Annons
Artiklar > Test: Sony A7 IV – Mångsidig och kompetent

Test: Sony A7 IV – Mångsidig och kompetent

Plus

Sony A7 IV är den folkliga kameran som passar de flesta och som funkar till det mesta. Den har dock en tydlig svaghet.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2021-10-22.

12 Kommentarer

nyanders 2021-10-22 21:10  
Jag tror det är lite fel att kalla Sony A7 IV för folkkamera, ett kamerahus för 30.000 kr…
Frekeman 2021-10-22 21:53
Tänkte också på det. Folkkameran nu är väl en iPhone? Nåja, Android-manicker får väl vara med också.
unoengborg 2021-10-25 12:19
Men med tanke på att en bättre iPhone går på över 15 000 så är kanske 30 000 inte orimligt för en riktig kamera. Men det är klart till en riktig kamera tillkommer kanske 20-30 tusen kronor för ett optik. Sony optik ligger ju inte direkt i lågprissegmentet och vill man utnyttja finesser som focus breathing reducering vill det till att ha orginal optik
Bengf 2021-10-23 08:19  
Ja en bra genomgång tycker jag, minuspunkterna håller jag helt med om, det är som det är liksom. högljudd mekanik verkar vara lika som från A7c modellen vilket nästan var det sämsta tillsammans med Rolling Shutter. Jösses min gamla A77 är riktigt dämpad vid avfyrning ( 10 år gammal )
Fredrik AVT 2021-10-23 14:36  
Tycker i o f s att ni kunde kommenterat priset som tagit ett rejält kliv uppåt och som är +50% av aktuellt pris för A7III och ca 8000kr över aktuellt dahspris för Canon R6 då ingen produkt existerar i ett vakuum.
Svar från froderberg 2021-10-23 14:54
Det är svårt att jämföra rekpriser med butikspriser på äldre produkter. Canon Eos R6 hade ett högre rekpris vid introduktionen än Sony A7 IV har idag. Sony har dessutom högre upplösning och lite mer avancerade videofunktkoner.
Fredrik AVT 2021-10-23 18:58
Så må det vara men sitter man idag med val mellan olika kameror så är det ju vad de kostar idag som är relevant, inte introduktionspriset. I så fall kan man ju jämföra med A7R (version ett) och dennes introduktionspris men ingen idag köper ju A7R till introduktionspris i synnerhet.
Svar från froderberg 2021-10-24 19:22
Vi kan inte ange butikspriset, bara rekommendenderat pris. Visserligen håller många numer det rekommenderade priset vid introduktionen, men det är inte säkert.
equa 2021-10-23 16:00  
Tack för recension! Northrup rapporterar t o m sämre IBIS jfrt med föregångaren. Har ni någon uppfattning om detta? Undrar också vad uppgraderingen med CF-express gör för buffertkapaciteten i RAW?
Svar från froderberg 2021-10-23 17:21
Att IBIS skulle blivit sämre är inget vi märkt av. Sony själva säger 0,5 stegs förbättring mot föregångaren enligt Cipa-standarden.
Peter Nilsson 2021-10-23 17:28  
Har ni koll på om A7IV har trådlös tethering som finns i ex. A7RIV?
Svar från froderberg 2021-10-23 17:53
Kan inte svara på det. Det finns nya funktioner för trådbunden och trådlös överföring. Det finns även USB-tethering till telefon, men mer vet jag inte.
https://www.dropbox.com/s/vgq6u5c93v6du5o/Sk%C3%A4rmavbild%202021-10-23%20kl.%2017.49.30.png?dl=0
Peter Nilsson 2021-10-24 14:20
Jag förstår. Har försökt att utröna själv genom att läsa och jämföra specs på Sony hemsida men informationen är inte fullständig. Antar att man får vänta och se men att det ger att överföra till imaging edge med 5ghz bandet borde ju innebära att det går. Det är trist då detta är den sista pusselbiten för mig för att jag ska gå vidare och förhandsbeställa då jag behöver trådlös överföring i studion.
Sten-Åke Sändh 2021-12-16 12:44
Ja det finns trådlös tethering i A7IV också. Bör funka nu med Capture One 22 som stöder det. Sonys egna Imaging Edge gör det också. Jag testade det själv i förra veckan. Det funktionen är helt OK för min del i Imaging Edge nu så jag kommer helt sluta med Capture One som jag numera enbart använder till tethering. Nu blir det äntligen fokus enbart på DXO Photolab för mig.
Sten-Åke Sändh 2021-12-16 13:28  
Fröderberg om bl.a. "rolling shutter": "Vid stillbildsfotografering slipper man det om man använder mekanisk slutare, men för video finns ingen hjälp."

