Båtliv 2 och lite tankar kring miljön.

Som sagt, båtskrället är kört för upptagning på varvet. Upptagning, avspolning av diverse grönsaker i botten, professionellt genomförd vinterkonservering av motor. Sen hämtar jag på båtkärran och ställer upp på hemmaplan. Och sover rätt lugnt.
  Hur mycket fossilt gick det åt i år? Knappt trettio liter. Och det hänger en hyfsat miljövänlig fyrtaktare i aktern på ett skrov som är snart femtio år gammalt. (Sen paddlas det en hel del kanot och seglas lite jolle däremellan. Men det är klart, det blir så klart  en och annan bilfärd. Men å andra sidan väldigt få under vinterhalvåret. Är vi en belastning för miljön? Ja det är vi nog. Blott det att vi lever i det bästa av hörnen i den bästa av tider räcker. Men vi lever ändå hyfsat klimaträtt. Vi jobbar på det. Vi gör medvetna val med en viss eftertanke. Vi flyger inte, vi äter rött kött en gång i halvåret. Går, cyklar så mycket som möjligt och försöker i görligaste mån leva klimatsmart, väl medvetna om att hälften av jordens befolkning redan gör det och har gjort det i långa tider. Vi säger inte att IPPC har fel. Vi tar det inte heller som en intäkt för att få  leva konsumtionsgott.
   Och om fotografi, digitalt för det mesta, men Nikon F photomic jobbar på. (och här kommer jag nog, när sommarens rullar är framkallade, med eller utan kaffenol, göra en utvärdering. En får se vad det blir.)

Inlagt 2023-08-26 21:13 | Läst 1092 ggr. | Permalink
Du har ju visat båten och jobbet med den förut. Vettig fritidsfarkost tycker jag! Numera i gott skick.

Sverige har gjort en massa bra omställningar utan stort väsen. Fjärrvärme, från kol och olja till kretsloppsanpassat. Sopor sorteras och återvinns. Hur jobba vidare på ett sätt som får t ex Kina att ta till sig fungerande ideer härifrån? Att framhålla sig som bäst i klassen har inte fungerat något vidare.
Svar från mombasa 2023-08-26 23:08
Hej. Nej vi är inte bäst i klassen. Men, alla en miljard kineser lever inte över skaklarna eller hur man nu säger. Det finns en skala från noll till hundra i alla samhällen. Vi har vår overdoing day i april och kan gärna jobba vidare på det. Frågan är komplex och behöver genomtänkta svar. Men, det finns en risk i att man inte tar signalerna på riktigt. Tyvärr förekommer det.
/Allt gott och hoppas det ordnar upp sig i kulturstaden Norrköping. Gunnar S
En intressant liten essä! Tack för den!
/B
Jag har kört mindre i år. Har fyllt soppatanken med 20 liter hittills.
jerrysoderberg 2023-08-27 17:53
Det blev lite rörigt. Jag hann inte skriva färdigt. Båttypen du har är trevlig. Den påminner om min. Jag har inte varit på sjön så mycket ännu. Kanske kan det bli i september. Nästa år hoppas jag kunna segla med Trisse igen.
Ha de gott
Svar från mombasa 2023-09-03 08:13
Hej. Det är en trevlig båt som kanske skulle få lite mer kärlek som det heter numer. Vattenlinjen är egentligen lite för kort för de fjärdar som ligger utanför, hon lyckas inte hänga på två vågtoppar så det blir lite skumpigt när man far i motsjö.
September är en fin båtmånad. ha det så fint på sjön.
/Gunnar S
Jag har kört mindre i år. Har fyllt soppatanken med 20 liter hittills.