Kust, hav och natur. Därtill lite text som tillsammans med bilden blir intressant och kanske väcker tankar. Kanske överraskar jag någon gång med något annat än naturbilder. Det hoppas jag ni kan stå ut med.

Ett grått, trevande försök

Förra året fick jag en kurs hos Patrik Larsson i landskapsfotografering i present av min kära hustru. Den hölls på Ramvikslandet i Bohuslän och på programmet stod bland annat fotografering ute på klipporna med vattnet mjukt svepande in över klippor och stenar. Underbara bilder som så ofta visas på Fotosidan.

Jag tvingades tyvärr lämna återbud till kurshelgen på grund av sjukdom men de där bilderna har fastnat på min näthinna och med tanken "Sådana bilder vill jag också kunna ta". Så jag bestämde mig för att göra ett försök på egen hand och började leta efter filter.

Det visade sig inte vara så enkelt att få tag i de gråfilet inklusive hållare och anpassningsring som behövs. Efter mycket sökande runt om i fotobutiker lyckades jag till slut hitta lite prylar på Kaffebrus. Dessutom till rimligt pris för mitt experiment.

Så i kväll gav jag mig ned till Galtabäck och havet i hopp om att jag skulle få till något som påminner om det jag sett på FS. Det gick så där. Havet, som jag vid flugfiske uppskattar håller sig lugnt, gjorde precis det. Kvällen var som ägnad åt flugfiske men nu var det inte spö som vilade över axeln utan kamera och stativ med tillbehör.

Nåväl. Jag gjorde några försök och fick till slutartider på två till tre sekunder och något lite går det att ana effekten jag var ute efter. Det var en rolig, inspirerande kväll därute i min ensamhet men jag behöver nog ett gråfilter till för att få till det ännu bättre. Och en kurshelg!

 Nästa gång åker jag till Apelvikens klippor eller Gubbanäsan på Getterön.

Så här slutade kvällens övning.

PS Förälskelsen till stativ och vinkelsökare är hetare än någonsin DS

 

 

Inlagt 2011-03-30 22:43 | Läst 2599 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Hej Bengt. Vilka härliga bilder, jag tycker dom är underbara, gillar bild nr3.
MVH Anita
Den andra bilden blir min favorit i den här trion.
Ett härligt ljus i bilderna. Mvh /Claes

P.S. Det ser ut som om du har mycket damm på sensorn.
Tack för synpunkterna. Ska göra ett försök att blåsa sensorn i kväll och hoppas att det räcker.
Hej Bengt. Dina bilder är lugna och fina, det behöver inte alltid vara full storm för att det skall bli bra. De visar tydligt ett problem med en del gråfilter och det är färgstick. Du har fått ett kraftigt blåstick i bilderna och fotar du i RAW är ju det egentligen inget problem men det får fixas i efterbehandlingen så klart. Jag hade tidigare Cokin men de visade precis som här samma typ av färgstick. Nu har jag köpt på mig Lee filtersystem som håller en helt annan klass men också en helt annan prisklass så klart. Slutartider runt en halv till en sekund brukar vara användbart när vågorna går litet större så så mycket mer än ett avtonat gråfilter brukar inte behövas. Ju fler filter du sätter framför objektivet ju mer försämras de optiska egenskaperna, även vinjettering och oskärpa kan bli ett problem.

Som du säger svämmar FS över med denna typen av bilder, precis som med allanadra typer, så det gäller att ligga i och försöka skapa något extra. Jobba på, testa och ha kul. Hoppas vi får tillfälle att ses snart. /Frode
Svar från Bengt Christensen 2011-03-31 11:13
Hej Frode

Tack för ett härligt svar. Kommer du ned till Skåne och BioFotos årsmöte?
Tycker bilderna är lugna och fina. Gillar den sista bäst, tycker det blir ditraherande att ha solen med - blicken dras dit på något sätt.
Hoppas få tillfälle att se lite av dina bilder på klubben någon kväll.
//Leif
Svar från Bengt Christensen 2011-04-03 09:02
Tack, Leif. Jag har visat bilder två tisdagar i rad nu, ganska många och jag tror att de börjar blir trötta på mig nu. Men det blir tillfälle, absolut. Efter påpekande om damm på sensorn har jag investerat i en Super Bright Arctic Butterfly 724 och det ser ut som sensorn blev ren. Jag såg en instruktonsfilm men gick inte riktigt så hårt fram som de gjorde på den, var rädda att få olja på penseln och smeta ned sensorn. Har en kompis som gjorde det och ficka lämna i makeran för rengörning.