Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2912 / Andra bloggen i dag, ursäkta, men de kanske blir så när man bor på landet?

.

Jag menar, när man bor i en större stad så händer det ju saker hela tiden, i alla fall när man e ute å promenerar! Visst e Gnesta som en liten stad, men jag tar ofta den första promenaden med Roffe på en grusväg utanför Gnesta!  De kanske e därför bloggbehovet ökar när jag e tillbaka? Det blir kanske brist på intellektuell stimulering under den här promenaden? Fast nog inte för Roffe, vår hund, för han läser sin "morgontidning" under promenaden, så han får nog sitt i huvudet!

Jag skulle väl också kunna läsa morgontidningen i iPhonen! Men jag har inget SIM-kort i min iPhone! Jag bara fotar med den! Mina vänner vet om det här, och suckade litet i början, men dom har vant sig vid bakåtsträvaren! Så jag får skylla mig själv liksom och gå i tystnaden och försöka skapa en egen liten underhållning i mitt huvud under promenaden! Nu skall ni inte tro att jag går och sjunger eller nå't liknande! Ok då, jag kan väl gå och nynna litet när igen hör! 

De e en grusväg vi går på, litet dammig just nu, och vi möter sällan nå'n, ingen i morse i alla fall! Jag kommer under promenaden att minnas några andra grusvägar jag gått på! En så'n här tyst promenad skapar lätt minnesbilder och minnesdofter av tidigare promenader på liknande grusvägar! Det blir sommmarupplevelserepriser i huvet!

Och gräset vid vägkanten, med fjärilar och några myror som kutar vid kanten! Universum i smått liksom!

.

Här längst bort i bilden e det en bronsåldersboplats! Det e även några fuktfläckar i vägen längre fram, å dom beror på en källa en bit upp på ängen vid boplatsen, där det även brukar beta hästar om dagarna, men inte i dag! Och där uppe brukar Roffe och jag ta en rast då det e litet molnigare! Och som sagt, det går långsamt, för Roffe kollar noga vem, eller vilka, som gått här se'n sist! Och som sagt, jag får underhålla mig själv här och i nuet,  en underhållning som ofta såklart kopplar tillbaka till dåtiden! 

Och ärligt talat, det går ganska bra att gå så här! :)

Men visst far tankarna iväg ibland, tänkte ett tag på om det verkligen kan finnas upp till elva dimensioner enligt strängteoretikerna, fast vi aldrig kommer att få se dom,
men jag kom snabbt tillbaka till nuet på grusvägen igen! Bra härochnujobbat!

Och som sagt, andra bloggen för i dag!
Nu en sen påtår!
Men en påtår e nog aldrig för sen! 
/Bengan

Ps.  Och La Mancha-testen på objektiven fortsätter såklart!
La Mancha betyder att inte ge upp även om nå'n påstår nå't annat!  :)

.

Postat 2015-08-09 12:42 | Läst 1878 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 2911 / Tack för påpekandet så här på morgonen! Å man får se det positivt!

Kväll i Garda

Fick ett påpekande nyss: "Det går inte att ansluta till Internet. Det går inte att visa webbsidan i Google Chrome eftersom datorn inte är ansluten till internet."

Ett sån't här påpekande kan man se på flera sätt, litet näsvist av datorn kanske, eller e det nödvändigt att att gå ut på nätet just nu, eller så tänker man inte alls utan går ut på nätet så fort det går! :)

Jag tror det e bra att få småstopp i tillvaron ibland för att tänka efter! Att få litet smågrus i vardagsmaskineriet! ;) Å inte bara hänga på i andras tankar eller påståenden eller gillanden eller göranden! För när allt går på räls liksom, nu menar jag inte järnvägen i Sverige, utan när det gäller andra rälsar, då åker man bara iväg till nästa hållplats utan att tänka på var man e på väg, bara det går fort och utan att det blir några stopp!

Jag tror man behöver få små stopp i tillvaron då och då som sagt! På gott och ont! Det kan nog även vara kreativt, för den som vill försöka vara det! Komma ifrån det vardagliga i alla fall, för att hinna hitta tankar om det kanske otänkbara! Nu menar jag inte att åka på en charterresa, utan mera som att vandra på en öde hed utan sällskap! Utan mobiltelefon! ;)

Å då kan det komma tankar som, "vad konstigt allt blev just nu! Allt blev tyst liksom!
Men inte blev det tyst i huvudet!? Vad många tankar som kommer alldeles av sig själv verkar det som...! E det bra? Normalt? Men de kan väl inte vara farligt va? Det skulle kännas bra att kunna fråga nå'n om det här!
Tex Google... "

Nåja, nu e jag ute på internet igen! :)
Å allt e som vanligt!
Å det här va bara en liten skröna!
Skönt! 

/Bengan

Postat 2015-08-09 09:24 | Läst 1472 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2910 / E den där testen nödvändigt, när det här inte finns på moderna kameror?

.


