Rapport från skärgår´n

220717

Värmeböljan övergick till ett mer normalt sommarväder, läs omväxlande. Det tråkiga är att vi inte har nåt bra facit för hur det ska vara. Vi gissar oss till nån slags medelväder och ser inte de stora övergripande förändringarna.

Blidösund ska ut på lusttur till Brunnskär och anlöper vår brygga. Fuji Xpro2 Meike 12/2.0)

   Jag har plåtat med det nya 12mm vidvinkeln. Och jag finner det gott. Man ställer det hyperfokalt efter rådande situation och sen är det bara att köra. Trevligt. Som i gamla tider. Visst blir det rätt mycket nackar. Men det tecknar skarpt, så skarpt som behövs. Och distortionen är måttlig beroende på hur man riktar objektivet. Eller också köper man distortionen. Det fanns en tid när man utnyttjade distortionen som ett kreativt verktyg.  
    Har objektivet någon påverkan på färgåtergivning? Kanske, men absolut inte mer än valet av arbetsfärgrymd  eller valet mellan raw eller jpg.
    Vi är nu  i mitten av juli. Skärgårdssommaren som ligger lite granna efter sommaren i inlandet. Trastarna envisas fortfarande om än lite förstrött. De andra har stängt pipan nu. Fast det är faktiskt bara ett par dagar sen den sista talgoxen slog på sitt städ, tit-u, tit-u. Sånt hör februarivåren till. Och nog drog inte morkullan över taknocken i förrgår. Är tiden ur led?
   Så sitter jag i köket och en efterlängtad regnskur ligger som en dunkel fond på det alldeles nya plåttaket som är husets nya. Dyrt. Ja det är bara förnamnet. Men nu behöver inte jag, möjligen nästnästa generation bry sig om husets tak. Vem det nu är. Är bara taket helt är det lugnt. Jag gillar regn. På tak, eller presseningar. Eller på kojor. Man känner en slags trygghet i det.
   Förra veckan fick vi faktiskt fått över åtta millimeter regn, i två omgångar. Det är vi glada för. Våra odlingar klarar sig nog i år. För det växer så det knakar. Och vi har vatten i våra tunnor så vi klarar ett par veckors torka. Men om grundvattnet är det en annan historia.

I går kväll var vi och lyssnade på Drottningholms Barockensemble i Blidö kyrka. Kompetent. Inlevelsefullt. Sällsynt bra. Tio fullblodsmusiker med specialitet spelar ute i regionens ytterkanter. Det är kultur när det är som bäst.
(Och i kväll blir det Billie Holliday, John Coltrane eller Newport Jazz Festival på SVTplay. Ordningen är inte riktigt förhandlad ännu.)

Inlagt 2022-07-17 20:04 | Läst 999 ggr. | Permalink
Fin och vardagsnära betraktelse! Tack för den!
/B
Ps. Tack för musiktips!