Annons
Artiklar > Galleri Kontrast lägger ned

Galleri Kontrast lägger ned

Galleri Kontrast lägger ned.

 Magnus Fröderberg

Lägger ned efter 28 år – ”Vi har tyvärr nått vägs ände.”

Galleri Kontrast i Stockholm lägger ned utställningsverksamheten. Galleriet har funnits i 28 år.

Vi har tyvärr nått vägs ände, det kommer inte upp några nya utställningar”, säger Rolf Adlercreutz, ordförande för Galleri Kontrast till SFF.

Anledningarna är att hyran är för hög, fotografi säljer för dåligt i lågkonjunktur och att mediamarknaden kraftigt har förändrats sedan galleriet öppnade 1995. Bara fem av de ursprungliga mediaföretagen står i dag bakom galleriet.

Vad som händer inom den närmsta tiden är ännu inte klart, om det blir någon lösning eller konkurs.

Kontrast AB ägs av Pressfotografernas Klubb, PFK.



Publicerad 2023-10-18.

18 Kommentarer

Frekeman 2023-10-18 17:48  
Trist. Brukade gå dit när jag var på besök i Stockholm. Konstigt nog inte förra helgen? Det verkar ha varit en miss.

Förutom intressant fotografi kunde man hitta intressanta fotoböcker där.

Men, går det inte runt ekonomiskt så finns det inte mycket att göra i det långa loppet.

Synd är det i alla fall.
Marcus Johansson 2023-10-18 18:42  
Jösses vad trist och en smula skrämmande.
netstorm 2023-10-18 19:21  
Trist. Konstnärernas Riksorganisation lyfte ämnet i sin rapport "Konstbranschen i siffror" där de konstaterade att mycket av försäljningen flyttat över till internet och auktioner. Ständigt ökade kostnader samtidigt som vi har ett överflöd av bilder och det är lättare än någonsin att konsumera dem digitalt gör det svårt att konkurrera om uppmärksamheten. Samtidigt har vi närmare 800 registrerade galleri i Sverige där jag gissar att majoriteten är placerade i Stockholm. Det är en svår ekvation att få ihop.
mombasa 2023-10-18 19:21  
Tråkigt. Platserna att få se kvalitetsbild blir färre och färre.
mats lindfors 2023-10-18 21:00  
Jättetråkigt! Stort tack för alla inspirerande utställningar som visats under åren. Hyrorna i Stockholm är inte att leka med. En gång i tiden hade jag råd att ha ett eget ställe i stan, men hyran kom att tredubblas på bara sju år. En omöjlig ekvation. Vad ska då inte ha hänt på hela 28 år för Galleri Kontrast?
Sten-Åke Sändh 2023-10-18 22:52  
Men vad betyder egentligen:
"”Vi har tyvärr nått vägs ände, det kommer inte upp några nya utställningar”?

Ska man tolka det som att de fotografer som förväntas ställa ut inte tycker det är någon större idé med tanke på i hur begränsad omfattning en sådan utställning når ut. De gånger jag varit på Galleri Kontrast har jag varit själv där eller möjligen någon till. Jag har fattat länge att det måste vara svårt att få business i det.

Det är säkert både dyrt, slitsamt och kräver mycket jobb att ställa ut och säljer inte det som ställs ut ordentligt, så är det ren förlust om man undantar en trevlig möjlighet att möjligen få mingla på vernissagen.

Det har slagit mig när man vandrar där ibland över puckeln att det sitter några fullständigt uttråkade utställningsvakter här och där och verkar ha det gemensamt att bara försöka få tiden att gå med någon bra bok eller så.

Man har kunnat "gå på utställningar" digitalt ända sedan folk kopplade upp sig med modem på Internet. En av de första jag såg var Louvrens utställning av sin konst. Det var väl någon gång på 90-talets början och på den vägen är det.

Här i Vaxholm ställer lokala konstnärer ibland ut i Rådhuset men det renoveras nu så det är fortfarande stängt men en lokal konstnär ska just öppna ett galleri för konst på bästa plats på Hamngatan, så jag hoppas det går bra men ofta håller nya butiker bara två år högst, eftersom turistsäsongen bara är ett par månader lång. Efter de åren är kapitalet förbrukat och det är dags att önska nya förmågor välkomna att misslyckas, Det är lite sorgligt i allt detta.

