Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5662 // Dessa mängder av bilder! Vad handlar det om egentligen?

Jag tänker på alla bilder jag tagit under åren, det upptäcker jag när jag börjar gå igenom en del av det jag sparat! Och dagens teknik hjälper till att öka mängderna av bilder! Vad vill vi med våra bilder? Och varför så många och så likartade? Vad är det egentligen vi är ute efter med alla våra bilder? Och vem tar hand om det se'n?
Det här kanske även är en djupare existensiell fråga?

Frågade AI om det här:
"För fyrtio år sedan publicerades Susan Sontags bok “On Photography” (1977), som har haft ett avgörande inflytande på fotografins diskurser och praktik. Sontag hävdade att mängden bilder gör oss avtrubbade och att fotografier snarare begränsar vår uppfattning av verkligheten än lär oss något om den. Konsumtionssamhället, därav namnet, bidrar till att vi konsumerar mängder av saker och då sannolikt även bilder. Men varför tar vi alla dessa bilder på nästan samma saker när vi fotograferar?"

Ok, inte så mycket mer idag!

/Bengan

Postat 2024-03-06 07:38 | Läst 430 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 6559 // Att vandra

Bunnerfjällen (Jämtland) syns i bakgrunden! Vi skall sedan vidare mot Gåsen och Sylarna!

Leica M6, Summicron 35 mm och Kodachrome!

/Bengan

Postat 2024-03-05 21:57 | Läst 465 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 6856 // I flödet blir du sällan unik, och hittar sällan något unikt! Men det är ofta trevligt! :)

(Bilden har inte så mycket med innehållet av bloggen att göra)

Jag kom att tänka på en skidåkning i Alperna för en trettio åt sedan! Vad gäller utanför flödet alltså! ;) Vi åkte runt i ett av Europas största liftsystem och hittade häftiga nedfarter, bla. Europas brantaste puckelpist! Vad jag hörde efteråt! Och det va många och långa pister där vi kunde visa upp oss i vår åkning! :) För visst visar man upp sig, både med sin åkning och utrustning, påstå inget annat! :)  Vi hittade även bra offpist! Alldeles bredvid pisten!

Men det va ändå något som skavde, för jag hade sett något under några dagar, men inte låtsas om det!
Jag hade sett spår, skidspår, på höjder över oss, fjärran från liftarna!

En eftermiddag, när vi åker hemåt via liftarna, vi försökte alltid ta sista liften innan den stänger, och vid den liften innan nedfarten till hotellet, ser jag skidåkaren!
För det måste vara han!
En liten och i våra utrustningsmått mätt, ganska enkel skidåkare! Har har ett par Hautrouteliknande skidor och pjäxor på sig! Han står och samtalar med liftpersonalen, som verkar känna honom! Det måste var han, för han verkar ha kommit in till liften från sidan, från ett skidspår utanför pisten! Uppifrån berget!
Det va han med sina spår som fått vår "häftiga" skidåkning att kännas litet enehanda!
För mig i alla fall!

Så man får va försiktig med att titta åt sidan, eller utanför sitt flöde, för då kan man hitta oroande saker!
Men kanske även intressanta saker! Och ovanliga!

Tankar från en skidresa i Alperna!
Som skavde litet!
Så kan det bli! 

Köpte sedan ett par skidbindningar på skidorten där vi va, ett par Emery Altitude Plus!

/Bengan

Ps. Läste i DN att Skidalpinismen, som kan liknas vid en topptur, och har nyligen blivit en olympisk gren som kliver in på programmet 2026 i Milano-Cortina.
I Sverige är sporten liten och relativt ny – men drömmarna är stora. :)
Läs mera här: https://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-6545-den-basta-skidakningen.htm

Postat 2024-03-05 10:18 | Läst 372 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6558 // Gatufoto

Postat 2024-03-04 22:54 | Läst 322 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6557 // M Leica, dia och Cykling! * Uppdaterat med text!

