Livet, konsten och tekniken

I sommarens soliga dagar...

Inte något riktigt uteväder den här sommaren. Förlusten av min kompaktkamera gör också att det blir mindre fotograferat. den "stora" kameran är inte alltid med så det blir mindre konstiga spontankort bara för att man råkar se någon spännande skugga eller så. Ja, skuggor blir det ju inte heller i det här vädret...

En positiv sida finns det ändå, jag passade på att uppgradera till en Sony A7 i våras när de sista exemplaren av första modellen såldes ut, och behöver vänja mig vid hanteringen av den nya kameran. Tråkigt nog har jag stora problem med kit-zoomen som kom med kameran: Den vägrar ständigt att ställa in skärpan. Ofta blir exponeringen totalt tokig på en enstaka bild mitt i ett fotoflöde. Uppstartstiden kan vara upp till en minut.  Det är lätt att råka ställa om ISO utan att märka det.

Det konstiga är att om jag sätter på ett av mina gamla manuella Canon-objektiv på en adapter så funkar det perfekt! Och den manuella fokuseringen med "focus peaking"-funktionen är toppen! Så nu kör jag den som en digital Canon A1 och är rätt nöjd med det. Måste nog lämna in den för att fastställa varför kit-zoomen inte funkar i alla fall, man vill ju gärna kunna köra den för bekvämt resefoto tex.

Tullgarns slott - med kitzoom

Inlagt 2015-07-29 13:08 | Läst 933 ggr. | Permalink
När kameran krånglar tekniskt så tappar man lätt motivationen. Jag tycker du ska skaffa en ny kompakt, en som är rikitgt bra. Utbudet är ju stort.
Svar från ylva_h 2015-07-29 22:58
Ja, jag hade ju en Canon S100 som jag var väldigt nöjd med. Den var så liten att den enkelt gled ner i handväskan och så avancerad att den hade manuella funktioner. Jag har även köpt en likadan till jobbet som vi använder flitigt för att dokumentera vårt arbete. Tyvärr tappade jag ju den för ett tag sedan, och det verkar inte som om någon tänker lämna in den på hittegodsavdelningen i London.

Nu funderar jag på att välja en avancerad mobil i stället. RX100-modellerna är rätt stora och Canon har också släppt sin "slanka" serie. Två mobiler och en kamera är lite väl mycket att bära runt på. Och poängen med kompaktkameran är ju att den fungerar som en bilddagbok.

Men den nya "stor"-kameran skall ju också fungera, så någon form av service skall det bli på den. Hanteringsmässigt är den mycket trevligare än den klumpiga Nikon-modellen jag hade förut.