Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4958 / Superskarp framkallning! Analogt alltså! Med Biogon 2/35 ZM!

Hittade en blogg från 2010-12-06 12:45  och där skrev Staffan Johansson!  (Staffan var ofta med oss på vårt fotofika på Tårtan)
"Bengt, om det där med Tri-x och onödigt skarp optik... eftersom du frågar! Jovisst blir bilder på Tri-X också skarpare med en så bra glugg som den här! Men skillnaden mot enklare optik blir mindre påtaglig på en grovkorningare film. MTF-kurvor finns för både optik och film. MTF är ju en sorts "överföringsfunktion", ungefär som frekvenskurvan i en Hi-Fi-förstärkare med fas- och amplitudkurva. In= motivets kontrast. Ut = bildens kontrast. I ett system med optik + film får man multiplicera ihop funktionerna, eg. som komplexa tal. Då kan man få amplitud- och faskurva för hela systemet.

Ditt nya objektiv har cirka 70 % kontrast vid bl. 4 för 40 lp/mm. Tri-X har också cirka 70 % MTF. Resultatet på negativet blir cirka 50 % kontrast (0,7x0,7). Skillnaden mot enklare gluggar finns förstås men den syns inte så tydligt på Tri-X.

TMAX 100 då ... hmm, den har faktiskt mer än 100 % kontrast vid 40 lp/mm! Kodak anger 105 %. Vid lägre linjefrekvens är kontrasten ännu högre. Det beror på en sorts "proximity effect" vid framkallningen. Själva framkallaren förbrukas mer av exponerade detaljer än av oexponerade. Det blir en skärpning av konturer pga denna kanteffekt, ungefär som "oskarp mask" i Photoshop. Detta blir tydligare ju mera utspädd framkallaren är eftersom den förbrukas snabbare av kraftigt exponerade detaljer. Slutresultatet för Biogonen och T-MAX 100 blir cirka 74 % kontrast vid 40 lp/mm medan det för Tri-X blir cirka 50 %.
Försämringen kanske är värd att ta för 2 extra bländarstegs känslighet och den åtråvärda kornigheten :-)
 

Så vad jag förstår av Staffans förklaring, så skärper framkallningen ytterligare upp det redan superskarpa negativet som man tagit med en Biogon 2/35 mm T* ZM!! :)

/Bengan

Ps. Här e länken till bloggen! Tänk vad mycket som ligger kvar på nätet! :)
https://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-960-superskarp-analog-fotografering-skarp.htm

Postat 2020-03-03 08:31 | Läst 2008 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 4957 / Vad för bilder blir kvar efter oss! Med tanke på en blogg jag nyss läst här på Fotosidan! ;)

Bilden e tagen på en Fotomässa av fotograf Staffan Johansson! Bilden bör vara tagen på sommaren för jag e ju kolloklippt! Hittade bilden i dag, har inte sett den förut!

Och det bästa e nog att göra fotoböcker av de bilder man vill skall vara kvar till eftervärlden! Och ge bort några ex. till vänner och bekanta! :) Då e dom lagrade på olika ställen i alla fall, och har mindre risk att helt försvinna! Nå'n borde ju spara ett ex! Men det som e "lagrat" på olika media, typ nätet, i datorer, telefoner osv! Lycka till med den lagringen! ;)

Nog för nu!
/Bengan

Postat 2020-03-02 18:20 | Läst 1401 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 4956 / Vasaloppsdagen alltså! Resumé light!

Det här med Tv, det innebär ofta en slags inlåsning! Så i dag va i alla fall jag inlåst några timmar med Tv! Ok, Tv på datorn i alla fall! Men då jag inte är intresserad av starten och eventuella intervjuer i Vasaloppet, så blev det ändå ganska bra! Jag kom in när det va några mil kvar, för det e då det ofta händer nå't intressant!

Vad gäller hunden på bilden här ovan, Roffe alltså, så tyckte han det va tråkigt förståss, och då börjar det ofta så här! "Jag är här, och även bollen är här, du fattar va!"