Italien! Vi hade packat in racercyklarna i kartonger, och klivit på bussen i Södertälje, en slags linjebuss, som tog oss ned till Florens, där vi bytte till pendeltåg, och steg av i en liten ort som heter Pontadera, och bytte där till taxi och hoppades att chaffören skulle hitta till Vicopisano och huset en bit upp i bergen! Allt väl, vi kom fram, men huset såg  aningen tveksamt ut på utsidan, men väl inkommen så va det helt Ok! Italienskt kakel överallt, modernt med en fantastisk utsikt över de blånande Toscanska bergen i fjärran!

Dagen därpå skruvade vi ihop racercyklarna och se'n va vi på platsen i fjorton dagar och cyklade runt! Det var några kilometer ned till matbutiken, och serpentinväg, likadant uppför! Och att åka och handla med racercyklar, kräver planering!
Det va fotbolls-VM samtidigt, så på eftermiddagarna satt vi nere på torget tillsammans med andra fotbollstokiga!  :) Det va varmt, nästa fyrtio grader på dagarna, men det gick bra för vi hade ingen termometer! :)
(Mer text kommer om jag kommer på nå't intressant)

.

Göta Kanal! Mera cykling! Vi ställde bilen vid Tåtorp och cyklade längs kanalen till Sjötorp och tillbaka under dagen! Annars så bodde vi nära Töreboda och gjorde dagsturer till olika orter/slussar! Åkte även med linfärjan Lina! Visst heter den så eller...? Medhavd matsäck, för det fanns fina sittplatser vid varje sluss! Den enda biltrafik på de här vägarna det va någon slussvakt! Tips för fin cykling alltså!
Och visst kan Kodachrome ge intressanta, och varma färger!

.

Sandhammaren! Vi hade nog tagit cyklarna på bilen hit från Falsterbo, och sedan cyklade vi runt på småvägarna vid kusten upp mot Brantevik osv! Här kanske bad, i alla fall så badade nog bara en av oss! ;)

Den som undrar över cyklarna, så är ramarna inköpta hos Gösta i Vårgårda, sedan har jag satt på lager, vevar, växlar, styren osv, ekrat upp hjul, byggt om bakkransen osv! Nästan allt är Campa såklart! :) Cykeltypen jag härmade kallades då i USA för Metisse! Förlaga va grusvägsracercyklar som man använde på brandgrusvägarna i Californien! Avstängda grusvägar som låg i mellan stränderna och bergen! Jag hade sett de här cykelmodellerna i några tidningar, och de blev utmärkta cyklar för grusvägar även i Sverige! Här på bilden är det högflänsnav, kanske inte perfekt för stötiga vägar!  ;)

.

Falsterbo! På det företag jag jobbade på hade man semesterhus för personalen, hus i Falsterbo och hus i Trillevallen (Åre) Här är ett av huset i Falsterbo. Eftermiddag och vi hade kommit tillbaka efter en dagstur ovanför Landsvägen, köpt DN i den näraliggande kiosken, fikabröd från Annas bageri i Höllviken! Det här är ju för några år sedan, vi har besökt Skanör/Falsterbo senare år, med orten har nu förändrats! Det är många fler mycket fina bilar där numera! Typ Porsche osv! ;) Och att cykla är nödvändigt! Ännu mera numera! Och den som läser det finstilta, ser säkert styret och hur bromshandtagen sitter på den högra cykeln! :)

Vad gäller fotoutrustningen, så va den då en Leica M6 med ett Summicron 35 mm, och ett tiotal rullar Kodachrome!
Det va det enda man behövde på den tiden! Det va andra tider då! På många sätt! :)

/Bengan

Ps. Och den som undrar, det finns alltid folk som undrar ;) om Landsvägen jag skriver om här ovan, (Skåningar känner till Landsvägen, men ni andra) här info:
https://www.lansstyrelsen.se/skane/besoksmal/kulturmiljoprogram/kulturmiljoprogram-omraden/kulturmiljostrak/kulturmiljoprogram-landsvagen-malmo-ystad-vag-101.html

Postat 2024-03-03 22:46 | Läst 611 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7 8 Nästa