** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Rycka strömming eller tomma hinkar

(Iphone 6. Inte en tillstymmelse till efterbearbetning.)

Fredag eftermiddag, lite småkylig ostlig och ett försök att dra upp middagen. Strömming mediteraine är en paradrätt i huset. (låt marinera strömmingen i citron, vitlök, olivolja och timjan. Halstra.) Nu blir det tomt i hinken och minns jag inte andra tider när man rodde hem med en rågad tioliters hink på durken. En del hävdar att det är säl och skarv som är boven, men så många sälar och skarvar finns inte att de skulle glufsa i sig alla Östersjöns och Bottenhavets strömmingar. Ekologi, evolution och en del andra grejer sätter stopp för det innan det sker. Dessutom har man kanske inte rätt att förvägra sälar och skarvar mat på middagsbordet. Lika lite som sitt eget middagsbord.
   Industritrålning akut, men kanske på lång sikt det bedrövliga tillstånd innanhavet befinner sig i är nog skälet. Vem minns inte den tiden då frågan inför middagen inte var om torsk, utan hur många. Så rodde man ut med jollen medans pluggen stod på spritköket i pentryt och drog upp önskat antal.

Det är annorlunda nu. Och så här kan man kanske också illustrera klimat och miljöfrågor.

(Aktersnurran på bilden är en luftkyld fyrtaktare som körs på alkylatbensin. Och såväl värmelära som termodynamikens satser gäller märkligt nog fortfarande i det här hörnet av Östersjön.) 

Inlagt 2023-06-09 19:28 | Läst 620 ggr. | Permalink
Intressant läsning och bra skrivet! Tack!
/B
Ja, så är det nog, sälar och skarvar ligger inte bakom dina tomma hinkar. Men å andra sidan ska man inte äta strömming för ofta enligt livsmedelsverket, då de innehåller lite för mycket PCB och dioxiner.
Hälsningar Lena
Nu är varken jag eller min fru i fertil ålder och strömming är inte vardagsmat längre. Läste en artikel i DN om hur man "avgiftar" det fiskmjöl strömmingarna blivit för att sedan utfodra norska laxar med. Och kanske en del kycklingar också. En industri i sig.
/Gunnar S
Lena Holm 2023-06-10 20:28
Hej Gunnar,
jag förstår att du och din fru inte behöver tänka så mycket på dessa rekommendationer längre, det är också vad jag säger till min sambo de få gånger jag ställer strömming på bordet. Det intressanta med fiskmjölet som går till kycklingfoder är att det är ekologiska kycklingar som får det. Konventionella värphöns och slaktkycklingar får foder berikat med syntetiska aminosyror, men det är inte tillåtet i ekologisk produktion. Orsaken varför finns det ingen vetenskaplig grund för. Det är därför man vid några tillfällen sett rapporter om att ekologiska ägg innehållit mer miljögifter än konventionella. Hur det ser ut på slaktkycklingar just nu kan jag inte uttala mej om.
Hälsningar Lena
Svar från mombasa 2023-06-12 10:38
Det var intressant om detta med ekologiskt foder. Jag är en vän av ekologiskt tänk men ibland verkar det som om eko sätter krokben för sig själv.
/Gunnar S