Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Bland fåglar och minor i Sydsudan

Hej!

Någon gång då och då tog jag mig ut från compoundet på en liten foto och fågelskådnings promenad.

På vägen var det en ständig trafik av ffa människor, inte så mycket bilar som jag är van vid hemmifrån eller andra afrikanska länder jag besökt.

Ofta något på huvudet.

Jag hade fått stränga föreskrifter att inte fota människor, hur folk bodde etc. Det gällde ffa i städerna men även i byarna. På landsbygden skulle det kanske gå bättre tänkte jag.

Nu utmärkte jag mig ju dels genom att vara vit men även på att jag hade en kikare runt halsen men även kameran med tele på väckte uppmärksamhet. Bestämde tidigt att koncentrera mig på fåglarna men även då kom folk fram till mig och sa "it´s forbidden to take photos", no no sa jag " it´s okey to take pictures of birds". De var allt lite skeptiska men lät mig hållas. Kände mig inte helt tillfreds men tog lite fågelbilder.

En annan viktigt sak att tänka på var att bara gå där man ser att andra gått eller åkt bil. Sydsudan är nedlusat av minor och ingen vet riktigt var de finns så här gäller det att vara försiktig. Ibland efter regn förflyttas minor vilket gör att platser som tidigare var safe inte längre är det. Såg många skyltar om minor, även personal som röjde minor bl.a. på en skolgård. Hemma klagar vi på trasiga gungställningar!

Nu lite fåglar!

Vitvingad tärna, inte i sin vackra häckningsdräkt dock.

Kohäger.

Tog mig in på compoundet där jag kunde gå mer fritt. Termithög.

Någon som vet vilken växt? En del av växten är ätbar.

I trädet ovanför sitter en bekant från Europa, en trädpiplärka. Frågan är om detta är vinterkvarteret eller om den skall ännu längre ner i Afrika.

Buskskvättan var den vanligaste europieska fågeln jag såg, de sjöng till och med.

En fågel som liknade en vanlig och folkkär art hemmavid.

Den afrikanska sädesärlan, lät likt vår ärla. Här lite mat till...

...ungarna.

Vad tittar du på då undrar en red-eyed dove.

En kungsfiskare mitt oppe på land.

En slags bishop, red?

Tre arter tillsammans. Överst en brun glada, sedan en afrikansk klätterhök och till sist en Wahlbergs eagle.

 Till sist en bulbyl...vars namn jag nu glömt bort. Väldigt vanlig och ganska orädd som synes. Satt på tvättlinan utanför min hydda.

 

 

Inlagt 2014-09-07 14:40 | Läst 3938 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
En härlig samling fågelbilder. I synnerhet det tre rovfåglarna tillsammans men många av de andra var också trevligt att få se. Jag gillar också bilden med damen i blått (blått går sedan igen i flera detaljer) men jag kan förstå att det inte alltid är lätt att fotografera i andra länder.
Hälsningar Lena
Minor på en skolgård... Det är så tragiskt så man vet inte ens vad man ska säga... Hur är folk funtade....?
Tur att det finns folk som minröjer och ser till att dom har det säkert.
Ha det så bra!
Sydsudan låter spännande och farligt på samma gån!. Problemet med minorna är verkligen farligt och ofattbart grymt....
Förstår samtidigt att du vill ut från compoundet för att möta människorna där och att det kräver en del mod m h t just minorna...
Att det är ett sårat land som sakta byggs upp igen förstår jag av din text och det förefaller inte vara helt lätt att sticka ut och dessutom fotografera.
Tycker dina bilder på människorna är intressanta och väcker frågor.
Även fågelbilderna är fina - särskilt den på Kohägrarna och det är ju inte helt lätt att fotografera helvita fåglar men gruppbilden blev jättebra!
Fågeln längst ner som är så fin med gul gump och bra skärpa gissar jag kan vara en Trädgårdbulbyl P. barbatus (Tricolor). Men Trädgårdsbulbylen indelas i tio underarter så jag är inte säker på att det är korrekt ;-) Vacker är den i varje fall!


Hälsningar/Kirsten