Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Attacken mot Telia kan drabba 3:e man!

Hej!

Sitter vid datorn, ute snöar det friskt. Mina kollegor får säkert jobba hårt i snön.

Idag har det varit en snackis om hur Telia blivit hackat av något gäng. Denna action märks hos oss. När vi tar EKG på patienterna i ambulansen sänds detta EKG till närmaste sjukhus för expertkontroll på hjärtvården. Detta har inte funkat idag då vi har Telia nätdistributör, vi har haft mycket strul med att få iväg EKG:n. Nu kan vi alla tolka ett EKG och vidta rätta åtgärder för patienten men...ibland kan det vara bra med experthjälp.

Defibrillator och den vi tog EKG med(har en ny modell nu).

Idag har ingen "3:e man" drabbats men vad händer nästa gång? Vad händer om "de" bestämmer sig för att hacka något annat??  Vi är sårbara för sk Cyberattacker!

Har du blivit drabbad idag?

Avslutar med några gamla bilder.

Kan det vara några avåkningar i kväll?

Ha de!

Daniel

Inlagt 2014-12-12 22:57 | Läst 5200 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Oj, oj, den aspekten har jag inte ens tänkt på.... Och detta trots att det för några månader sedan var jag själv som låg där i blåljusets sken och fick mitt EKG sänt i förväg till akutintaget på St Göran. Då fungerade allt, och jag blev mottagen av ett gäng som redan visste det exakta läget när ambulansen var framme.

Hackers är vår tids skabb; Din beskrivning av möjliga konsekvenser understryker verkligen detta enkla faktum!
Även de äldre och handikappade som har sina larm via IP-telefon blev drabbade. Deras larm fungerade inte då. Vi har fått ett sårbart samhälle.
Problemet idag, man blir lat och bekväm. Nu är kanske inte EKG på liv och död, men en sådan känslig del i verksamheten borde väl ändå ha en back-up. Dvs, i första hand sänds det via Telia, i andra hand via Tele2 osv. Inte bara för att komma runt dessa situationen, utan även när det "bara" blir tjockt i nätet. Tar det längre tid än X att skicka, byt över till nästa.

När det kommer till IT blir man ofta förvånad över hur företag, myndigheter och folk i allmänhet tänker. Man kan likna situationen vid att ambulanser bara tankar på Statoil. Sen kånkar Statoil (eller får leveransproblem) och då kan man inte köra ambulans längre. Ingen hade accepterat det (bara att tanka någon annan stans!), men när det kommer till IT så hänger vi inte alltid själva med.