Livet, konsten och tekniken

Huvet ner och fötterna upp!

Den franske pilotens röst i högtalaren: thirrrthy ... forrrthy ... injection ... och plötsligt släpper golvet taget och jag flyter iväg. Försöker grabba tag i en strap på golvet och blir varse lagen om krafter och motkrafter - mina fötter far okontrollerat iväg åt motsatt håll. Gott folk, vi befinner oss i tyngdlöst tillstånd! En euforisk känsla genomströmmar mig. Detta är vad människan är gjord för.

... fårrty ... pyll out! och min kropp trycks ned mot golvet, luften trycks ut ur lungorna och jag fixerar stint en lampa i taket för att undvika flygsjuka. Flygplanet har nosen i 40 graders vinkel nedåt och motorerna drar på för fullt för att få upp oss i normalt läge igen. Strax lättar trycket igen och det är tre och en halv minut till nästa "parabel".

Kvickt upp och vara beredd att starta vårt experiment på sekunden. Vi räknar ned: three-two-one-start. Jag rapporterar: sequence started! forskaren bredvid rapporterar: x-ray started, image started! Kollegan prickar av i checklistan. Kollar noga att kurvorna ser OK ut. Nu kommer nästa utrop ... pyll öp ... och jag blir tung igen.

 Följer experimentet på skärmen och kan inte lägga mig ned. Kroppen trycks ihop. Allt löper som det skall. På röntgenbilden syns en bild liknande raklödder, men det är i verkligheten av aluminium. ...injection... golvet släpper taget igen.  Forskaren jublar yes-yes-yes this is goood! Och jag tackar min lyckliga stjärna för att gymnasieguiden inte fanns 1977, då hade jag väl aldrig svävat här.

Ingenjörer är ju osociala varelser som helst sitter ensamna på sin kammare och klurar på sina ekvationer, eller hur? Har visserligen inte träffat många såna, men man rör sig ju i en begränsad krets. Vi avslutar experimentet och laddar om inför nästa. Än är det 25 parabler kvar innan vi vänder hemåt fär dagen. Och har vi tur och allt går bra hinner vi prova att friflyga i det nätavgränsade området en liten stund.

Med nosen i förti graders vinkel.

Tack till mina snälla kollegor som tog bilderna!

Å så skall det ju vara soundtrack:

Den enda låt jag vet som inehåller en referens till tyngdkraften är denna gamla "goding". Och ser man på, är det inte en lådkamera som skymtar fram där? Mycket lik min Box Tengor... som för övrigt tar utmärkta bilder förutom en viss distorsion mitt i bildfältet.

Inlagt 2009-11-28 12:48 | Läst 1651 ggr. | Permalink
Det var en blogg utöver det vanliga, mycket trevligt!
Lite avis blir man ju förstås. Jag har för mig att man som privatperson kan få göra parabelflygningar i Ryssland, mot en saftig betalning. Du gör det i jobbet om jag förstått rätt.

Men tack för blogginlägget, roligt att läsa!
Svar från ylva_h 2009-11-28 19:36
Ja det är kul jobb (det kan man nog se av minen på fotona också). Men det blir inte så mycket tid att leka som man skulle önska. Även om man är "ledig" någon parabel så kan man ju inte gå loss ifall man skulle börja må dåligt sen. Jag blir åksjuk av at titta på skvalpet i ett vattenglas i normala fall.
Tror det finns turistflygningar både i USA och Ryssland. Det var på tal om att köra från Kiruna också, men det har inte blivit av än. Du får väl hänga på i så fall.
Man blir lite lätt avundsjuk. Och det är ju bättre än att vara flygsjuk =) Är det årets resa för det andra "skummande aluminium"-experimentet? Du var väl inte med första gången inför Maser 11-kampanjen. Kul inlägg och fina bilder. Jag kan föreställa mig hur fransoerna låter på engelska =)
Svar från ylva_h 2009-11-28 19:53
Ja, just det. Jag var faktiskt med förra gången också. Lyckades inte få någon bra bild av de franska testpiloterna. Det är tuffa killar det!
ESA's fotograf firade sin 3000:e parabel så där har man en bit kvar.
Ojoj, detta var ett äventyr utöver det vanliga! Vad har du för jobb egentligen? undrar jag nyfiket.

Här är videoklippet: "Inbäddning inaktiverad på begäran. Titta på YouTube". Och det gick ju bra. En lådkamera var det, men jag tror inte att det var en Box Tengor. Fast den blixtrade ju förbi rätt fort. Box Tengor var min första kamera. Här är en bild tagen med den:

http://www.fotosidan.se/blogs/saltspring/34754.htm

Kanske ingen höjdarkamera direkt, men visst kunde man under gynnsamma förhållanden ta bra bilder med den.
Svar från ylva_h 2009-11-28 20:07
Man kan ju undra varför de inaktiverar inbäddningen. Antagligen vill de se hur många som kollar på klippet. Extremt fånig video, men kul som nostalgi!
Jag är utvecklingsingenjör. Ett riktigt kul jobb, fast det har de som skall råda våra 9.or inför gymnasievalet inte fattat.
Din Tengor är nog av en lite mer avancerad modell än min. Tycker ändå den tar förvånansvärt bra bilder, förutom en konstig förvrängning mitt i som gör raka linjer krokiga. Se här: http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1651952.htm?set=mp Skall försöka mig på lite färgfilm också i årets "adventskalender" hade jag tänkt.
Tyvärr har jag inte min Box Tengor kvar. Har inte sett den på mer än 50 år i själva verket. Men det var en vad dessa modeller:

http://www.lyndrup.dk/ken/Engelsk/Zeiss-Ikon/Box%20Tengor%2056-2%20E.htm

Tydligen en senare modell än din. Det var ett verkligen ett egendomligt brytningsfel i optiken på din. Verkar heltskumt, som ett slipningsfel. Eller är filmbanan inte plan, det kanske skulle kunna leda till en sådan effekt?