"E det verkligen nödvändigt att testa om det finns ett fokusskifte på en sextiofem år gammal Leicaoptik? Hur intressant e det på en skala? Och jämföra med en ännu äldre Zeiss-optik? Och göra den här testen med en analog kamera med film! Och allt tar då såklart en onödigt massa tid! Och med en hel del osäkra premisser inblandade! Hur seriös blir den testen då? Och som sagt, hur nödvändigt e det att veta om det här numera? Om jag vore som du skulle jag köpa en digitalkamera i stället! Då e de här fokusskiftproblemen, eller vad det kallas, ur världen! Och moderna objektiv e mycket, mycket skarpare! Följ med oss i utvecklingen i stället för att kämpa emot!"  :)

Ps. För er som inte vet, så håller jag på med en objektivtest! :)
Ha en fin kväll!
/Bengan 

Postat 2015-08-08 21:51 | Läst 1519 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 2909 / Leica versus Zeiss!

I förra nördbloggen hade jag funderingar på att ställa Leica mot Zeiss! Mao, testa och sedan försöka jämföra Summariten mot en av de optiska giganterna, Zeiss Sonnar 1,5:an!
Om jag hade en rulle T-Max 100 kvar, och det hade jag! :)

.

Sonnar 1,5:an från 1930-talet invändigt! (Man kan kalla det här för en utvecklad triplett)

Och de här båda objektivkonstruktionerna är hyffsat jämgamla! Zeiss Sonnaren räknades ut på sent 1920-tal, och omräknades på tidigt 1930-tal och Leitz Summariten är en vidarekonstruktion av Xenon från 1930-talet! Man kan väl säga att det här är två 1930-talskonstruktioner som "tävlar" på 2000-talet! :)

.

Sonnaren utvändigt!  (Här mera om Summariten! Förra bloggen)

Det blir praktiska skärpetester! Mot uppställda tändsticksaskar och sedan porträttbilder! Det är så här jag testar mina objektiv! Ligger skärpan där jag ställer den? Kan jag se något fokusskift? Och hur blir sedan skärpa och kontrast i bilden? (Tittar mest i centrum av bilden) 

Så e leget! Men testen tar några dagar då den sker analogt! :)

/Bengan

Ps. Här nedan på bilden syns en antydan till fokusskifte! Jag tog några bilder på full öppning med Summariten på tre tändsticksaskar! Ställde skärpan på tändsticksasken i mitten, och skärpan kommer mer på den högra asken på samtliga bilder vid bländare 1,5! Den högra asken står 16 mm framför den mittersta! (Den vänstra asken står 16 mm bakom den mittersta) Min uppfattning är att det här tyder på ett fokusskifte hos Summariten! Den kamera jag använder har nyligen fått avståndsmätaren justerad och jag har testfotat med andra objektiv! Bilden är delförstorad!

.

Postat 2015-08-08 08:29 | Läst 1696 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 2908 / Testbilder via Leitz Summarit 1,5 / 50 mm! Fokusskifte!

.

Jag har försökt se om det finns ett fokusskifte på Summarit 1,5 / 50 mm! På bländare 1,5 avståndet 1 meter, så kommer skärpan aningen närmare än jag ställer den, på 2,8 så ligger den ganska exakt eller aningen längre bort än jag ställt den! Fokusskiftet på 1 meters håll mellan bländare 1,5 och 2,8 kanske är c:a 1 cm! Påminner om det fokusskifte jag såg på den nya Zeiss Sonnar 1,5/ 50 mm LTM, där jag fotade en modell, ställde skärpan på ögonen, och fick nästippen skarp! :)

Och det här fokusskiftet bör nog finnas på fler ljusstarka objektiv som man använt på en analog mätsökarkamera!

Vad gör man åt det här då? Fotar man med optiken på en digitalkamera, via adapter, där skärpan ställs på en display, så blir det inget fokusskifte!

Men fotar du med en analog mätsökarkamera eller en digital M Leica med en mekaniskt kopplad avståndsmätare, så har du något att tänka på! I alla fall på full öppning! :)

Här några andra bilder, där man bla. ser kontrasten och skärpeskillnaden mellan full öppning 1,5 och bl. 2,8 på Summariten!

.

Summarit på bländare 1,5

.

Summarit på bländare 2,8

Jag har skannat in filmen, "skurit" bort en del av bilden, så det blir en förstoring, men inte skärpt upp bilden eller gjort något annat! Jag har använt Kodak T-Max 100 film i "testet"!

Å visst e Summariten mjuk på full öppning, men det här är en optik från sent 1940-tal, det bör man tänka på! Kan tänka att det e nog en ganska stor skillnad mot ett av dagens 1,4 / 50 mm Leicaobjektiv! Men bländar man ner till 5,6 eller 8 då blir Summariten ett bra objektiv! 

(Nu blir jag litet sugen på att försöka jämföra Summariten och Sonnar 1,5:an! (Den Sonnar som konstruerades på 1930-talet)  Skall kolla om jag har nå'n T-Max 100 kvar!

/Bengan

Postat 2015-08-07 20:42 | Läst 1546 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 Nästa