i plattan som ger en fördröjning.. här finns ingen fördröjning alls, eller väldigt liten i alla fall..
Hälsn!
En riktig badpöl kan jag se, roligt att se alla fina fågelactionbilder! Kan bli lite avis på fågeltätheten och att det går att komma så nära, ute på Ekön kommer jag sällan närmare än typ 50-75 meter vad det gäller simfåglar. Ser att det finns gott om vitkindade gäss där, precis som jag sett av bilderna här också i Sydsverige. Här fortfarande bara inne i slottsparken, kanske ett tiotal men med trist miljö, en stor gräsmatta. Väldigt fina bilder! Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2020-04-25 17:46
Hej! Ja, det stämmer! En badpöl är rätta ordet.. de två senaste somrarna har pölen i stort sett torkat ut dessutom, i alla fall under det varma 2018.. men även förra sommaren så regnade det inte tillräckligt! Det finns väldigt mycket växtlighet där som tar i stort sett allt synligt vatten när grönskan sätter igång.. Och blir det för grunt så försvinner fåglarna vartefter! Jag hoppas på en 'restaurering' av hela sjön framöver nån gång, där dom också gräver ut och får den djupare, det finns ju såna maskiner som restaurerar igenväxta men viktiga sjöar, jag tror att det här är en sån sjö! Fåglarna här är väldigt vana vid att människor rör sig runt sjön och dom vet att folk inte är något farligt just här i alla fall.. Det är också lite som den här frasen, 'fåglar drar fåglar'.. Är en sjö tillräckligt bra så är det några arter som stannar till där, och det ser också väldigt många andra fågelarter.. dom blir trygga av att se andra fåglar där och stannar till där själva! Tack! Björn.
Hälsn!
Fantastiskt mycket fåglar där i kärret och badglädjen kan man inte ta fel på! Härligt. Kommer inte dit eller till Stockholm överhuvudtaget nu. Alla tjänsteresor är inställda av kända skäl.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2020-04-25 17:56
Hej! Ja, det är en konstig tid vi lever i nu.. Det är som om att 'klimatkrisen' plötsligt slog till och förbjöd alla människor att flyga/resa för att inte klimatet skulle totalhaverera.. Istället är det ett läskigt virus som har gett samma resultat.. det är märkligt 'på riktigt'! Det är ju bara en kort tid sedan EU utlyste ett 'klimatnödläge'.. istället tog ett virus fram ett 'nödläge' men inte för klimatet då.. Jag antar att en del slutsatser kommer att dras, och troligen görs det en hel del intressanta mätningar rent klimatologiskt just nu.. det blir nog intressant! Den som 'överlever' får se.. Isbladskärret är fint så här på våren, själv cyklar jag dit på drygt en halv timme, det är också väldigt skönt! Tack! Bjarne.
Hälsn!
Fina och härliga bilder från kärret! Undrar hur det går med ruvandet för hägrarna.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2020-04-25 22:13
Hej! Isbladskärret är rätt så bra just nu, mycket beroende på att det är välfyllt med vatten där just nu, förutom dessa fåglar så fanns det Krickor, Skedänder och Snatteränder bl.a. dessutom några Gärdsmygar utefter sjöns västra strand. Kommer i en senare blogg.Tror det går bra med ruvandet för hägrarna, dom höll sig mestadels lugna här, så ruvandet pågår nog för fullt.. Mer fart blir det nog när ungarna snart ska ha mat hela tiden.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Fin serie Jan och vatten plaskbilderna gillas extra mycket, så kul å se :)
Kan detta vara din Z kamera må tro? bara nyfiken hehe
Svar från ehrsa 2020-04-25 22:16
Hej! Ja det stämmer Z50 med 200-500 mm. Rätt så fint motljus här också på eftermiddagarna, det blir rätt fint när det är 'plaskbilder'! Stänket syns extra bra! Tack! Joakim.
Hälsn!
Härligt med fågellivet, se och höra, allt känns levande.
Fint att ha en sådan givande vattensamling i sin närhet, mängder med fina plaskbilder denna gång, ljuset gör mycket.