Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Haverilarm! Nivå 30. Kör mot Axamo flygplats

Hej!

Larmet går hos brandkåren, ambulansen, polisen och hos flygplatsbrandkåren. Först på plats är givetvis flygplatsens brandkår.

Förr...typ 15 år sedan sköttes många flygplatsers brandförsvar av killar som inte ville göra vanlig värnplikt, sk samvetsömma. Det är många unga män som tjänstgjort ffa på Arlanda men även på Axamo. Numera är det dock fast anställda som gör jobbet.

Scenariot är att ett plan har glidit av landningsbanan och börjat brinna.

Skum.

Det går ju inte att öva med riktiga plan så tänk er att detta är en jumbojet:)

Snart är branden släckt bara lite kvar kring motorn.

Nu är det säkert att använda brandmän.

Nu går det till och med att leta efter överlevande inne i planet. Samtidigt som detta pågår finns det folk som försöker leda insatsen.

Några i ledningen, polis och räddningstjänsten. Ambulansen har inte hunnit dit ännu. Syftet med övningen var att träna sambandsövningar mellan de olika enheterna.

Det fanns faktiskt några överlevande från planet. Nu fick brandmännen börja med sjukvårdsinsatser tills ambulanserna kommer på plats. Det kan ju faktiskt vara så att alla är upptagna med körningar på annat håll och då måste någon annan ta tag i sjukvården så länge.

Nu har också sjukvården anlänt, förste bil blir ledningsambulans och sammarbetar med polis och räddningstjänsten på en särskild ledningsplats.

Vi hade ösregn nästan hela övningsdagen, bra utrustning är nödvändigt för räddningspersonal och för fotografen...jag använde ett billigt skydd för kamera och objektiv, funkade kanon.

De skadade skall placeras på säkert avstånd från olyckan, på en uppsamlingsplats där de kan få vård i väntan på avtransport till sjukhus.

Hjälp mig...

Nästan medvetslös men han klarade sig...nog.

Ha de!

Daniel

 

Inlagt 2014-04-05 23:08 | Läst 6320 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?