Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2890 / Leica, Contax, Nikon och en massa andra kameror!

.

Sitter och tittar på en fotoutrustning! Nåja, det e en fotoutrustning på en tidning! Fotograferna står uppställda bakom en massa intressanta kameror! Och här finns det godbitar! Fast jag undrar, finns det nån Leica med på bilden....? Jo kanske, några har nog Leicor hängande runt halsen.. och någon mätsökar-Nikon då? Kanske det med, men det e nog sina egna kameror som dom har hängande runt halsen!? Firmans utrustning står på golvet!

.

Men Ok, läser i alla fall just nu boken om bildtidningen Se och om några av de fotografer som arbetade för tidningen från 1938 fram till nedläggningen 1981. Och det e inga dåliga fotografer, för att ta några av dom, Lennart, Nilsson, Tore Johnson, Jan Delden, Anders Engman och Sven-Gösta Johansson!

.

Boken blir även en historiebok, då tidningen Se även bevakade världshändelserna under den här tiden! Tex slutet av Andra världskriget, Ungernrevolten, Suezkrisen, Vietnamkriget osv! Och viktiga sporthändelser va också med! Ingo/Floyd tex!

.

Och annat viktigt!

Det här e en spännande historia, från den tiden då det fanns bildtidningar värda namnet! Och fotografernas berättelser om den här tiden e ofta både rolig, spännande och mustig! Mycket mustigt ibland! ;)

/Bengan

Postat 2015-07-19 15:00 | Läst 2577 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 2889 / Dagens fråga! Gluten, är det nödvändigt att äta?

Med anledning av att det skrivs en del om Glutenintolerans just nu, bla i DN.

Gluten kom sannolikt in i vår föda med jordbrukssamhället och bakandet av bröd! För c:a 10.000 år sedan! Innan dess så fanns minimalt med gluten i vår föda! Sannolikt för att man inte gick och plockade små korn för att stoppa i munnen, för det fanns annat att äta! Som va mycket lättare att få tag på! Och vårt inre system, med tålighet och anpassning för olika födoämnen, det utvecklades under c:a två miljoner år innan brödbakandet!

För att sammanfatta det hela, det kanske är så, att vi klarar av gluten hyffsat, de flesta av oss i alla fall, och då tror vi att det är Ok med gluten och att alla bör äta det?

Men det kanske är så, att gluten inte alls är något livsnödvändigt? Gluten kanske ställer till problem för vår hälsa på sikt? För oss alla!

Nu vet jag att det e svårt att baka bröd utan gluten, och att bröd e gott, men man borde ändå kunna ställa frågan, är det nödvändigt att äta bröd? Om det inte är en krissituation alltså!

Dagens fråga! ;)

/Bengan

.

(Bilder är tagna med iPhone 4 S)

Postat 2015-07-18 10:55 | Läst 2438 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 2888 / Svensk fotohistoria! De e inte alls så tråkigt! Tycker i alla fall jag!

Gunnar Smoliansky  på Fotomässan 2006


Läser boken jag fått av Anders Engman, och har även nyss tittat i Anna Tellgrens: "Tio fotografer. Självsyn och bildsyn". Intressant läsning båda!

Ibland får jag för mig att många av nutidens fotografer vet mera om andra länders fotografer än om våra svenska? Men Ok, jag kanske har fel!

Hur som helst, de e en riktig äventyrsbok att läsa om livet bland fotograferna på tidningen Se! :)

/Bengan

Postat 2015-07-17 19:44 | Läst 2146 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2887 / Pictorialismen igår och idag!

.

Fårö

Pictorialismen, eller som det kallades i Sverige, Konstnärstiden, va ju en motreaktion, då det plötsligt blev väldigt lätt att fotografera på sent 1800-tal! Så de "riktiga" fotokonstnärerna började fota på en mycket mer komplicerat sätt för att visa för gemene man, att fota, på riktigt alltså, och konstnärligt, de va inte bara å knäppa på en knapp!

Man gjorde tex stora ateljeuppställningar, framkallade såklart själv, kopierade på ett knepigt och svårt sätt, trippelkopierade, slöjade eller repade negativen, allt för att skilja ut sig från det enkla "Kodak-knäppandet!"

Men numera, för att skilja ut sig från det enkla digitala knäppandet, som vem som helst klarar av, så kanske man måste fota litet knepigare eller svårare? Kanske då fota analogt, å framkalla själv, kopiera på fint silverrikt fotopapper, i eget mörkrum, för att bli en 2000-talets Pictorialist!?

Mao, att försöka skilja sig från det enkla digitala massknäppargänget, med ett litet mer komplicerat och konstnärligt fotografiskt förfarande? Kan det vara den nya Pictorialismen? :)

Bara en fundering på kvällskvisten, absolut inget annat! ;)
Å Triggervarning behövs väl ändå inte...?
Ha en fortsatt fin kväll! :)

/Bengan

Postat 2015-07-16 22:27 | Läst 2327 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 2886 / En fika på Humbles i Gnesta! Och fotografering i Vietnamkriget!

Anders fotad på Tårtan

Anders Engman med fru Inga-Britt va i Gnesta i veckan och tittade på planket och tog sedan en fika på Humbles i Gnesta! Jag fick en bok av Anders som handlar om några av de fotografer som arbetade på tidningen Se under de bästa åren! Mycket intressant läsning! Fotografer som Lennars Nilsson, Len Waernberg, Jan Delden, Per-Åke Uddman mfl och då även Anders Engman! 

.

"Vi hade laddsäckar och framkallningsdosor, filmtankar i planet va inte att tänka på. Len plåtade med Leicavit, en Leica med snabbframmatningsarm i botten på kameran. Få kunde köra igenom en film genom en Leica så fort som Len". (Det här va filmer tagna i returmatchen mellan Ingo och Floyd, som skulle framkallas i ett flygplan mellan Amsterdam och Stockholm) Och fotografen med Leicaviten är Len Waernberg.

.

En Nikon F och en Leica M4 va...?

Å så Anders Engman i Vietnam, "Plötsligt hör jag hur det knackar till. Jag fattar först inte va det var. sedan ser jag att det e hål i taket. Det e någon nerifrån en by som skjutit på oss.."  (Anders sitter i en USA-helikopter på hemväg efter ett fotouppdrag)

Och så en massa annat om tidningen Se, politiken runt om tidningen, hur slutet närmar sig för bildtidningarna, om fotograferna och vad fotograferna varit med om under tiden på Se!
Och så tycker dom litet om de andra fotograferna såklart! ;)

Tack för den boken Anders!

/Bengan

Postat 2015-07-16 19:39 | Läst 2012 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 745 746 747 ... 1324 Nästa