** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Att spegla det jag gillar.

Vinterns fåglar bekräftade..

***

För mig så är det Sidensvansar och Grön/Gråsiskor som visar att vintern är här, och gärna någon Domherre också men det är inte en fågel som jag ser årligen, kanske bara vart 3:e år sett över 'tid'.. Gillar när vinterfåglarna dyker upp här på hösten och att därmed även sommarfåglarna då har flyttat! Det är bara trevligt med omväxling! I förra bloggen i måndags visade jag en mer än stor flock av Sidensvansar här. En hel del av den flocken finns kvar här, men ses i mindre grupper, även rakt utanför mina fönster, med viss oregelbundenhet under dagarna som varit.. och oftast är dom endast förbiflygande och man hinner inte fota.. Men en grupp stannade till knappt 100 m. ner på gatan rakt ut från min balkong! Tack för det!

Tog på eftermiddagen igår en 'prommis' i mitt närområde i Tantolunden, och det kom ibland mindre flockar av Sidensvansar flygande, men inga som stannade till och visade upp sig nära, så inga närbilder på dom här.. Fortsatte promenaden ner på andra sidan 'Tantoberget' ner mot Tantobadet för att spana efter siskor och si, där hörde jag först det svaga pipandet från siskorna! Straxt efter fick jag också syn på dom, och som så ofta så höll dom helst till på marken, kamouflerade bland lika stora och likadant färgade som löven som fallit från bl.a. de Alträd som växer där, och det är fröna av dess kottar som dom är ute efter.. De fröna brukar falla ner på marken under träden och där hittar siskorna dom, speciellt när det regnar eller har regnat! Siskorna var som alltid väldigt orädda och landade ibland 2 m. från mina fötter.. Svåra att fota i halvmörkret och ISO:t blev högt, ibland upp mot  ISO 32000! De flesta var Grönsiskor, men även en Gråsiska fotades bland dem, lika orädd den!

Först lite blandade bilder på gårdagens Sidensvansar fotade från min balkong..

**

Flygande förbi, också utanför balkongen..

**

Här ett par bilder fotade igår från 'toppen' på Tantoberget ner mot grannfastigheterna till 'min'..

**

Även nere på gatunivå ovanför en förskola visade dom upp sig, lite ivägskrämda från ett träd med en del bär, okänt vilken sorts bär..

**

Efter besöket på berget gick jag ner till Tantobadet vid Årstaviken för att se om jag kunde höra årets första 'siskor', eller t,o.m. se några! Och mycket riktigt så hörde jag dom först, så brukar det vara! Ett ynkligt svagt pipande men väldigt karaktäristiskt.. Och som vanligt i eller under Alträden för att leta efter frön från dess små kottar! Regnar det eller om det regnat nyligen så är dom oftast på marken, det är där fröna ligger då.. Och dom är väldigt orädda både Grå och Grönsiskorna, de har inga problem att trippa runt endast 2 m. ifrån! Bilderna på siskorna här är tagna i en skymning där jag hade svårt att se dom med blotta ögat, och i högt ISO, ofta mer än 20 000, därav utsmetningen, men som 'dokumentation' duger dom ändå..

Allt fotat med Z50 + Nikon F 80-400 mm. = 120 - 600 mm.     Tack för mig!

