Kust, hav och natur. Därtill lite text som tillsammans med bilden blir intressant och kanske väcker tankar. Kanske överraskar jag någon gång med något annat än naturbilder. Det hoppas jag ni kan stå ut med.

Det trodde jag inte om mig själv!

För ett halvår sedan fanns det inte på kartan att jag skulle göra ett blogginlägg om gatufoto, en genre som jag aldrig ägnat mig åt eller ens tyckt varit särskilt spännande. Efter många års landskaps- och naturfotografering så varför inte testa att strosa omkring på stan likväl som i Åkulla bokskogar. Nu är det inte riktigt lika enkelt som det kanske låter och ser ut. Det är en sak att fotografera landskap, bokskog och vilda djur av olika slag. Djuren protesterar inte, de flyr möjligen fotografen. När människor för en kamera helt plötslig riktad mot sig kan det uppstå många olika reaktioner. Hittills har det gått bra, mestadels ett leende eller tummen upp. Men inte från alla, några väljer att se lite buttra ut, andra kan muttra något ohörbart och någon ilsknar till och säger att det är förbjudet och hänvisar till GDPR.

Nåväl, för att få lite tips och inte minst inspiration till mitt nya område anmälde jag mig till en gatufotofestival, Gothenburg Street Photo Festival. Den hölls under två dagar förra helgen i just Göteborg. För övrigt Skandinaviens första gatufotofestival. Tillsammans med 150 andra fotografer från både Sverige och utlandet bjöds det på föredrag i absolut toppklass och inte minst diskussionerna med övriga deltagare var väldigt givande.

Nu ska ni veta att gatufoto i en storstad är något helt annat än i ens egen lilla småstad Varberg, för att inte tala om svårigheten på min egen lilla hemort strax utanför Varberg, Tvååker. Medan inspirationen fortfarande satt kvar från festivalen blev det några timmars fotopromenad i Varberg denna undersköna höstdag. Varbergs torg är ett ganska säkert kort, där är alltid liv och rörelse och stora möjligheter till fotografering.

Definitionen på gatufoto är inte helt kristallklar enligt min mening och tenderar i många avseenden dokumentär fotografi. Så följande bilder kan nog sägas vara en mix av de båda. Och ja, jag gillar genren som ett uppfriskande avbrott och kanske, kanske får det en fortsättning.

Inlagt 2021-09-25 18:14 | Läst 505 ggr. | Permalink
Fina bilder. Sånt här är viktigt att dokumentera. Hälsar Nl
Svar från Bengt Christensen 2021-09-26 08:14
Tusen tack.
Kul och trevlig bildserie. Mannen med cykeldäcket toppar min lista, blondinen som råkat få nån arkitektonisk detalj uppstickande från håret kul på sitt sätt.

Varberg känns positivt för mig. Utmärkt bra samarbete meed dåvarande stadsarkitekten sedermera kommundirektören Jörgen Ehn och på lite senare år bra samarbetsklimat kring en planändring för Ringhals. Klart beboelig stad också!
Svar från Bengt Christensen 2021-09-26 08:15
Tack så mycket.
Hej
Väldigt trevliga bilder som visar exakt vad gatufotografering handlar om. Den vardagliga stadspulsen, med allt vad det innebär. Har själv ägnat mig åt gatufotografering större delen av mitt fotografiska intresse, mestadels i Malmö.
Hälsningar / Robert
Svar från Bengt Christensen 2021-09-26 12:24
Hjärtligt tack för den kommentaren.