.

Å rör nu inte munnen för då e det kört, tänker jag! (Roffe har lärt mig hundspråket, och med den här munrörelsen så säger han, "lek med mig!"
Och svarar jag med samma munrörelse, så e det kört!

.

Men då jag inte reagerar på tilltal, kommer han närmare och säger, "Spela inte dum nu, jag ser nog vad du tänker!" Ok då, och så skall jag försöka ta bollen i från honom! Den ligger några decimeter framför honom! För några år sedan gick det bättre att ta bollen, då pekade jag upp i luften, å då han tittade upp, då tog jag bollen! :)

Men nu när jag pekar uppåt, då dyker han blixtsnabbt ned på bollen i stället! Hundar e väldigt läraktiga tyvärr... 
Och så följer en invecklad jagaprocedur! Roffe tar bollen och kutar, och jag skall springa efter honom! Han e ju snabbare, så han stannar upp, tack och lov, och väntar in mig! (Det går att kuta runt i huset tyvärr) Och när jag jagar honom så skall jag flaxa med armarna, och ge ljud ifrån mig! Han väntar in mig och kutar se'n till nästa stopp! (Jag brukar låsa ytterdörren så ingen kliver in å ser och hör det här)

.

Men så stannar han upp vid matskålen och börjar äta! Då får jag sätta mig i stolen som syns här bakom, där det hela började! "Det är himla trevlig med sällskap när jag äter" säger Roffe!

.

Vad annat nytt från Rohan då? Jo vi gjorde semlor idag! :) Ok, jag knådade i alla fall degen!

.

Och så djupläsning av DN till semlan och kaffet, och fortsatt läsning i soffan! Och vän av ordning kanske undrar varför det inte e nå't lock på Semlan? Det åt vi upp redan i köket! :) Å så va den här dagen nästan slut! Jag har i stort sett bara en sistarunda med Roffe kvar!

/Bengan

Ps. I morgon träning på gymmet! Nåja, jag har en axel som krånglar litet å då e det bara att stärka upp muskulaturen runt om axeln säger dom som vet!
Lätt att säga, tänker jag! Men sa det inte högt! :)

Postat 2020-03-01 20:14 | Läst 2013 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 4955 / Morgonrapport under Vasaloppet! Och om mörkrumsfotografer! ;)

Man tittar nog på Vasaloppet på flera sätt, dom som tittar alltså! Jag tittar sällan på själva starten, och inte på intervjuer heller, utan i stort sett bara på vad som händer i täten! Så gott som det nu går! Och när det blir reklam, intervjuer alltså ;) då passar jag på att göra något annat, blogga typ eller nyss va jag degmaskin i köket! Hembakta semlor!! Och innan och under masstarten i Tv, så va jag ute med Roffe! Men nu försöker jag sitta kvar tills täten gått i mål, men bloggar samtidigt!
Se'n efter målgången, så tar vi en naturpromenad i Björnlunda! Solen tittar ju fram! :)

.

Det va lugnt på sta'n i morse!

Och kan inte släppa det här om "mörkrumsfotografer".... ursäkta mej! ;) Den här diskussionen har ju funnits länge, och då och då kommer ungdomar, eller De Unga som dom hette förr, och protesterar typ, "Ut och fota i stället för att sitta och bygga vackra bilder i mörkrummet!"  Nu e det här litet tillspetsat, det fattar ni nog, men ändå, med tanke på hur fotomarknaden ser ut i dag, med ständigt nya och skarpare kameror och ständigt bättre bildbehandlingsprogram, vad tror ni fotografer mest gör? Inte så svårt att gissa va! Men alla gör såklart som dom vill och tycker e roligast inom fotografi! 

Nog om detta, ha nu en fin Vasaloppsdag, vad ni än gör under den här dagen! :)

/Bengan

Postat 2020-03-01 10:28 | Läst 1819 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 7 8