Inlagt 2023-11-02 18:55 | Läst 414 ggr. | Permalink
Kul med den närkontakten du får när dom letar godsaker på marken. Trevligt stora flockar som passerar i din balkonghöjd, bara inte grannarna rakt över tror att du spejar på dom ;)
Här patrullerade en ganska stor flock mellan hustaken i byn idag men det gällde duvor och dom verkade vara uppblandade med "torgduvor" av teckningen att döma.
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2023-11-03 12:14
Hej! Gunte. Siskorna är väldigt mysiga, ibland kan dom finnas i nått hundratal individer både i och under ett Alträd i sitt 'födosök'! Det känns som både Grå och Grönsiskor ofta uppträder lite invasionsartat vissa år, vet inte om det är ett sånt år i år? Då kan jag se och höra dom i Alträden utefter Årstavikens stränder nästan hela vintern! Och är väldigt orädda.. Ofta kan dom troligen komma från Finland/Ryssland, lite samma som kanske Sidensvansarna här kan ha kommit ifrån nu.. Kanske är det mer vinter redan längre bort i öster.. Och då tar dom sikte hitåt i medvind från Finska vikens norra kust och sen över Åland och ner hit! (?). Tror grannarna är vana vid mitt 'kameraviftande'.. Har som tur är ingen fastighet rakt ut framför min balkong, gatan jag bor på börjar rakt under mig och har därför rätt bra utsikt västerut (solnedgångar).. Här finns också en flock med 'Stadsduvor' som med viss regelbundenhet flyger runt i tät grupp och 'tar höjd', då får man gå ut på balkongen och spana efter vilken hök det är som satt fart på dom.. duvorna reagerar snabbt på en hök i luften! Ibland hinner man ta nån bild på den, men sällan så blir det speciellt bra.. Tack!
Hälsn!
Fint med flockar av flygande sidensvansar och där de skymtar fram när du fotat från Tanto mot grannhuset. Jag har inte hittat några ännu men däremot enstaka siskor. Håller med om att ljudet är speciellt och är man i närheten av alträd brukar de dyka upp. Kul med tredje bilden från slutet då du har en grå och en grön med i bakgrunden.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2023-11-03 12:26
Hej! Lena. Idag är första dagen den här veckan som jag inte har sett nån flock med Sidensvansar än.. Kanske har dom dragit vidare i det trista gråvädret! Siskornas lite ynkliga pipande är bra, det hörs nog alltid när det finns en flock i ett träd är min känsla, så även om dom råkar sitta högt upp i ett träd så hör man dom.. Vissa år så är det invasion av siskor här, men jag vet inte än om det är ett sådant år i år.. det får tiden framöver utvisa! Trevligt är det i alla fall, och vissa år har jag kunnat se/höra dom hela vintern utefter Årstavikens stränder, där det finns Alträd. Håller med om bild 3, och kul att dom båda arterna ändå kan 'umgås' så här, de verkar leva av ungefär samma föda.. Tack!
Hälsn!
Alltid trevligt att få se bilder på svansarna. Fin stund då du kan spana på dem från balkongen.
Här blev det inte många besök av sidensvansarna den här säsongen, trastarna gjorde ju rent hus på alla bär tidigare
Jag väntar på att siskorna skall komma ( eller inte kanske, de brukar kunna äta så man nästan blir ruinerad på frön :-) ) men dom är roliga att fota när det blir bråk om maten. Det brukar variera med grå eller grönsiskor olika år här.
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2023-11-03 15:56
Hej! Ing-Marie. Idag har jag inte sett en enda Sidensvans.. Så jag gissar att dom nu har jagat vidare! Förmodligen ännu mer söderöver.. Har i alla fall sett dom under nästan hela veckan, man får vara tacksam för det man sett hittills och ev. invänta februari, det är då jag brukar kunna få närbilder på dom.. Men just det äppelträd som dom brukar gilla extra mycket har i år ovanligt lite med äpplen den här säsongen, så dom dyker nog inte upp just där framöver.. Björktrastarna är också borta här nu, känns som dom försvann när Sidensvansarna dök upp här! Vädret har varit urdåligt idag, annars hade jag nog gått ner till badet och kollat om siskorna är kvar? Jag tror det, dom kan stanna länge nere vid Årstaviken om det är bra med föda längs stränderna där! Tack!
Hälsn!
Trevligt med så fint besök mitt i storstaden! Så ska det vara, alla trivs tillsammans.
Al och grönsiska är vinterns givna kombination, de har ingen brist på mat runt staden hemma med så mycket sankmark och alar. Det är en rejäl flock sidensvansar minsann på dina bilder, de tar väl allt av rönn, prydnadsapel m.m.
Svar från ehrsa 2023-11-03 16:42
Hej! Stefan. Ja man blir glad när man får se dessa fåglar (Sidensvansarna) fara runt här i omgivningen, t.o.m. fotade från balkongen, känns som nån slags 'kvalitetsstämpel' på det.. Och även tidigare höstar så har jag stundtals observerat små flockar av dom under några dagar fara förbi, sen kan det bli i februari som dom kan dyka upp igen.. Siskorna är i stort sett lika trevliga dom! Dom överraskar ofta med sin oräddhet och verkar nästan lite nyfikna ibland.. Är det ett 'Siskår' i år med många av dom så kan man se dom nästan hela vintern runt Årstaviken. här, där Alträden finns! Tack!
Hälsn!
Alldeles utmärkta bilder, lite större avstånd ger ibland bättre känsla för hur man faktiskt ser dom, och flockbilder är alltid intressanta! Hade tänkt att det skulle kunna bli några fåglar häruppe i Dalarna den här veckan men sämre väder var det längesen jag upplevde :-( Många hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2023-11-03 22:09
Hej! Björn. Håller med om avståndet till ev. fågel/fåglar.. Närbilder där man knappt ser något av omgivningen kan bli rätt trist i längden även om dom är skarpa och exponeringen är rätt! Sidensvansar flyger ju ofta väldigt likt Starar och är ungefär lika stora, så det är lätt att definiera dom som Sidensvansar eftersom inga flockar av Starar lär finnas här nu.. Ja vädret har varit bedrövligt hela veckan även här 'i stan', och Sidensvansarna tror jag har 'lämnat' nu.. Har inte sett en enda under fredagen, första dagen på hela veckan som ingen grupp med Sidensvansar har visat sig så jag tror att dom har dragit vidare söderut i Sverige.. Men siskorna tror jag finns kvar nu, så brukar det i alla fall vara! Ska kolla efter dom när det slutat regna.. Tack! Hälsn!