FS-profilen: Bloggen föder Majas fotointresse

Hon är den 15-åriga fotografen som brinner för fotografi, älskar att inspirera andra och att själv bli inspirerad. Bloggen Fotogeniquee har utvecklat Maja Sörensens fotointresse till någonting mer än en hobby.

Maja Sörensen och Petronella Moritz startade bloggen Fotogeniquee för att ha en gemensam plattform där de kunde visa upp sina fotografier. När de valde bloggverktyg var det viktigt att de kunde göra bloggen så personlig som möjligt samt att de skulle locka rätt målgrupp: personer med fotografi som intresse. 

I somras valde Petronella att lämna bloggen eftersom skola och fritid tog upp för mycket tid. Bloggandet som skulle vara en rolig grej blev ett jobbigt tvång, varför Maja, som alltid gillat att blogga, nu fortsätter själv. Redan från början marknadsfördes bloggen genom att skaparna var aktiva och hade många återkommande besökare. 

– När vi startade kommenterade vi ungefär 50 bloggar om dagen med en länk till vår sida. Sedan försökte vi att synas på andra bloggar, till exempel genom att ställa upp i olika tävlingar. Dessutom använde vi oss av olika medier för att locka nya besökare till bloggen, till exempel Facebook, Instagram och Lookbook. Nu tjänar jag till och med lite pengar på bloggandet.

– Ett mål med bloggen är att inspirera andra unga fotografer genom mina foton. Jag vill visa att man inte behöver ha gått en massa kurser för att kunna visa upp sitt arbete och för att utveckla sin fotografering till något mer än att bara vara en liten hobby. 

Maja lägger även ut fototips och redigeringsvideor på bloggen där hon försöker utbilda och hjälpa andra amatörfotografer. Det var bland annat genom videor på fotobloggar som Maja följde som hon lärde sig Photoshop och fick tips om hur hon skulle tänka när hon fotograferade för att få så bra bilder som möjligt. 
För Maja är helt självlärd.
– Jag har aldrig tagit en enda kurs inom fotografi eller Photoshop utan har utvecklats genom att läsa fotoböcker, fototidningar och fotobloggar.

På bloggen tipsar hon även sina läsare om olika fotografer, fotografier och bloggar som hon inspireras av. Dessutom har hon även återkommande fototävlingar med priser från några av bloggens sponsorer.

I sitt fotograferande fokuserar Maja gärna på naturen och på detaljer i naturen som flanören kanske inte så ofta lägger märke till. Hon tycker även om att porträttera människor i naturen och försöker då fånga de där speciella ögonblicken.

– Jag försöker fotografera det som känns rätt just när jag är där, jag provar rätt vinklar och hittar efter rätt komposition, allt mer eller mindre på instinkt. Jag tycker inte att man kan följa alla regler som finns om man vill ta unika bilder. Man behöver snarare se till varje enskilt motiv. 

Att det är just naturen som fångat Majas intresse förklarar hon rappt, utan att behöva tänka efter.
– Naturen är roligast att fota, och lättast. Jag kan gå ut från hemmet utan att veta vad jag ska fotografera och hitta motiv på promenadavstånd. När jag kommer hem från skolan kan jag plocka med mig kameran och börja fotografera ganska direkt. 

För att hålla inspirationen på topp fotograferar Maja gärna tillsammans med sina kompisar. Och det var faktiskt genom kompisgänget som hon fann fotograferandet från första början. En tjej började, de andra följde efter och snart hade alla varsin kamera. 

– Det har blivit mer och mer seriöst, och dessutom blir det roligare och roligare när man kan peppa och stötta varandra. 

– När vi fotograferar tillsammans brukar vi planera så mycket som möjligt på förhand, vi bestämmer kläder, plats och hittar även fotografier som vi hämtar inspiration från till vår egen fotografering. Sedan brukar vi fotografera varandra.

I dag går Maja i årskurs 9. Till sommaren slutar hon på högstadiet, och eftersom hon vill ha bra avgångsbetyg har hon prioriterat ner fotograferandet till förmån för pluggandet. Hon tänker strategiskt.

– Även om jag gärna skulle vilja jobba som fotograf när jag är vuxen vill jag först skaffa mig en bra utbildning så att jag har en bred grund att stå på. Därför tänker jag förmodligen söka in på en samhällsvetenskaplig gymnasielinje eller IB – en internationell linje – och kanske lägga till fotografering som tillval.

Maja lägger ner mellan fyra till fem timmar i veckan på fotograferandet och redigeringen.  Hon jobbar med sina bilder i Photoshop Elements 9. 

– Oftast jobbar jag mest med att ändra färger och kontrasterna i mina bilder. Eftersom jag försöker att ta bilderna jag vill ha när jag är ute och fotograferar är bildredigeringen mest för att förstärka känslan i bilderna. Sedan jobbar jag i olika lager och låter bilden växa fram, även om jag kan ha en grundidé att jobba mot. 

Men samtidigt som Maja prioriterar skolan har bloggen redan dragit in fotograferingsuppdrag, bland annat ett klädesbolag och ett smyckesföretag, och hon ser naturligtvis till att ha tid för dem.

– Familjen tycker att mitt fotograferande är kul och ger både konstruktiv kritik och beröm.

