Här kan du följa med mig i mina tankar innan, under och efter fototillfället...

Hur ska jag hinna?!?

Jag ska erkänna min förvirring. Jag har tänk att jag har en massa tid att fånga allt som händer under våren. Att jag är i fas och har koll på när vårblommorna ploppar upp och väcker en. När grodorna är möjliga att fotografera utan att behöva leta upp dem vid någon skog.  När fåglarna uppvaktar. När huggormarna gör sig möjliga att fånga på bild och listan kan nog göras längre.

Jag insåg dock att allt händer samtidigt. Värmen slog till snabbt och under en kort period vilket gjorde att jag blev förvirrad. Vitsipporna trängs helt plötsligt med blåsipporna. Fåglarna bygger klart sina bon. Grodorna har tagit sig till platser för att para sig och vissa har redan gett sig vidare.

Jag visste inte i min iver vad jag skulle prioritera.

Det visade sig att det blev fåglarna som prioriterades bort. Jag är väl inte ledsen för det eftersom jag fotar fåglar under största delen av året och glömmer bort att utmana mig själv med andra objekt, stilar samt objektiv.

Jag har fotat med Nikon D7100, Nikkor 200-500mm el Sigma 50-150mm. Fick även denna gång låna min sambos Nikon D4s med Sigma makro 150mm med  filter.

Vad har ni på agendan för att fånga våren på bild?

Bilden är beskuren och lite lätt redigerad. Fotad i Örebro. Det var en rätt liten rackare.

De två övre bilderna på grodorna är tagna i Västerås. Starkt solljust, svårt att komma nära och blött att fota på den nivån jag valde. Bilderna under på grodan är fotade i Örebro. Målet var sothöna m.fl. men så dök grodan upp och det var en positiv överraskning. Den var en bit bort så skärpan blev inte strålande men det finns istället andra element i bilderna som gör att jag är nöjd med dem.

Blommorna fotade jag i Strömsholm. Det var inte smidigt och jag fick testa mig framåt för att få till lite variation.

Inlagt 2018-04-25 19:28 | Läst 1734 ggr. | Permalink
Så härliga bilder du fått till, är lite avundsjuk. Och nej - man kan inte hina med allt, men det kommer fler vårar, man får njuta av dagen.
Svar från Retrocolor 2018-04-28 17:28
Tusen tack Stefan och du har ju självklart rätt. Hoppas du har en fin helg / Maria
Första ormbilden är riktigt vass och jag gillar dina grodor. Jag hinner inte med alls och är instängd på jobbet alldeles för mycket. Det får bli några bilder när man hinner med och då blir det lite slumpen som avgör. Jag har inte legat på mage bland sipporna ännu :-)
Hälsningar Lena
Svar från Retrocolor 2018-04-28 17:29
Slumpen är inte så pjåkig att lite på. Vi var ute efter att fota paddor idag men det blev en liten skogsmus istället och det är jag inte besviken över :)

/ Maria
Mycket fina bilder på grodorna! Har inte tänkt på att prioritera några objekt, utan tar motiven som de kommer. Blir lätt stressad av för mycket planering och då försvinner för min del glädjen med fotografering. Men visst är det som du skriver att våren går allt för fort, rena explosionen och allt hinns inte med. Tycker våren alltid har en tendens att gå för fort! Kanske för att det alltid är så mycket som händer då? Ha en fin kväll!
Svar från Retrocolor 2018-04-28 17:31
Tack Yvonne :)
Så är det absolut, att en behöver värna om att det ska vara roligt att fotografera.
Det är ju så med våren, att allt händer både bland växter och djur.
Sommaren får väl bli en tid för blomster och fjärilar om inte annat.

Hoppas du har en fin helg!

/ Maria
Du fick med fina vårtecken här i alla fall! Grodorna eller om det är paddor blev extra fina här! Själv har jag nog tagit det rätt lugnt med vårfotandet.. Allt går så fort så man hinner ändå inte med.. ska vara Rödhakarna då, dom har jag faktiskt hunnit med, känner nog lite trötthet nu med 'alla' fåglar.. Tycker nog att det kan vara lite för många här på FS också.. Senaste var nog vårtecken på oss människor och 'våraktiviteter' där som blev min senaste blogg..
Hälsn!
Svar från Retrocolor 2018-04-28 17:33
Ska ta mig en span i din blogg sen :)
Ja, fåglar har ju tendenser att fylla alla forum för bilder så jag känner själv att det är skönt att kunna bjuda på lite variation. Rödhaken är ju en ljuvlig fågel!

Grodor är det, vanlig groda tom tror jag. Hoppades på att få fånga paddor på bild idag men det blev istället en liten skogsmus men den charmade både mig och min sambo så det klagar jag inte över!

/Maria
Riktigt fina bilder och de två första gillar jag bäst. Skulle gärna vilja ha groder i vattnet på det sättet du har tagit men har inte hittat någon lämplig plats än. Kunde jag välja så hade jag valt groder och kräldjur som prio 1, men man behöver inte stressa, det är ju ett nytt år nästa år
Svar från Retrocolor 2018-04-28 17:35
Tack Peter. På Djärkneberget i Västerås är det en rätt liten damm typ där de håller hus så det blir en del bubblor sedan valde jag att nyttja solljuset istället för att bli tokig på det :)

Idag stod paddor på schemat men blev en skogsmus istället, ny dag imorrn!

Ha en fin kväll / Maria
Bild 2 med groda, bubbla och ljusreflexer tycker jag om!
Svar från Retrocolor 2018-04-28 17:35
Tack Ragnar, jag gillar den med :)

Ha en fin kväll / Maria