Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4847 / Långsamhetens lov, eller hur han säger den där Wikström!

I alla fall så går mitt analogfotande på sparlåga! Eller så kanske det e ett normaltempo för analog fotografi! Man kommer ju in i nya tempon, utan att man knappt märker fartökningen, även inom fotografi, då allt även blivit enklare numera, å då tror man att kreativiteten också kan hänga med! "Fan tro't sa Relling!"

Men Ok, man kanske kan slå på en enklare kreativitet i den nya tekniken! Jag får pröva litet olika modeller framöver! ;)

.

Å så e det mycket skymning numera, och då blir det en del läsning för mig! Å andra sidan e det viktigt att komma ut i det lilla ljuset som bjuds! Så säger i alla fall dom som förstår! Roffe förstår, så jag kommer ut! Å vad gäller artikeln i DN här ovan, så handlar det om Gilgamesh-eposet! Vet inte vad jag skall tycka om pjäsen, men handlingen är nog så allmängiltig, att det kanske kan bli både intressant och spännande!

.

Har i alla fall fotat i dag! :) Med ett Zeiss Super Speed-objektiv, icke T-behandlat, men har inte framkallat bilderna än! ;)

I morgon blir det litet roligare, fotofika i Viksängen! :)
Ser fram emot det!

/Bengan

Postat 2019-11-26 18:10 | Läst 1483 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 4845 / Zeiss Super Speeds! :)

Ibland så fastnar jag på grejer! Å här är en så'n grej! Zeiss filmobjektiv! :) De e så man skulle önska sig att ha en så'n här glugg på en kamera! Stillbildskamera alltså! Men det här e litet för dyra grejer och kanske aningen bökigt att fota "vanliga" bilder med! Så jag får nöja mig med den Zeiss Super Speed jag har! En Sonnar 1,5 från 1930-talet! Det e en vacker, tung och mycket kompetent optik! Satte nyss i en rulle Tri-X i kameran som bär optiken för tillfället!  Å det kommer nog mera om Zeiss Super Speeds! Kul det här! :)

Ha nu en fortsatt fin söndagskväll!
/Bengan

Postat 2019-11-24 21:18 | Läst 1683 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 4844 / Carl Zeiss 0,7 / 50 mm!

Test av Kodak Portra-inställning!

Carl Zeiss-objektiv är ofta i spets! Och Zeiss-objektiv har även varit Leica-ägarens önskeobjektiv redan på 1930-talet, och det här Zeiss 0,7 / 50 mm objektivet som beskrivs via länken här nedan är i spets på flera sätt, både vad gäller berömmelse och bildhistoria! Stanley Kubrick använde bla. objektivet i sin film Barry Lyndon! Det är bättre att ni själva läser historien om varför Kubrick använde det här Zeiss-objektivet till filmen!

http://neiloseman.com/barry-lyndon-the-full-story-of-the-famous-f0-7-lenses/

Jag själv prövar Kodak Portra-inställning på min Fuji X-E1 och här med ett Zeiss Sonnar 1,5 / 5 cm på full öppning! (1/15-del och ISO 400)
Optiken är från 1930-talet och är ej antireflexbehandlad!

Ha nu en fortsatt fin lördagskväll!

/Bengan

Ps. Mer läsning om Planar 0,7 / 50 mm!

Postat 2019-11-23 19:34 | Läst 1995 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 4842 / "Vi är alla drönare i en koldriven bikupa"


Det är redan över, i alla fall på samma sätt som matchen där ditt fotbollslag ligger under med 5-0 i sjuttiofemte minuten är över – det är, ungefär, grundtesen i Roy Scrantons omsusade bok ”Att lära sig dö i antropocen”, som nu utkommit i svensk översättning.

Problemet är inte bara stort, det är totalt! Vi är alla, så väl klimatcertifierade aktivister som heltidsförnekare, självmordsbenägna drönare i en kolberoende bikupa.
Fienden är inte där ute någonstans – det är vi själva som är fienden. Inte som individer, men som ett kollektiv. Som ett system.

Expressen (13 jul 2019)

Ha nu en fin Fredag!
/Bengan

Postat 2019-11-22 16:05 | Läst 2304 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 4842 / Hittade några bilder i en äldre mobiltelefon!

Den här telefonen har min fru lämnat för några år sedan, och efter det så fotade jag med den trots att den hela tiden tjatade om att jag skulle logga in med mitt Apple-id och att den inte va uppdaterad på flera hundra dagar! :) Nu har den legat ett tag i en låda ett tag men igår jag pluggade i den i väggen för att se vad jag hittade!

Det här är en iPhone 4S! Kom kanske 2012? Tiden går! Och vad jag vet så har den Zeissoptik! :) Mpix, tja vad kan det vara 10-15 eller? Hur som helst så tycker jag att bildkvaliten gott räcker för att blogga! Problemet med de här tvålkopparna e att dom e bökiga att hålla i handen vid tex gatufoto! Och den mesta oskärpan på en sån här, de e rörelseoskärpa! Men då skärpan inte e så där jättevass, så kan det bli konstnärliga bilder! Och en del bilder här är även litet beskurna, där försvinner en del skärpa också! Men håll till godo i alla fall!


Stadsbiblioteket i Stockholm!

Södermalm i motljus!

En kvällsbild och sämre ljus, då kommer kornet fram! :)

Snaps från Fotomässan!

Grövelsjön å gråmulet!

Men så fort det blir bra ljus, då ökar skärpan!

Men nu är det nya tider, för jag har ju fått en iPhone 5S av en god vän! Och den e nu min "kamerakamera!" Och jag tycker att skärpan har blivit snäppet bättre! Se här på bilden! Men ändå så en så'n här mobiltelefonkamera litet bökig att fota med! Men den går ofta bra att ringa med den, så man får se fördelen! :)

Men det är nog så att man kan ta bra bilder med en så'n här kamera också! Man får jobba litet mera liksom! Tänka sig för! Och välja motiv!

Även om det kan ta emot litet för en riktig fotograf, tänk om nå'n skulle se mig! ;)

/Bengan

Postat 2019-11-22 12:13 | Läst 1782 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa