Fotorelaterade betraktelser

Ser ut som en tanke

Halva nöjet med en fototur är när man kommit hem och går igenom skörden och redigerar bilderna. Ibland blir man överraskad.

I förrgår eftermiddag och kväll var jag åter vid mitt favoritställe på cykelavstånd från hemmet: Stora Amundön i södra Göteborg. Himlen såg dyster ut men man hoppas ju, och förhoppningen kom inte på skam.

Av bilderna har jag bara framkallat fyra. De råkar vara tagna med ungefär en och en halv timmas mellanrum. När jag tittade på dem tillsammans, i tur och ordning, såg jag ett mönster. Ser du det också?

Dels en linjär utveckling från gråmulet (läge för svartvita bilder) till allt intensivare skymningsfärger. Dels en cirkelrörelse: från grenverk till grenar, däremellan klipphällar med vattenkar. Trä, sten och vatten, trä. En ren tillfällighet men det ser ut som en tanke; som om dessa fyra bilder hänger ihop och bildar en liten berättelse.

Inlagt 2013-06-27 12:32 | Läst 4306 ggr. | Permalink
Hej
Jodå med vägledninge så ser jag din egen tolkning av hur bilderna hänger ihop. Det som jag dock mest reagerade på är att bild 1 och 2 och bild 3 och 4 är likartade sinsemellan i sin geometri och mönster. Bild 1 och 2 består av linjemönster ( sprickorna och mönstret i klipporna spretar likt grenarna på trädet ) medan bild 3 och 4 består av geometriska figurer, mer eller mindre rundade (mellanrummet mellan grenarna bilder mönster som hällkaret ).
Spännande serie!
Svar från Billingen 2013-06-27 12:51
De kopplingarna tänkte jag inte på men när du säger det ter de sig uppenbara. Intressant med olika tolkningar!
Ibland kanske det är så att man omedvetet fotar med någon slags tanke i huvudet.
Jag ser ett sammanhang, nummer 1 och 2 känns lika i form lika som 3 och 4 gör. Som sammanhållen serie är det spännande
Marianne
Svar från Billingen 2013-06-27 14:26
Så kan det vara. Samtidigt fotade jag en mängd andra motiv denna gång, men kanske var mitt val av just dessa fyra bilder inte totalt slumpmässigt; vem vet helt och hållet hur vårt omedvetna fungerar?
Nog ser jag sambandet och det är kanske som Marianne säger att det omedvetna fotografiögat styrt dig. Fina bilder både var för sig och ihop.
Svar från Billingen 2013-06-27 16:16
Tack Margareta!
Hej Björn ! Fin bildserie. jag ser ett mönster till som slog mig direkt. Alla bilder visar på det naturliga kaoset. Grenverken på bild 1 o 4 + molnen i bild 4 samt bergformationerna, sprickorna och mönstren i bild 2 o 3. Allt skapat av naturens egna kaos som styrande och formande faktor. Fast å andra sidan kanske inte träd och bergs former ingår i vad man avser med kaos? Det kanske mer kan ses som oordning och slumpmässighet? Men i vilket fall en tråd genom bilderna.
Mvh / Anders
Svar från Billingen 2013-06-29 10:10
Visst kan man finna kaos i grenverk och mineraler och berg. Jag tycker det är spännande att finna mönster i kaoset. Roligt att du noterade denna aspekt och såg den som en tråd i bildsviten!