Livet, konsten och tekniken

Slutet nalkas!

Nja, rubriken låter kanske lite onödigt dramatisk, men faktum är att nu börjar det dra ihop sig till nästa raketkampanj: Raketen MASER 13 som skall flyga i november. "Mitt" experiment XRMON-SOL blev klart och färdigtestat redan i våras, så det har varit nedpackat och undanställt i nästan ett halvår. Nu fick vi plocka upp det och koppla ihop alla delar igen. Mycket bitar som skall anslutas på rätt sätt är det!

Vi hade hunnit bli lite ringrostiga under väntetiden, men efter en stunds tragglande med checklistor och manualer så var vi uppe på banan igen. Och i dag kunde vi köra i gång de första testerna inför samtestningen av nyttolasten som börjar nästa vecka.

Man börjar med att koppla ihop experimentmodulen med servicesystemet så att man kan se att kommunikationen fungerar som den skall. Den här vägen får man ner data och bilder under flygningen, och kan också skicka kommandon för att finjustera. Vår Tekniksprånget-praktikant får lite information om hur de olika systemen fungerar.

Ett oscilloskop är bra när man skall mäta signalnivåer. Och checklistor har vi för allt. Då blir inget bortglömt.

Några datorer för att styra och övervaka måste man ju ha. Fyra stycken går åt denna gång. Och en pärm för checklistor behövs ju också. Vår snälla praktikant hjälpte till att fotografera.

Många vetenskapliga experiment innehåller saker som kan introducera accelerationer under flygningen, och det vill man ju inte ha under en microgravity-flygning. Därför mäter man eventuella vibrationer som kommer från tex. fläktar, pumpar och centrifuger för varje modul för sig. För att få så bra mätning som möjligt skall experimentmodulen hänga fritt, alla kablar kopplas bort och man får köra på interna batterier. Som tur var hade vi designat in allt på bra ställen så det blev inga oönskade krafter. Godkänt alltså! Nu kan vi gå vidare till nästa steg i testningen...

Och vill ni veta mer om vad forskningen går ut på hittar ni information här:  http://www.sscspace.com/maser-13

Over & out från er kvinna i rymdbranchen

Inlagt 2015-09-15 22:10 | Läst 1778 ggr. | Permalink
Det måste vara rätt kul att faktiskt kunna säga att det man jobbar med "actually is rocket science" :)

Jag har för övrigt jobbat med en ryss som var i branschen när Sovjet gjorde sin variant av rymdskytteln. Det var tydligen spännande på många sätt (han jobbar med kvalitetssäkring och dokumentation) ...
Svar från ylva_h 2015-09-16 20:04
It's just rocket science brukar vi säga ;)

Ryssarna är ju kända för att vara rätt pragmatiska: När amerikanerna la tusentals dollar på att utveckla en bläckpenna som fungerar i tyngdlöshet använde ryssarna blyerts. Men jag kan tänka mig att kvalitetssäkring inte riktigt var deras grej :)
Intressant och spännande! Hoppas att försöket ger mer svar än frågor;)

/Stephan
Svar från ylva_h 2015-09-16 20:15
Alltid! De lyckades till och med göra intressanta resultat av ett för-test där jag tabbade mig och värmde deras prov från fel ände. Vi kör mycket tester på marken också. Flygningen är mest en kalibrering för att kunna se effekten av de små krafter som tyngdkraften skymmer på marken.
Hänges i friktionsfria snören! :-)
Svar från ylva_h 2015-09-16 20:16
Definitivt! Jag hör att du gått samma fysikkurs som jag :)
Kul att se grejorna igen. Saknar era pryttlar ibland. Jag ser att experimentet även denna gång ska köras under atmosfärstryck. Jag önskar er en lyckad kampanj.
Svar från ylva_h 2015-09-16 20:19
Tack! Du är nog den ende här som kan se vad som finns innanför skalet :)