Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5370 / The Madness Continue! Justering av slutartiderna på en Kiev!

Fotograf Mats Adsten.  Biometar, Contax IIa, Tri-X c:a 2010

Jag va inte riktigt nöjd med slutartiderna i en Kiev från 1955, slutartider som jag tidigare hade justerat! Så det va bara å bita ihop och öppna upp kameran igen och försöka ställa tiderna litet mer rätt! Jag använder en Contax II som referenskamera! Jämför visuellt Kievslutaren mot Contaxslutaren och lyssnar även på tiderna! Så nu tror jag tiderna ligger ganska rätt på 55:an! :)

Har nyss stoppat i en Ilford HP5+ men hade sannolikt använt fel upptagningsspole, för det lät inte riktigt bra vid framdragningen! Så det va bara å återspola filmen litet, öppna upp kameran och byta till en annan spole! Original Kiev! Nu låter det ingenting! Nästan ingenting i alla fall!  ;)

.

Jag byter även optik från Jupiter-12 till Harry Zöllners lilla Biometar! Biometar är en liten kompakt 35 mm som jag även prövat på Leica! Optiken funkar bra både på Leica och Contax/Kiev!

Så "The madness Continue"!  För ett normaltillstånd kan i längden vara litet långtråkigt! ;) Eller omväxling förnöjer, och jag tycker det här är en kul, intressant och utmanande form av fotografi, som såklart inte går så himla fort att få fram bilder med! Men det ingår!  :)

/Bengan

Ps.  Vi har Doris på besök i dag! Doris en en dansk/Svensk Gårdshund som bor nästgårds! Doris gillar att ligga under en filt! Doris ställer sig på filten och skrapar med tassen på filten, då vill hon ha filten över sig! Det fattade vi inte först, men vi frågade Matte och Husse, dom förklarade! :)

Postat 2021-04-25 14:55 | Läst 953 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5369 / Leica med olika optik! Canon, Zeiss osv! Test!


Det har varit en del analogpyssel den sista tiden! Kul och intressant som omväxling! Människan lever icke allena av digitaltfotande! ;) Det analoga har ju även fått hjälp av det digitala, skanning av negativen typ! Och vad gäller analogfotande, så ingår ofta historia! Även att få känna på hur det va att fota förr! Utan stödhjul! ;)

Bilden här ovan är tagen ute på Saltå Kafe med ett Canon 1,5/50 mm på en Leica M4! Film HP5+! Sannolikt full öppning, annars vore det litet fegt! ;) Det är litet rörelseoskärpa i bilden, Per tittar upp just när jag tar bilden! Och Ronny sitter aldrig stilla! ;) :)

.

Canon 1,5/5 cm på Leica IIIf! Motljus och full öppning såklart! Som sagt, inget fegfoto! Här är det Bengt-Åke och Göran ute i Järna Kulturhus!

.

Här är det objektivtest! Vissa objektiv går att plocka isär! Av nästan vem som helst! Men att sätta ihop objektiven rätt se'n, det verkar inte vem som helst kunna! ;) Så jag har jag kollat om jag satt i hop bla ett Zeissobjektiv rätt! Testen går ut på att se om skärpan ligger där jag ställer den via avståndsmätaren på kameran! I det här fallet är kameran en Leica IIIf!

Det är tre objektiv jag testat här, två Jupiter-3 med det nya ryska glaset! (När Zeissglaset tog slut på tidigt 1950-tal så hade ryssarna tagit fram ett eget glas och räknade då om sonnarberäkningarna för det nya glaset) Och så ingår i testet ett äldre objektiv med Zeissglas! Det äldre är från 1949, men det optiska innehållet är från 1945 enligt Hartmut Thiele! Ryssarna tog ju med sig en del färdiga objektiv från Jena efter krigsslutet och satte de här objektiven i ryska fattningar! Men kortfattat vad gäller testet, de här tre objektiven ligger exakt där man ställer skärpan via avståndsmätaren på IIIf! Och det är ju bra! :)

Nog för nu!

/Bengan

Postat 2021-04-23 09:18 | Läst 1678 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5368 / Slow Photography!

Visst kan jag få fram mina bilder snabbare, det finns ju modern teknik för det! Typ digitalkamera! Men jag framkallade i alla fall två filmer nyss, och det är de här filmerna som nu ligger i sköljvattnet! Många ungdomar kallar det här för riktig fotografi, att fota med film alltså! :) Men visst tar det litet tid att få fram bilder och så blir bilderna inte riktigt lika skarpa heller som när man tar sina bilder med en digitalkamera! Men det finns annat i fotografi än snabbhet och skärpa! ;)

Hur som helst, negativen ser bra ut! Den ena rullen har gått igenom en Kiev från 1955, den andra rullen har gått igenom en Leica IIIf! Jag har använt några intressanta äldre objektiv också! Intressant och spännande! Snart filmtorkning i tvättstugan, sedan skanning av negativen i kväll eller i morgon! :)

/Bengan

Ps. Bilden här är faktiskt en av fördelarna med det digitala, att snabbt kunna lägga upp en bild på nätet på vad jag gjorde nyss! ;) :)

Postat 2021-04-22 11:24 | Läst 1261 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 5367 / Försök att få slut på filmen i en Leica IIIf!

Hittade en rulle film i en Leica IIIf  nyligen, och för att få inspiration att fota, så bytte jag optik på kameran! Skämt bara om inspirationen! :) Men jag ville pröva Canonoptiken på Leica IIIf då optiken har gänga! Optik med gänga underlättar på en IIIf! ;) Och den här Canonoptiken va populär även på Leica M3/M2 på sent 1950-tal 0ch även senare så klart!

.

Jag har faktiskt använt optiken ganska nyligen, men det va på en Leica M4 vad jag kommer ihåg!
Så resten av den här rullen i IIIf den kommer också via Canonoptiken!

Nog för nu!

/Bengan

Postat 2021-04-21 10:09 | Läst 1165 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5366 / Dagens amatörfoto är mycket tillbakalutad! ;)

Ok, men det beror ju på vad man är ute efter med sin fotografering! Självklart e det så! Så ingen missförstår det hela! :)

Men jag får en känsla av att fotograferingen, i alla fall i amatörsammanhang, har blivit ganska mycket tillbakalutad! Sannolikt tack vare all automatik på fotoutrustningen! Man tvingas inte att konfrontera sig i sitt fotograferande numera, eller lära sig utrustningen för att lösa ett fotografisk problem! För det mesta går ju att slipa på i bildprogrammet, om inte kameran klarat av det redan vid fotandet!
"Jaha, å vad e det för fel med det då", frågar säkert nå'n!
Som sagt, det beror ju på vad man är ute efter såklart! :)

Jag tycker det borde ju komma fram en massa spännande fotografer nu när alla hade tillgång till en sådan enkel och fantastisk kamera som en digitalkamera! Många fler intressanta bildberättare alltså! Men jag tycker inte att det är så! Men visst har antalet fotografer ökat, och inte minst antalet bilder, men mycket tillbakalutat fotande e det nog!
Eller hur? ;)

/Bengan

Postat 2021-04-20 08:42 | Läst 951 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa