In i juli

Om väder och klimat. En kall och rätt torr maj månad och en torr juni. Nog såg vi våra odlingar förflyktigas, hur våra vattentunnor sakta  tömdes. Visserligen medelhavsvarmt i fjärden. Sol. Och torrt. Men så kom regnet och vindarna drog på SV. Då blir det kallare badvatten i viken med frånlandsvinden. Lite skvättar då och då håller torkan stången och till och med gloet uppe i skogen som visar grundvattennivån är fuktigt i botten. Bönderna är om inte nöjda så åtminstone mindre ängsliga.
Väder eller klimat? Det är väder, men, då klimatet är genomsnittet av observationer under trettioårsperioder, och någonting har hänt. Men vi ser inte klimatet, vi ser bara vädret, och kanske främst vädret på hemmaplan. Dottern med familj tillbringade en vecka i Kroatien. Vid kusten var det 35 grader, i inlandet bort mot fyrtio och över. Och då beror det en hel del på vad man gör och hur man mår. I nån slags skugga på stranden och vid god vigör-uthärdligt. Skör och bräcklig i en stad utan AC eller fläkt-No no. (Ett par timmar efter att de tog tåget tillbaka norrut kom stora ovädret med skyfall, orkanvindar. Oväder är dyra grejer även om rätt få dör av sånt.)
  

(Familjen Svan. Fem ungar och vi lägger märke till att femman är väsentligt mindre och hamnar alltid på efterkälken. Vad som fattas den vet vi inte men anar att vi ser upptakten till det där som vi uppfattar som grymt men blott är den naturligaste biten i livspusslet. Kameran, den i fickan.)

Inlagt 2023-07-21 19:36 | Läst 657 ggr. | Permalink
Den kyliga våren och torra försommaren var inte rolig även i mina trakter. Just ny skvätter det lite då och då och är ganska kyligt... Fin bild :-)
Hälsningar Halina
Svar från mombasa 2023-07-22 19:43
Tack! Det är nog som Jan Erson skriver längre ner, vi har haft lite tur här i östra Svealand. Olika falla ödets lotter, men 12 grader i morgondoppet är lite för kallt tycker jag.
/Gunnar S
Jag e inte så bra på det här med klimatet, men jag tror ändå att våra bilar, konsumtionsfabriker, transporter osv. påverkar klimatet i stort på planeten! Konstigt vore det väl annars! Och en grads uppvärmning av stora molnmassor/vädersystem laddar in enorma mängder av ny energi i de här systemen, för vädersystem e ofta stora, så då får vi stormar, regn och liknande händelser av nya storlekar som vi får problem med!
Så tror jag!
/B
Svar från mombasa 2023-07-22 19:46
Ja men så är det. Även om en grad kan tyckas lite så är det ett globalt genomsnitt, och som du skriver enorma mängder energi som ska ta vägen nånstans.
/Gunnar S
Ja, känns som vi ändå haft tur här i 'östra Svealand' hittills.. Kanske gäller det stora delar av Sverige också, och skörden kanske återhämtar sig en del trots allt! Själv har jag sluppit dra igång min AC hittills i alla fall, men augusti kan vara 'lurig' när det gäller hög värme, och så skall det väl vara.. Kall vår och lite för varm och torr försommar, men nu precis lagom här med det mesta, är min upplevelse hittills av sommaren!
Hälsn!

Här en härlig Youtube video filmat ute i 'dina skärgårdstrakter' där jag åkt en hel del långfärdsskridskor för ett par årtionden sen.. Här är ett 'SSSK gäng' där jag känner en del, speciellt Mårten Ajne som är 'finåkaren' här med troligen mest iskunskap i hela Sverige! Filmat för 10 år sen:

https://www.youtube.com/watch?v=cH4aKSsPIcg
Svar från mombasa 2023-07-22 19:51
Hej.Jo olika tycks ödets lotter falla. Medelhavet, Canada, USA Kina och så vidare men Östra Svealand fick det som vanligt i år.
Vilka härliga skridskobilder! Tack för dem. Det var nog tio år sedan jag åkte skridskor på fjärdarna här ute.
/Gunnar S