Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5794 // Framkallade en rulle film i går! Så vad är det stora problemet?

Och det tog ungefär en halvtimme allt som allt, se'n ned med filmen till torkstrecket i tvättstugan! Kan inte låta bli att tänka på en del kommentarer jag hört av tidigare filmframkallare, "det e himla skönt att slippa det där slaskandet och blaskandet med kemikalier och vatten!" Jag har litet svårt att förstå vad dom pratar om! Men Ok, man kanske framkallar på olika sätt! Jag har en rutin, andra har väl en annan då! Jag brukar diska undan först, så jag kan ha sköljvatten i diskhon, se'n laddar jag filmen i dosan via en liten mörkrumssäck, se'n två vätskor och sedan ned  diskhon för skölj och sist vätmedel!  Knappt en droppe vätska på diskbänken eller fingrar! Det här tar mig en halvtimme! * Nåja.med litet funderande och undran/påpekande, så tar framkallning, skölj och fix en tjugo minuter och sedan sköljen av själva filmen tjugo minuter och då e vi uppe i nästan fyrtiofem minuter! Så skall det vara! Rätt skall vara rätt! :)
Men jag förstår ändå inte vad slaskandet och blaskandet skulle kunna komma in i bilden? Inte i min bild i alla fall! Och vad är det jobbiga? ;) Ursäkta mej! ;)

Men som sagt, man kanske framkallade annorlunda förr! ;) Det som tillför mig stort i nutiden, det e att slippa stå i mörkrummet och göra kopior! Det va inte mitt fotografiska intresse! Jag ville och vill bara knäppa bilder!
Så tack även till skanner och PS! :)

Vad gäller bilden här, så hittar jag ibland små lappar i äldre Leicaväskor! Små noteringer om den kamera som funnits väskan! Så tolkar jag det!

/Bengan

Postat 2022-05-28 07:07 | Läst 910 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5793 // Alla dessa "psykologiska" Tv-serier! :)

M Leica, Summicron 35 mm, Tri-X   (Gröna Lund 1964)

Vi har tittat på några Tv serier den senaste tiden, och många är underhållande, och jag tror jag börjar förstå hur man bygger upp vissa av serierna! Hur man bygger upp olika historier/handlingar så vi fortsätter att titta! (Jag har såklart läst på litet om den här berättartekniken) För de flesta fattar nog att det måste finnas inbäddade saker, ofta mycket förfinade, som lockar oss tittare att längta till nästa avsnitt! :)
Den författare/regissör som inte kan den tekniken, den får inga jobb!

Och det finns såklart ett antal olika saker i en story för att hålla kvar publikintresset! Grova saker, det kan man se i våra sk. "kvällstidningar"! Även om det ofta blir som en elefant som vänder runt i en porslinsbutik! ;) Men det är bilar, brudar, olyckor, snabba stålar och vad andra tjänar! Det säljer! Och det räcker! Sälja är ledordet sa Bull! ;) Så marknadskrafterna är starka, smarta och ofta även mycket förfinade, för att vi skall fortsätter att titta på våra spännande och ofta även intressanta Tv-serier! :)

Ok, det om det!
Men en fråga som kanske nå'n ställer! Finns det någon serie som jag själv e hyffsat nöjd med då? :) Allt e ju personligt som det mesta här i tillvaron, men jag tyckte att Showtrial, som nu finns ett tag till på SvT Play, den höll bra nästan hela vägen!   https://www.svtplay.se/showtrial
Skaparna av Showtrail verkar  vara de som även gjort serien "Vigil – död man ombord"! Men den ubåtsfilmen tyckte jag va en kalkon i vissa delar!
Jag gjorde några små kommentarer när vi tittade på filmen, så jag blev utvisad till köket! ;)

/Bengan

Ps. Och vad gäller foto, och då filmfoto, eller analogfoto som några säger, så kanske idag, kanske sa jag, så kan det bli filmframkallning!  :)

Postat 2022-05-27 08:19 | Läst 1022 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 5792 // Hur ändra på ett beteende? :)

M Leica, Summicron 35 mm, Kodachrome och hyperfokal! Cykelsemester i Danmark på 1980-tal!

.

Och vad gäller rubriken, om nu ett beteende behöver att ändras! Jag tycker inte det, även om andra kan tycka annat, så fortsätter jag att samla på mig oframkallade filmrullar i kylskåpet ett tag till! Det är inga problem! Rullarna ligger bra där! Och var sak har sin tid! Fotografera har sin tid och att framkalla har sin tid! Så här har jag gjort under många år, och det har funkat bra! Inga nyheter är ofta bra nyheter! Man skall inte ändra på sina väl fungerande och framför allt trygga rutiner! ;)

För övrig så saknar jag diafilmen! I alla fall på ett billigt sätt! Visst finns det diafilm att köpa och även att få den framkallad numera, men till vilket pris! Jag tycker dia e ett trevligt sätt att se på bilder! Man sitter tillsammans och tittar på bilder! Och jag tycker man ser objektivfel bra på en diabild, om det nu e så intressant! (Fast numera heter det inte objektivfel, utan att objektivet har ett personligt bildvisande) Nu vet jag att det går att göra så här även digitalt, att sitta tillsamans alltså och titta på bilder! Men det blir inte riktigt samma sak! :)

