Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6161 // Det kanske är en reaktion mot en viss fartblindhet? Att fota analogt!

Med 5 cm normalobjektiv! :)

Nu blir det litet av en generalisering, men en viss sanning bör det nog finnas! :) Alltså, många gånger så uppfattar jag de förbättringar eller förenklingar eller moderniseringar vi får i våra liv som litet störande moment! Om man tar några av de saker som tillkommit, så kan det gå bra, men när alla samhällsfunktioner och privata aktörer som vi måste använda oss av kräver läsenord/inloggningar/klubbmedlemskap så blir det ganska mycket tid som går åt till det här! Och alla nya hjälpmedel kräver instruktioner, instruktioner som det tar tid att gå igenom! Som tar tid från min egentid! Tycker jag! (För jag behöver ofta en hel del egentid)

Nu kanske andra människor inte behöver så mycket egentid, så jag kanske e ute och cyklar med ett problem som kanske bara berör mig! Misstanken om det finns i bland, när jag sitter och tänker och nå'n säger, "nu måste vi göra något, här kan vi inte sitta hela da'n!" Vi kan nog även ha olika tidsuppfattningar såklart, för vi hade inte suttit så länge och jag hade suttit och tänkt! Och när jag tänker så tycker jag att jag ändå gör något! Tänkade e i alla fall ett slags görande för mig! Fast det kanske inte syns så mycket utåt att jag gör nå't när jag tänker! ;)
Hur som helst, det e ganska mycket numera! Mycket hjälpmedel också!

Det e något likande med dagens kameror! Mycket innehåll är det i dessa kameror! Man kan göra många, många inställningar! Det e nog en del av en slags valfrihet! Fast ibland kan jag undra, ursäkta, om det händer något annat och kanske viktigare för oss när vi är upptagna i vår valfrihet! Litet av det finstilta som vi aldrig hinner att läsa! ;)

Och jag fotar analogt ett tag nu! Tycker det motverkar en viss fotografisk fartblindhet! Och så e det litet utmanande!  :) Men jag fotar inte med kameran som syns på bild, utan med en modernare Nikon som har ett elektroniskt hjälpmedel! Inte stjälpmedel! ;)
/B

Ps. Sökte efter "fartblind" på nätet men det blev bara träffar på bilskolor! Konstigt, tycker det borde finnas andra typer av fartblindhet!

Postat 2023-04-04 08:59 | Läst 947 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 6160 // Äkta Gatufotokamera! ;) Och så Tårtan nu på onsdag!

Fredrik Eriksson är i New York och gatufotograferar och bloggar såklart om det och han har sett andra gatofotografer som också fotograferar med Leica! Vad annars? :) Men det intressanta är, tycker i alla fall jag, det är att flera fotar M Leica analogt!

Här en länk från Fredrik! Se och lär hur Sean Cirillo arbetar! :)
https://youtube.com/@PaulieB

Och så är det Tårtan nu på onsdag! Gata Horns 32! Från 15-tiden c:a!
Väl mött!

/Bengan

Postat 2023-04-03 19:18 | Läst 549 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 6159 // Blade Runner, "No One Lives Forever!" Har alltid en bok med mig på en resa! Pappersbok! :)

Tänker på Dpreview som försvann, och en annan fotosida på nätet som också försvann, där försvann en del av mina bilder! Det e allt en himla tur att jag har negativen kvar! Det e nog mycket som försvinner på nätet trots att inget skall kunna försvinna!

Annars inte så mycket nytt efter återkomsten från vår Spanien-resa, men jag tycker det är enklare att resa bort ett tag från en lägenhet! Jag menar, när vi hade hus,  på gott och ont, så va det inte lika lätt att lämna huset, men bor man i en lägenhet e det ofta bara att låsa ytterdörren när man reser i väg ett tag!

Och vi tog såklart en promenad när vi kom tillbaka hem, inga nyheter e bra nyheter! :) Men jag va tvungen att vända efter några hundra meter för att hämta mössa och vantar! Jag upptäckte då att det var en viss skillnad på dagstemperaturen mellan Södra Spanien och Gnesta!

Och jag fortsätter att planera för en kommande filmframkallning! Att ha en plan e bra!

/Bengan

Ps. Boken t/r Spanien det var en bok av Sven-Eric Liedman! (Jag blir nog aldrig klar med den boken)
Nästa jag köper av Sven-Erik Liedman blir nog "Hets! En bok om skolan!" Med intressanta funderingar!

"Inför valet 2010 rankas skolan som den tredje viktigaste frågan enligt SIFO, och 2011 genomförs en rad nya reformer med ny betygsskala och nya läroplaner för grundskola och gymnasium. Det är omvälvande tider. Men får vi verkligen den skola vi behöver? I stället för att ge eleverna verklig kunskap ägnar sig skolan åt att mäta meningslösheter och utreda sig själv i en ständigt pågående byråkratkarusell. Den eftertraktade skolpengen öppnar vägen för hungriga skolföretag med vinst i sikte. Men när eleverna väl sitter i bänken är det ingen som riktigt vet vad de ska göra. Ska de lära sig något? Eller är de där bara för att betygsätta lärarna?"

Läs mera om Hets här!

Postat 2023-04-03 06:53 | Läst 756 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 6158 // Foto är ofta en ensamsport! Speciellt gatufoto!

Alltså, vi är nu åter och till "dom-debatten" i Sverige! Men det känns bra att ha talat litet som Ulf Lundell under åren! Det e nog mycket en klassfråga! Så jag e nöjd i det avseeendet! Jag e nog nöjd med det mesta vill jag nog tillägga! Även med debatter, för vad e alternativet! Jag tror det har med åldern att göra, eller kalla det kanske för livserfarenhet? Och just nu e jag också mycket nöjd med att läsa pappers-DN liggande på bordet! Jag läste så klart DN i Spanien, men det blir en annan sak! Och så va det varmt i Spanien, så att komma från plus 28 grader till plus 4 det va även det en upplevelse! :)

.



Och så att flyga, som kan vara en känslig fråga! Jag har flugit några år, från 1956 c:a, men känner numera stor tveksamhet att flyga! Ursäkta! Men visst e det fantastiskt att kunna förflytta sig snabbt om det är viktigt! Men som sagt, numera känns flygandet för mig mer tveksamt pga. klimatproblematiken! Och jag misstänker att det även kan komma frågor från barn och barnbarn om hur jag lever och har levt! (Det e dom som kommer att få städa upp efter mig)

Och så att fota utomlands! Med alla fantastiska färger på mat, människor och annat exotiskt som jag vill visa med kameran men där jag inte känner till kulturen tillräckligt för att det skall bli bra! Och när jag e utomlands så är jag sällan ensam! För mig är foto/gatufoto ensamhet! Men jag började i alla fall med att ta några bilder med Contax G2 men insåg att det här blir inte bra, och gick över iPhone i stället!

Så kan det gå! :)

/Bengan

.

Ps. Skall  försöka framkalla en utlandstagen film nu i veckan!
Och så va det mycket trevligt att återse Nikon FE! :)

Postat 2023-04-02 09:17 | Läst 614 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7