Maja har inga direkta planer med fotografierna hon fotograferar och publicerar på Fotogeniquee, men uppskattar alltid besökarnas återkoppling.

– Det bästa med att ha en fotoblogg är de snälla och konstruktiva kommentarerna på bilderna. När man har en blogg får man även en anledning att fotografera, vilket gör att jag fotograferar mycket hela året om. Det är även roligt att gå tillbaka i arkivet och se hur bilderna har utvecklats under de här åren. Men det tar såklart väldigt mycket tid att blogga och ibland kan det bli väldigt stressigt när man har skola, kompisar, andra aktiviteter och så bloggen. 

Vilka tips har du till andra unga fotografer?
– Att skaffa en lättjobbad plattform där du kan visa dina bilder, till exempel en blogg, och var aktiv. Var noga i urvalet så att du bara visat upp dina allra bästa bilder. Om du får stöd från någon är det enklare att våga ta för sig och visa upp sina jobb. Och försök att inte bli ledsen över negativa kommentarer. Försök att tänka att du fått någon att känna något genom ditt fotografi, och det är en av de viktigaste delarna i ett fotografi enligt mig.Amy Lagerman
Publicerad 2013-06-18. Läst av 7918 personer.
2013-06-19 08:26   Niklas Andersen
En blogg jag kollar in ofta. Varierande och härlig!

//
http://ljusavtryck.blogspot.com/
2013-06-19 13:11   MattiasL
Jädrar, om man hade varit sådär begåvad som femtonåring! Önskar Maja all framgång.
2013-06-19 21:00   connyconny
Hmm, inte min typ av foto. Jag menar, VARENDA BILD måste inte förhärligas av ett "instagram filter", blir lite tröttsamt i längden...postprocessa lite mer sparsamt så blir det nog bra till slut.
2013-06-19 23:06   chi_sweden
Softade bilder kan vara snyggt ibland, som kontrast till icke softade.
Personligen gillar jag mustiga och kontrastrika bilder :-)

Kul är väl också att en så ung tjej kan såpass avancerad kodning
som hemsidan har. *S*
/chi
2013-06-19 23:33   Annelie Worgard
You just go girl!!!!
Jättefina bilder.
Önskar dig all framgång, glöm inte bort det kuliga bara.
Låt inte stressen bestämma över dig.

Merläsning

Är en av de bästa analoga kamerorna på väg tillbaka?

Ihärdiga rykten på nätet påstår att en av världens kanske bästa analoga kameror är på väg att göra comeback. Läs mer...

Bildmanipulering - vad är det?

Fotosidan har sedan starten ett dokument som beskriver vad vi menar med manipulation. Ordet i sig är negativt laddat och ramarna för det är alltid debatterat. Ansel Adams ansåg skapa rena bilder ("pure photography") men manipulerade han bilder enligt vår definition? Läs mer... 13

TEST: Sigma 135/1,8 DG HSM Art

Plus Sigmas Art-serie har blivit synonym med hög kvalitet. Nya Sigma 135/1,8 Art är inget undantag. Objektivet är faktiskt bättre än bra med extremt hög optisk prestanda. Läs mer... 7

Adobe gör rekordvinst

Adobe har återigen kommit med en kvartalsrapport med rekordvinst. Omsättningen ökade 26 procent och vinsten har ökat cirka 50 procent. Läs mer... 12

Vinn workshop med Magnus Nyman/N

Tillsammans med Olympus anordnar Fotosidan en fototävling med tema rovfågel, där vinsten är att få åka på workshop med Magnus Nyman/N, redovisa bilder och bli publicerad på Fotosidan. Tävlingen är öppen och sista dag att ladda upp är 31 oktober. Läs mer...

Loppis och internationell fotografi på Uppsala Fotofestival

Årets upplaga av Uppsala Fotofestival bjuder på ett brett program med allt från kameraloppis till paneldebatt till utställningar av etablerade utländska konstfotografer. Festivalen pågår 21-24 september. Läs mer... 1

Fotosidan-medlem vinner fotografins fredspris

19 000 bilder från 165 länder hade skickats in till Alfred Fried Photography Award på temat "Hur ser fred ut?". Fotosidan-medlemmen Cletus Nwadike fick ta emot medalj och 10 000 euro under en ceremoni i Österrike nyligen. Läs mer... 10

Jämnare ljus i Lightroom och Photoshop

Peter Györffy visar hur du jämnar ut ljusheten i en bild i Photoshop och Lightroom. Läs mer...

Profoto A1: Kraftfull speedlight anpassad för ljusformare

Det finns många tillverkare av kompakta kamerablixtar, speedlights, men få som gör blixtarna anpassade för att användas med ljusformare. Det har svenska Profoto tagit fasta på och utvecklat sin första kamerablixt: Profoto A1. Läs mer... 17

Världspremiär för nya Tunbjörk-bilder

Lars Tunbjörk hann aldrig visa sina bilder från Paris Fashion Week innan han plötsligt gick bort. Den 13 oktober visas bilderna upp för första gången i samband med invigningen av ett Lars Tunbjörkrum på Borås Konstmuseum. Läs mer... 2

Phottix Mitros Plus Speedlight