Å så måste jag nog skaffa en ny dator! Sitter i en liten laptop, där varningar börjar komma att fläkten har problem! (Datorn är en företagsdator som jag fått ta över) Det e väl en så'n där programmerad förtidig datordöd som dyker upp om fläkten! Men min skrivare från år 2000 funkar fortfarande fortfarande bra! Även min Leica Standard från 1932! Och även en Contax från 1930-talet! Fast en Contax kan få problem med ridåbanden efter en dryga femtio till sextio år! Men då byter man ridåband och se'n går kameran femtio år till! :)

Vad gäller andra för tidiga avslut, så när vi köpte kyl och frys sist, så frågade jag om det gick att reparera kylen! (Det verkade som om en kompressor lagt av! Vi hade haft kylen i dryga arton år) Försäljaren tittade på mig och log, det här går inte att reparera sade han, man får köpa nytt! Ok, hur länge håller en ny kyl då frågade jag! Ja inte så länge som er förra i alla fall, sade han!

.

Framtiden e vår!


Ok, jag vet att jag kommit aningen litet från ämnet, ursäkta!
Det startade med oframkallad film i kylskåpet, och att mängden av oframkallat sannolikt ökar! :)
Men som sagt, det e inga problem! :)

/Bengan

Ps. Och det blir självklart ett Gnesta-Plank 2022! Alltid sista lördagen i juli! Bilder och kameraloppis! Väl mött!

Postat 2022-05-26 07:45 | Läst 803 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 5791 // Varför fotograferar du? (Och mera M Leica)

Från boken "on Street Photography and the Poetic Image" av Alex Webb och Rebecca Norris Webb. Mycket läsvärd fotopoesi!

.

Och frågan om fotografera den har vi nog alla fått nå'n gång, men jag har inte kunnat ge något bra svar! Men frågan är intressant! Och kanske blir den intressantare ju äldre man blir! För nog har vi en drivkraft för att vi fotograferar, annars skulle vi inte hålla på med det! Lätt som en plätt liksom! :)

Jag har börjat rensa bland mina diabilder, och där kommer en likartad fråga upp! "Varför har du fotograferat så mycket?" Försöker hitta på något, men hittar inget bra här heller! Hur som helst, nu e jag här i alla fall, och det e fortfarande kul att fota! Den förklaringen skulle kunna räcka! :)
Tills jag träffar någon som inte nöjer sig med svaret att det är kul!
Man kanske skall undvika de människorna! ;)
Och idag är det nog lättare att svara på frågan varför så mycket? (Och att städa efter festen, det får någon annan göra)
Och fortsätter att läsa "on Street Photography and the Poetic Image" Hittade ännu ett intressant kapitel, "Time as editor"

(Har läst en hel del de senaste dagarna då jag e förkyld! Man kanske skulle vara förkyld oftare)

.

Klätt om Nördkameran! Greppet på förra bilden av Leica M4 blev för mycket Art Deco! Nu Leica originalgrepp! Snyggare va?  :)

Nog för nu Aficionados!

/Bengan

Ps. Kan starkt rekommendera makarna Webbs bok, "on Street Photography and the Poetic Image!" Jag tycker det är en hel del av långsamheten lov och även eftertänksamhetens lov i texten!

Postat 2022-05-25 08:57 | Läst 771 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5790 // Mera om Alex Webb, Leica och 40 mm SC!

(Jag skrev om Alex Webb i förra bloggen)

Alex Webb är ju även Leicafotograf, hittade några bilder tagna av honom i ett M-magasin! Nu är det även andra fotografer i det här magasinet, som Bruce Gilden, Trent Parke, Jan Grarup, Anton Kusters och Ciril Jazbec!

.

.

Stora bilder och intressant läsning!

.

Bifogar en nördbild! :) Den här 40 mm e litet speciell, och den skaver litet hos en del Leicaägare vad jag förstått, men jag gillar objektivet! Den här SC påminner  om vissa objektiv på 1960-talet! Har filat till bajonetten så 35 mm ramen speglas in på M Leican! :)

Här är en förklaring av 40 mm och SC! Först förklaringen till 40 mm! Vad jag har hört, så va det några fotograferande vänner till Mr. Kobayashi (Cosina) som tyckte att en 40 mm brännvid vore intressant att ha på en Leica, och då gärna med SC! Så då gjorde Mr. Kobayashi några 40 mm objektiv till sina vänner, och även så det räckte till några fotografer till!  :)

"The 40mm f/1.4 S.C. stands for "Single Coated". Why you ask? Because there is more to photographic imagery than super sharpness and the best possible lens test results. Some Japanese photogs prefer the imagery of single coated lenses to multi-coated lenses, and so this limited edition version of 500 40mm f/1.4 S.C. lenses. The first production run of the single coated 40mm f/1.4 was a quick sell out in the Japanese home market. The 2nd production 40mm f/1.4 SC lenses arrived 3/31/2005"  (Stephen Gandy  CameraQuest)

Nog för nu!

/Bengan

Postat 2022-05-24 10:04 | Läst 642 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 9 Nästa