Litet om fotografi och vardagen

Skövde 2019-04-24

Dagar i förskingringen

Var ut nu under efternatten i hopp om att fånga lite meteorregn i Lyriderna, men av det blev det tyvärr intet dom lyste med sin frånvaro, det blev den här istället en bild på Månen och Jupiter i konjunktion, innan jag fann för gott att bege mig in i stugvärmen igen.

Inlagt 2019-04-24 04:14 | Läst 322 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Ser spännande ut när man förstorar, just nu på mobilen men det funkar. Hur ofta/ sällan är månen o Jupiter i konjunktion? Hälsningar/ Björn T
Svar från präntare   2019-04-24 19:38
Tack Björn! Ett par ggr eller flera vet inte så noga, mer en tillfällighet att jag råkar se det, men senast var den 27 februari i år. Du kan läsa mer om detta på följande länk och det finns mer information att hämta på nätet. http://www.astrokonsult.se/15912928-6cdb-4c79-89e6-65886c07e32b-29.html
😊
Hej Hans-Åke.
Jag såg din bild tidigare på dagen och skulle kommentera senare när jag hade sett cykellopp på TV :-) Nu är jag glad att jag väntade - för det var en mycket spännande sida du hänvisar till Björn. Jag sparade den som "populär" på min dator för senare läsning.
Det verkar som om du har fångat rätt ögonblick i ditt foto.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från präntare   2019-04-25 04:57
Tack Erik! Som sagt jag var ute efter att fånga meteor regn och kameran hade jag monterad på stativet recis där jag stod, så jag vred på kameran tog bilden och därefter gick jag in till mig. Jag har bokat in några nätter mellan den 11- 13 augusti då det blir ett meteor regn i Perseiderna , vid ett bra år så kan det komma upp emot 60 meteorer i timmen. Är lite osäker på när det toppar om det är natten mellan 11-12 elller 12- 13 augusti, det råder tydligen lite delade meningar om detta, hmmm. Perseiderna finns i stjärnbilden Perseus. Kometen Swift-Tuttle är ursprunget till meteorerna. Så att det är bara att hoppas på klara skyar och ljuma augusti nätter.
😊
Jahaja, då var det alltså antagligen Lyriderna jag såg spår av när jag gick ut för nattbestyren häromkvällen. Kul att se initierade fotografier från stjärnhimlen. Lärorikt.
hälsn. Gunnar S
Svar från präntare   2019-04-30 08:38
Tack Gunnar! Det kan nog stämma med Lyriderna.
😊

Innehållskategorier