Annons
Artiklar > Hasselbladpriset till colombiansk fotokonstnär

Hasselbladpriset till colombiansk fotokonstnär

Hasselbladstiftelsens internationella pris i fotografi på 1 000 000 kronor går i år till den colombianske konstnären Oscar Muñoz. Han är känd för att förena fotografi och video med element som vatten, kol, teckningar och projektioner. 

– Jag snubblar hela tiden över känslor av lika mycket tvivel som glädje när jag tänker på att mitt arbete kommer att föras samman med arbeten av alla de framstående konstnärer som tidigare har fått Hasselbladpriset. Jag känner mig ärad och inspirerad att fortsätta arbeta med intensitet och passion, säger Oscar Muñoz i ett pressmeddelande.

Prisutdelningen äger rum i Göteborg den 8 oktober 2018. Ett symposium anordnas den 9 oktober, därefter öppnar en utställning med Oscar Muñoz verk på Hasselblad Center och en ny bok om konstnären ges ut av Verlag der Buchhandlung Walther König.

– Oscar Muñoz är en av de mest betydande samtida konstnärerna i Latinamerika. Hans verk kretsar kring tid och minne, ämnen som är centrala för fotografin. Han använder flyktiga material och engagerar betraktaren i installationer som utforskar existentiella och politiska frågor som ofta refererar till Colombias nyare historia. Vi ser fram emot en spännande utställning i anslutning till Hasselbladpriset, säger Louise Wolthers och Dragana Vujanović Östlind, curatorer för pristagarens utställning på Hasselblad Center.

– I en tid av ökande global politisk osäkerhet och allt större mänsklig oro påminner Oscar Muñoz verk oss om hur bräckliga vi är. Genom hela Oscar Muñoz otroliga spännvidd av verk är det uppenbart att han är fast besluten att inte glömma de perioder i historien som så ofta blir kulturellt och politiskt raderade«, menar Mark Sealy, ordförande i Hasselbladprisets jury 2018.

Hasselbladstiftelsens motivering till valet av Oscar Muñoz som 2018 års Hasselbladspristagare lyder:

»Tidens gång, historiens vändningar och upplösningen av bilden utgör kärnan i Oscar Muñoz arbeten som ifrågasätter det fotografiska mediets tillförlitlighet. Hans skulpturala installationer förenar fotografins och den rörliga bildens ljuskänsliga egenskaper med element som vatten, kol, teckningar och projektioner. Med stor skarpsynthet skapar han experimentella arbeten som belyser bildens förgänglighet och dess förändring i tid och rum. Oscar Muñoz verk präglas av ett eteriskt uttryck och erbjuder en metafor för människans varande.«

Oscar Muñoz föddes 1951 och studerade konst på Escuela de Bellas Artes i Cali, Colombia på 1970-talet. Som konststudent började han göra teckningar baserade på fotografiska bilder och även om hans studier inte specifikt innehöll fotografi eller audiovisuella medier har dessa blivit centrala för hans konstnärliga praktik.

Muñoz är känd för sin användning av förgängliga och okonventionella material i undersökningar av den fotografiska bilden och reflektioner över minnet och dödligheten. I  installationen Cortinas de baño (1985–1986) är bilder överförda via screentryck till våta duschdraperier vilket förhindrar en perfekt fixering och skapar nästintill spöklika figurer. 

Under 1980- och 1990-talet drabbades Colombia hårt av kriget mellan stridande drogkarteller och den colombianska regeringen, och detta är en viktig kontext för Muñoz arbete. Hans installation Ambulatorio (1994) består av ett stort flygfoto av staden Cali utskrivet på en skiva säkerhetsglas. När besökarna går på glasgolvet och tittar på staden uppifrån splittras glaset. Verket inspirerades av ett bombdåd i Cali. 

Muñoz behandlar livs- och dödscykler genom den fotografiska processens framträdande och försvinnande, t.ex. i verket Aliento (1995–2002), som består av en serie till synes tomma speglar. Men när betraktaren kommer nära och andas på dem dyker subtila porträtt från dödsrunor tillfälligt upp på ytan. 

2005 grundade Oscar Muñoz Lugar a dudas (rum för tvivel), ett kulturcentrum och residensprogram för konstnärer i Cali. Det har blivit en plats för unga konstnärer att mötas, arbeta och delta i den offentliga debatten om konst och politik.

Oscar Muñoz bor och arbetar i Cali, Colombia. Han har haft en mängd utställningar i hela Latinamerika sedan 1970-talet. En retrospektiv utställning av hans arbete visades på Jeu de Paume i Paris 2014. Hans första separatutställning i Sverige visades på Bildmuseet i Umeå 2009. Oscar Muñoz verk ingår i privata och offentliga samlingar, däribland Museo de Arte Moderno de Bogotá, Bogotá, Los Angeles County Museum of Art (LACMA), Los Angeles, Museum of Modern Art (MoMA), New York, Tate Modern, London och Daros Latinamerica Collection, Zürich, Schweiz.

Hasselbladstiftelsen bildades 1979 i enlighet med Erna och Victor Hasselblads testamente. Syftet med stiftelsen är att främja utbildning och forskning inom fotografi och naturvetenskap. Stiftelsens årliga internationella pris för framstående fotografisk gärning anses vara ett av världens mest prestigefyllda priser i fotografi.



Publicerad 2018-03-08.

2 Kommentarer

Alf-Magnus 2018-03-08 15:41  
Intressant, en bra anledning till att besöka Göteborg i höst. Gillar Hasselblads priset och deras premiering av konstnärer som flyttar fram positionerna för det fotografiska uttrycken.
jkm 2018-03-08 19:22  
Ska bli spännande att kolla in detta... Att verka som konstnär i Cali på 80-90 talet måste varit minst sagt inspirerande.
Ha det gött!
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS