Livet, konsten och tekniken

En fläkt från flydda tider - nu med bilder!

Nämnde i tidigare inlägg att jag av min morbror fått en fin present: min mormors kamera. Efter lite letande på nätet har jag identifierat kameran som en Voigtländer Avus 6,5x9. Den här kameran tillverkades 1914-1935, vilket stämmer ganska bra med de gamla negativ som fortfarande finns i en skokartong i min garderob.

Utsikt över bakgård i Göteborg. Snöras på vårvintern. Kanske första bilden med kameran?

Min mormor hette Anna. Hon var en tidig fotoamatör och de första negativen i skokartongen verkar vara från ca 1910.  Vilken kamera de kommer från är okänt. Kanske någon lådkameramodell? Avusen verkar mest ha använts med filmpack. Man kan i flera av bilderna se barnen leka med omslagspappret till filmpacken, så antagligen tog det en stund att ställa in kameran.

Familjen tycks ha fått en viss fotovana med tiden. Fotografen lyckas i alla fall inte locka barnets intresse från förpackningen till filmpacken.

Vad man kan se från pappersfickorna som negativen ligger i så lämnades filmen in för framkallning och kanske även kopiering. Hon gjorde även kopior själv genom att lägga negativet ovanpå ett fotopapper i en särskild ram och ställa denna i fönstret för att exponeras. Efter någon timma kunde sedan bilden framkallas.

Fönsterbänk tidigt 20-tal. Nattens drottning blommar och det är givetvis ett bra tillfälle att plocka fram kameran.

Motiven är mest familjebilder och omgivningsbilder.  De äldsta av dessa verkar vara från ca 1920, med tanke på åldern på barnen på bilderna. Sen kan man följa barnen i ca 20 år framåt. Därefter verkar kameran ha bytts ut mot en modernare modell för rullfilm, förmodligen en Kodak Junior 620 som också finns kvar.

Detta var före de praktiska barnklädernas tid. Observera sjömanshatt och knäppkängor.

Negativen är lite större än vad min scanner klarar av, så en viss beskärning har gjorts.

Nu återstår att se om kameran även kan prestera bilder i nutid. Sommarens projekt kanske...

Inlagt 2012-04-19 21:55 | Läst 3038 ggr. | Permalink
Bilderna visas visst inte.
Som Olle skriver, Var är bilderna ?
Välkommen att visa bilderna också! :-)
Spännade! Och det blev ännu mer spännande att inte få se bilderna. Det är ett modernt reklamtrick att bygga upp förväntningarna innan releasen =)
Ser man på! Fotosidan mig lurat Aprilo!
Det får bli en spännande cliffhanger till i kväll då...
/Ylva
Nu hoppas jag att alla bilderna kom med. Man skall inte kopiera text som innehåller bilder och sedan ta bort orginaltexten tydligen, för då försvinner bildreferenserna. Lärdom inför framtiden!
Härliga bilder, Ylva! Med en kamera kan man få tiden att stå stilla. Bilder från förr har en speciell charm som slår det mesta som tas idag, tycker jag. Det ska bli spännande att se vad du kan få ut ur den från vår moderna tid. Kulturkrock blir det förvisso. Det borde väl gå med 120-film i den där eller ska du köra blad eller plåtar?
Svar från ylva_h 2012-04-23 22:22
Har inte lyckats hitta något rullfilmsbakstycke till den tyvärr, så det får bli bladfilm.
Tycker bilderna är förvånansvärt frächa, man kommer nära en vardag som faktiskt inte är särskilt olik vår egen, trots tidsskillnaden. Det är mest utanverket som kläder och frisyrer som skiljer. Och det gör det ju på 80-talsbilder med...
Vilken bildskatt du verkar ha i skokartongen. :-))
Du har ju oxå historien till bilderna. Lite impad blir jag över sättet att framkalla med fotopapper och solljus.
Idag använder vi de' i hålkameror och tycker de' sååå fiffigt:-))
En massa bra//Kurre
Svar från ylva_h 2012-04-24 13:26
Ja, gamla nyheter kan bli som nya!
Jag köpte ett extremt lågkänsligt papper(?) på Moderna som jag tänkte testa med. Avsett att göra skuggbilder med. Ramarna fick jag också nämligen! Vet dock inte hurdan kemi hon använde.
Får väl säga som alla andra "det skall bli en bok så småningom". Man kan undra när, till pensionen kanske...
Noterade nu att även på bilden med de två barnen håller pojken i pappret till filmbladet :-)