Litet om fotografi och vardagen

Skövde 2020-09-09

Dagar i förskingringen

Capella här i norr lyser starkt i Kuskens stjärnbild och ovanför ser man Lodjurets stjärnbild. Man bör nog vara begåvad med en stor del fantasi för kunna föreställa sig dessa stjärnbilder.

Inlagt 2020-09-09 05:59 | Läst 1085 ggr. | Permalink
Fint, Capella är en bra guide för att hitta på himlen. Såg iaf Karlavagnen igår, den är ju lätt att känna igen.
Svar från präntare 2020-09-09 16:37
Tack Peter, var det stora Björn eller lilla Björn du såg, personligen tycker jag lilla Björn kan vara lite svårare att hitta på himlavalvet. Den står ju ganska högt ungefär i norr med polstjärnan i änden på handtaget, men ändå kan jag ha problem med att hitta den. Vad det nu beror på, ljusföroreningar eller annat...

😁
pdahlen 2020-09-09 17:26
Det var stora björn. Var ute på en liten test med stjärnföljaren, har gjort ett ”höghus” med stativhuvud, motor, stativhuvud och stativhuvud :). Testade ett 135mm i 100 sekunder, det såg ganska bra ut tycker jag, men man kan säkert finjustera lite mer mot Polstjärnan, det är inte så lätt att se den i den konstiga vinkeln inne i stativet :). Funderade just nu om man kunde använda kameran istället för att fintrimma riktningen på motorn, om man har kända vinklar på huvudena?
Svar från präntare 2020-09-11 13:13
Det låter komplicerat, varför detta höghus och inte bara stjärnföljaren på ett stativ. Så polstjärnan 58 grader, jag använder en vinkelsökare tex seagul eller av annat märke kopplad till pol sökaren, det underlättar och ger ingen nackspärr. Inte behöver man krypa på knäna heller. Ett bra sätt att hitta polstjärnan är att ta dom två främre stjärnorna i vagnen på stora Björn och en tänkt linje fortsättning snett uppåt fyra fem ggr, så hittar man polstjärnan.
😁
pdahlen 2020-09-11 13:53
Först måste jag ha ett huvud för 56 grader (det finns att köpa en vinkel för detta men jag har ett trevägshuvud). 56 grader kan säkert stämma mot dina 58 grader då jag ligger mer söderut. Sedan måste jag minst ha ett kulhuvud för att kunna rikta kameran. Jag hade det såhär i början, men jag testar nu att avsluta med två stycken tvåvägshuvud istället. Det första är då på 34 grader för att få en plan horisonten avslutning, sedan har jag ett tvåvägshuvud För själva kameran. Att jag har ett tvåvägshuvud är att jag då kontrollerat kan fotografera av himlen i typ X och Y led, tex ta 20 bilder i horisontell riktning, gå upp ett steg och gå tillbaka med 20 bilder till så kan man hålla på så tills man har kanske 100 bilder i ett kontrollerat mönster.

En vinkelsökare hade ju varit smart, tyvärr sålde jag min eftersom jag inte använde den, men det är klart man kunde ha använt den till detta.

Jag har en annan idé jag ska testa, jag sätter fast kameran på min 56 graders huvud och justerar in detta mot Polstjärnan, detta kan jag göra utan nackspärr då jag har en LCD display på kameran som är vinklingsbar. Jag har för mig att jag ska ställa in den lite vänster om Polstjärnan, NCP ligger 0,7 grader mot Kochab (hos mig). När jag gjort detta med kameran så plockar jag bort den och sätter dit motorn mm. Om detta fungerar? ingen aning men ska testa när vädret tillåter
Svar från präntare 2020-09-11 14:21
Tack Peter, nu förstår jag bättre ditt höghus, lycka till...
😊
Hej Hans-Åke.
Jag har inte tillräckligt med fantasi för att se de olika konstellationerna, men jag tycker det är fascinerande och jag följer också med på din blogg.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från präntare 2020-09-11 13:53
Tack Erik, så är det nog för dom flesta, några stjärnbilder fungerar nog som tex stora och lilla Karlavagnen. Och ja kanhända Orions stjärnbild i söder på höst och vinter himmelen med Orions bälte som som är lätt att finna tre starkt lysande stjärnor tvärs på rad, Alnitak, Alnilam och Mintaka. Med en kikare och om du befinner dig på en mörk plats kan du också se Orion nebulosan i dom nedre delarna av stjärnbilden och förresten med en kikare så kan du se mycket mer. Och så tex Lodjurets stjärnbild högt norr ser ut som ett något som tar ett utdraget språng. Cassiopea också på den norra stjärnhimmelen ser ut som "w" eller kanske ett "M". Du får kika lite på natt himlen. Med reservation beroende på tidpunkten man på kvällen natten betraktar stjärnhimmelen och var man befinner sig geografiskt.
😁