Det är faktiskt inte helt sant detta.

Även rolling shutterproblemen kan till viss del motverkas av den gyrostabilisering som Sony nu verkar skicka med i samtliga nya kameror och som genererar metadata som kan användas i den mjukvara som nu finns gratis tillgänglig för stabilisering av video vid efterbehandling. Så man borde inte glömma det helt i en sådan här recension som också bedömer videofilmkvaliteten. Allt slutar idag inte i kameran vare sig det gäller stillbild eller video och mycket av den möjliga tekniska bildkvaliteten både i stillbild och video är idag till mycket stor del beroende av vad som är möjligt att åstadkomma i efterbehandlingen.

Kamerasystemens ekosystem blir alltmer komplexa och det är i allt högre grad fristående mjukvaror som kräver ordentlig datorkraft som ger oss dessa möjligheter. Jag tror att vi behöver ändra fokus en hel del från den rent hårdvarucentrerade ansats vi alltför länge haft till mer av en helhetssyn där även mjukvarufaktorn ges en mer naturlig plats eftersom de färdiga bildresultaten i allt högre grad kommit att vila på vad som blivit möjligt att göra med både stillbild och bideo i efterbehandlingen.
Sten-Åke Sändh 2023-08-29 12:34  
Två kommentarer - lite sent påkomna kanske.

1 "Det tysta tagningsläget är tyvärr rätt meningslöst då kameran lider av kraftig rolling shutter (rörelseförskjutning)."

Vid sidan av tidigare kommentar från mig så finns ytterligare en sak man kan ha nytta av "tysta läget", denna gång vid stillbild, med elektronisk slutare och det är vid reprofoto. Idén är ju densamma som med MLU (Mirror Lock Up) på gamla DSLR:er - d.v.s att minska skakningarna. Med "tysta läget" så slipper man ju slutarrasslet och de ev. skakningar det kan generera vid reprofoto.

2. Sedan var ju A7 IV en av de första Sony-kameror som stödde "trådlös tethering" till datorer. Den första RAW-konverterare stödde detta Sonys egen konverterare som i övrigt är förvånansvärt bra och till skillnad från DXO´s Photolab som tog 6 månader på sig att fixa en kameraprofil så mina filer kunde läsas in där så funkade IE från dag ett.

"Sony A7 IV har också fått fler och förbättrade möjligheter att skicka bilder. Tanken är att man en gång för alla kopplar upp kameran mot telefonen via blåtand och sedan aktiveras wifi när bilder ska föras över trådlöst. Kameran har inte bara wifi med 2,4 GHz utan även 5 GHz, vilket kan ge mer störningsfri och snabbare överföring på korta avstånd. För ännu säkrare bildöverföring går det att ansluta kameran med kabel via kameran USB-C-port, antingen med USB 3.2 eller med 10 Gbit Ethernet."

Så ett annat sammanhang trådlös bildöverföring funkar finfint med är just vid "tethering". Jag uppskattar att slippa dessa USB-kablar som ibland begränsar var jag kan ställa mitt reprostativ med kameran.

Jag som konsekvent annars aldrig är i menyträsket då jag konfigurerat mig bort från det sedan länge måste säga att Sony kanske kunde varit lite mer funktionsorienterat i sina menyer. det tog mig ett tag att få till detta eftersom min gamla konfiguration för USB-överföring spökade vid "paring" med datorn. Hade inte fixat det utan Capture Ones egen Sony-tethering dokumentation. Så skulle det ju faktiskt inte alls behöva vara. Det finns ju "interlock" mellan dessa två processer så när man byter från den ena till den andra borde systemet själv kunna nollställa dessa "interlock" men sånt är som bekant inte alltid Sonys starka sida.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning