Ögonblick

Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Ölands norra udde

Hej!

Vilken härlig vår vi har haft...så upplever jag i alla fall kanske bäst att tillägga. Idag är första sommardagen och här i Jönköping har vi njutit.

Det börjar bli kväll och det känns okej att gå in och sätta sig vid datorn ett tag.

Tänkte visa några bilder från Öland, var där fem dagar i maj. Bilderna är från min första dag på norrudden. Är hängiven fågelskådare så det har varit svårt att prioritera, fota eller skåda fågel??

Nu skådade jag mest hela dagen men på eftermiddagen la jag mig under mitt kammonät. Vinden hade mojnat och solen började värma gott, lite väl varmt, syns på bilderna. En del var på lite långt håll men ärlan var precis så nära mitt objektiv klarade av 3,5 m. Fotar med Canon 7D och 400/5,6.

En göktyta satt och ropade vid fyrön.

En trevlig gynnare göktytan, dess läte är lätt att förväxla med den mindre hackspettens läte. Nu fick vi se göktytan så det var lätt denna gången:)

Efter en ganska lugn dag "fågelmässigt", inte mycket till sträck över havet idag valde jag att lägga mig under mitt kammonät. Blir bara borta en kort sväng sa jag till mina polare...

För att inte störa hamnade jag långt från fåglarna men jag låg och vilade lite och efter ett tag kom två rödbenor inom fotohåll.

De förföljde varandra hela tiden, bråkade, tjatade på varann. Det handlade om ett parningsspel/beteende.

Surt, en kort stunds ouppmärksamhet och jag missade parningen...

Inte de bästa av bilder men lite action e de i alla fall.

Plötsligt landar en sädesärla intill mig. Börjar direkt födosöka och kommer väldigt nära.

Kolla formen på ärlan! Ser ni fantastiskt fint den är skapad för att ta sig fram i luftrummet, spolformad och rund. Så lite luftmotstånd som möjligt.

Ärlan ställde sig mitt i ljuset.

Närmare än så här kunde jag inte ta bilder på ärlan.

Två sv-vita.

Liite långt håll för att jag skall vara nöjd.

Efter parningen ställde sig en av rödbenorna på stenen och putsade sig och chillade i solen.

En 2k skrattmås, alltså född sommaren 2013. Inte fullt färdig för häckning som även dräkten antyder. Flera bruna vingpennor gömmer sig i dräkten, huvudet är inte heller helt brunt. De följer med upp till häckningsområdet men häckar inte i år.

Nae nu drar jag...

Skärfläcka som hittar lite mat, någon slags räka kanske?

En gravand så grann.

Kvällens snygging!

Strandskatan.

Den var snäll och höll sig nära mig, tack!

Efter några timmar! på mage började jag bli trött i kroppen och tänkte att nu e de nog. Döm om min förvåning, jag var ensam kvar på norrudden! Alla hade åkt.

Jag ringde mina vänner och undrade var de var, " de händer ändå inget mer i kväll" sa de. Kommer du? Nae, jag tar en sväng ut och spanar av fyrön innan jag drar. Vilket lyckodrag det skulle bli(ornitologiskt sett) i alla fall.

Mycket sten är det på fyrön, lite jobbigt att gå faktiskt. Någon har byggt upp lite stenrösen, kanske tränat inför Mästarnas mästare?

Hinner precis passerar fyren när jag hör ett konstigt läte, vänder mig om och får se en fin tärna 15 meter från mig...men det är ju en Sandtärna!! En riktig raritet i Sverige, döm om min förvåning när jag ser att den sällskapar med 8 stycken andra sandtärnor. Helt otroligt! Så kul! Fick tyvärr inga bilder men såg dem bra.

Mina kompisar blev glada för min skull men...lite arga på sig själva att de lämnat udden för tidigt.

Rätt mycket brus men...gillar den ändå.

På väg in i Kalmarsund, så stilla så lungt.

Vilken fin dag jag haft. Gött väder, trevligt sällskap, några bra bilder och sedan 9 sandtärnor. Klart godkänd första dag!

Tack och God Natt för mig!

Daniel

 

 

 

 

 

 

 

Postat 2014-06-01 21:19 | Läst 5547 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera