Livet, konsten och tekniken

Först i Sverige?

Nu har det hänt, första (?) fiket som inte tar kontanter!

Man hade väl på känn att det inte var långt borta. Men hur skall det nu gå med barnens mattekunskaper? Det började ju gå utför redan med min generation när 1-öresgodiset försvann. Men dela med 5 satt i ryggmärgen, man visste exakt hur många salta skruvar det gick på en enkrona. Och huvudräkning fick man öva vid kiosken varje lördag när det var svåra övervägningar om vilka godisbitar den magra veckopengen skulle investeras i, en sur rem för 25 öre eller fem tuggummin? Den stackars expediten fick öva sitt tålamod när ungarna stod och velade mellan frestelserna. Inte konstigt att det går dåligt på Pisa-testerna när man aldrig behöver räkna i vardagen!

Inlagt 2014-07-26 22:05 | Läst 1314 ggr. | Permalink
Vart är världen på väg..? ;-)
På de ställen som fortfarande tar kontanter noterar man också en skillnad mellan expediter när de ger växel tillbaka. De som bara läser på kassa-apparaten, och räknar upp med de största valörerna först, resp de som räknar upp själva, med de minsta först.
Svar från ylva_h 2014-07-26 23:49
Det hade jag inte tänkt på, men när du säger det så känner man ju igen metoden.
Och de som bara läser på maskinen blir oerhört förvirrade om man producerar den där 5:an som saknas för att man skall få jämna sedlar tillbaka ;)
Det kan förstås lätt bli "det var bättre förr" när vi vuxna ( ja, jag är ju inte direkt vuxen kanske men lite äldre i alla fall) ondgör oss över ungdomars oförmåga till vardagsmatematik men jag tycker det är lite allvarligt med avsaknaden av t ex rimlighetsbedömning.
I en liten artikel i GT kunde man häromdagen läsa om några som smugglat 30000 liter öl. De hade enligt artikeln gjort 28 resor och varje gång tagit med sig en lastpall med 7481 liter öl! Till att börja med så klarar artikelförfattaren inte av att göra en snabb enkel rimlighetsberäkning ( 28x7481 blir över 200000) och så undrar man ju hur stor en lastpall med 7,5 kubikmeter öl är :-)
mvh
Pa
Svar från ylva_h 2014-07-27 13:13
Inte lätt det där! Jag läste (för ganska länge sen) i lokaltidningen om en kille som hade en vattensäng som innehöll 100 kubikmeter vatten. Undrar var han fick plats med den :).
Jag tror att vardagsräkningen betyder ganska mycket för att ge en bra känsla för sambanden i matematiken.
För mig som är sifferblind är det bara skönt att slippa vardagsräkna. Jag är oftast helt ställd om jag inte har en räknedosa. Men det är ett sidospår. Att kontanterna försvinner ur vardagslivet kommer förmodligen att leda till något slags oväntade konsekvenser. Förr var det ju så att fiken vägrade ta kreditkort eller la på en extra avgift på dem (numer olagligt, tror jag). Eller så medgav de kreditkortsbetalning bara på inköp över ett visst belopp. Jag gissar att detta fik inte vill ta kontanter p g a kostnaderna de har för kontanthantering. Jag tror de måste betala en avgift på banken för att sätta in pengarna, eller bara får sätta in vissa veckodagar. För tio år sedan berättade min frisör i Nyköping hur besvärligt det blivit. Fast frissan ville ändå inte ta kreditkort av någon anledning.
Svar från ylva_h 2014-07-27 17:25
Ja, det är lite mittemellan just nu. Jag tror du har rätt om kontokortsavgifterna. Å andra sidan så är det en del rån inne i stan där påverkade människor går in i butikerna och hotar med kniv. Vissa nöjer sig inte ens med kontantkassan berättade en av våra lokala handlare, de hade tvingat till sig hennes privata kontokort och kod också. Otäckt!