Vi har haft några fotografer i föreningen jag bodde i till för ett år sedan (Fotograferna på Hamngatan) men det är aldrig några fotografer där och nu verkar det mest som om lokalen är full av sommarkläder efter någon "pop up store" från i somras.

Det verkar som om många säger sig tycka om gallerier men det verkar inte vara så många som verkligen besöker dem. Det finns ju även butiker som säljer fotokonst och dit verkar det ju vara fler som hittar. Kan det inte vara så att det är just det faktum att det är ett galleri och inte en butik som gör att folk går dit men inte köper. Köper gör man istället på nätet och i dessa fotokonstbutiker.

Det pågår uppenbarligen en viss form av strukturomvandling nu. Det var länge sedan ölfilen och cykelverkstäder försvann från Söder och nu följer en del butiker, restauranger. Verkar dags att lära av IKEA som tydligen lyckas väldigt bra med just butikerna. Någonting gör de rätt som de flesta andra verkar göra fel idag när städernas centrala delar sakta avlövas.
Fredrikpersson 2023-10-19 08:26
Cykelverkstäder finns det säkert tio av på Söder. Det vet jag med säkerhet eftersom jag själv varit med och startat en på just Söder. Men visst finns det tendenser att stadskärnor ”avlövas”, även om jag tycker att Söder är ett dåligt exempel på det.

Tråkigt med Kontrast men i bästa fall så köper någon verksamheten och driver den vidare med ny kraft. Namnet är välkänt och bör väl ha ett visst värde.

Att avyttra eller avveckla en verksamhet är en ägarfråga. Jag förmodar att PFK fortfarande är ägare till Galleri Kontrast. Kan det faktum att PFK nyligen gått upp i Journalistförbundet ha spelat någon roll för beslutet att avveckla verksamheten?
PMD 2023-10-20 13:21
IKEA brukar inte ha butiker i städernas centrala delar, vilket kanske är en del av förklaringen till dess lyckade butiker.
Sten-Åke Sändh 2023-10-20 13:51
Nu har IKEA det också och det är väldigt välbesökt i Gallerian i Stockholm t.ex. medan andra lägger ned - inte minst kläd- och sportbutiker.
Sten-Åke Sändh 2023-10-21 01:55
Fredrik P:

Jag har bott på flera ställen på Söder: Brännkyrkagatan (sydvästra Söder), Bellmansgatan (norra centrala Söder, Långholmsgatan (sydvästra Söder och min mormor och morfar bodde på Allhelgonagatan (centrala södra Söder) och jag är uppvuxen kring Skärmarbrink och Globen-området på den tiden det inte fanns någon tunnelbana då man gick över Skanstullsbron till södra Söder. Tränade fotboll på Kanalplan och nere i Hammarbyhamnen och sprang som galningar runt hamnmagasinen när tränarna skrek på oss. Så jag har sett Söder förändras.

Det är länge sedan Karl Anton (trubaduren) skaldade om mannen som hoppats på att "på Söder få bli gamling ... men han sitter numera uti Vantörs Församling..." (för de som möjlige inte känner till det så ligger Vantörs församling i Stockholms söderort, i Högdalen, Rågsved, Hagsätra, Bandhagen, Örby och Stureby." Så någonstans dit gick flyttlassen för gamla Söders befolkning som inte längre hade råd att bo där när det blev poppis att bo där för dåvarande kultureliten.

Jag har beskrivit den här gentrifieringsprocessen och strukturomvandlingen i en blogg/berättelse här på fotosidan utifrån mina erfarenheter från Bellmansgatan 21-23 där jag bodde ett antal år på 80-talet. Då rustades dessa sex hus upp från grunden och hela den ursprungliga befolkningen fick flytta. De var en ren folkvandring söderut från Södermalm av ekonomiskt svaga, nedsupna och sjuka. In hos oss flyttade då bl.a. en av DN:s korrar Nils Erik Ekstrand med fru, Per Mortenssen musikrecensent på DN samt de välkända journalisterna Willy och Margit Silberstein. En fotograf hade vi också.

https://www.fotosidan.se/blogs/stenisfotoblogg/demonstration-for-ockupationen-av-kv-jarnet.htm

Som sagt ölfiken försvann och några decennier senare går det inte att få en äggmacka med ansjovis på hela Söder längre. Nu serveras väl någon Focaccia eller möjligen någon Brownie istället. Min poäng är att det sker en förändring även i det lilla. Utskänkningsställena finns kvar i samma lokaler men de skulle inte gå att känna igen för de gamla söderkisarna för nu har de en helt annan typ av kunder. Har svårt att se en gammal söderkis dricka en Sojalatte eller kanske en med havremjölk i. Så kan strukturomvandling också se ut.

Småskaliga skruttfirmor som låg i något hål i väggen finns inte kvar och det gäller särskilt de som hyste små cykelverkstäder eller kanske något sliperi eller någon mindre mekanisk verkstad. Vi ska inte tala om ved och kolfirmor och annat. Idag ligger cykelverkstäderna med fördel i anslutning till större cykelaffärerna vid Långholmsbron eller på Hornsgatan.

Det fanns massor av fotobutiker efter Hornsgatan för bara 15-20 år sedan. Nu finns väl snart bara Gert kvar. Där kan man fortfarande bli avbildad på klassiskt vis i fotostudio. Längre ner mot Zinken är de betydligt modernare och sysslar med ett mer hipster-orienterat foto - Aura-fotografering. Det ni fotonördat kanske är en nische att under söka :-).

Jag tror att vi kanske är mogna för något mer interaktivt och dynamiskt som "Snickeriet Streets" kanske, istället för gallerier som Galleri Kontrast m.fl.

https://www.fotosidan.se/cldoc/forelasning/snickeriet-streets-ny-motesplats-for-gatufotografer.htm

Jag vet inte men om man nu vill nå ut, är då en utställning det som ger mest pang för insatsen?

Jag tänker att om jag skulle ställt ut de bilder jag illustrerat (länkat till) från bloggen ovan på en utställning på säg Galleri Kontrast, så skulle kanske några hundratal sett dem men bloggen jag länkat till ovan här på FS har lästs av ca 5 500 personer. Det kostade mig 300 spänn i årsavgift till Fotosidan och några timmars jobb med att skriva och illustrera denna berättelse. Jag har svårt att se vad jag skulle tjäna på att ställa ut på ett Galleri. Jag tror nog mer på att göra som jag nu gör och istället skicka med bra XMP-metadata i de bilder jag vill nå ut med samt att skriva denna på engelska och till slut lägga in en länk som ger läsaren en översättning från bloggens svenska text till enegelska.
Nils Bergqvist 2023-10-19 16:29  
Tråkigt, men det startar nya små gallerier istället, där fotografer kan hyra in sig. Det är positivt. Kanske är det för stort att driva sånt här? Då krävs det typ Fotografiska och liknande satsningar med starka penningkrafter.
Sten-Åke Sändh 2023-10-20 13:53
Men hur är det egentligen med Fotografiska? Har inte de tappat en hel del fart också?
Nils Bergqvist 2023-10-20 20:11
Vet inte, har inte varit där på flera år.
janc 2023-10-23 07:39
Enligt deras bilaga i Dagens Nyheter 22/10 har de precis öppnat i Berlin
Sten-Åke Sändh 2023-10-23 10:51
... men hur går det egentligen i Sverige? Bromans tröttnade och flyttade fokus någon annanstans och de verkar verkligen ha tappat det momentum jag tyckte de hade de tidiga åren.
janc 2023-10-23 11:35
För egen del törs jag inte ha någon åsikt om hur det går för Fotografiska. Nu har dom väl en hel del verksamheter förutom utställningarna (restaurang, event…) så det är kanske inte riktigt jämförbart med ett galleri.
PMD 2023-10-20 13:22  
Hur många var de ursprungliga mediaföretagen?
Makan-Foto 2023-11-20 20:29  
Så sorgligt! Galleri Kontrast har alltid haft varm plats i mitt fotohjärta.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS