Fotorelaterade betraktelser

Tankar kring en bild #1 En bön till Allah

Vi befinner oss högt upp i Karakorambergen i Pakistan. Närmare bestämt i Ali Camp, många dagars krävande vandring från närmaste bebyggelse. K2 ligger inte långt borta. Stället kallas ”camp” men består bara av stora stenar och block. Lägret är omgivet av snö, glaciäris och berg. Några av dessa berg sträcker sig 8000 meter ovanför havsytan och hör därmed till de högsta på jorden.

Platsen ger inget undantag för en rättrogen muslims böneschema. Ja kanske är det tvärtom för vår bärare, som i den sena middagstimman vänder sig mot Mecka; kanske ger den här miljön en fördjupad känsla av det gudomligas närvaro? Man behöver inte vara konfessionellt troende för att uppleva någonting som kan liknas vid en religiös känsla, när man befinner sig i ett sublimt bergslandskap som detta.

Jag tvekade innan jag tog bilden. Det kändes smått vanvördigt att fotografera mannen i denna situation. Men jag hade talat med bärarna – khurpas kallas de, en motsvarighet till de mer kända sherpas i Nepal – som inte alls tog illa upp utan tvärtom gillade att bli fotograferade. De kunde också betrakta de dagliga bönerna som ett slags andlig hygien, en del av vardagsrutinen och inte någonting exceptionellt och högtidligt.

Det var ändå en självklarhet att vara diskret, hålla sig på avstånd och använda lång brännvidd och arbeta snabbt. Jag tog faktiskt bara en enda exponering av den bedjande mannen.

Jag valde en centrerad komposition i stående orientering. Dels för att ge scenen ett lugn och en värdighet. Dels för att associera bilden till religiösa symboler och bilder, vilka ofta är centrerade och symmetriska snarare än uppbyggda enligt gyllene snittets princip. Bilden är för övrigt obeskuren.

Pakistan är inte direkt något turistmål för charterresor. Under ett par år var det relativt lugnt i landet men bara året efter min resa (2006) så stängdes fönstret och alla utrikesdepartement avrådde från att resa dit. De politiska oroligheterna eskalerade snabbt, och just dessa områden i norr nära gränserna till Kina och Indien var särskilt drabbade av klanstrider och terrorattacker från talibaner.

Händelseutvecklingen i Pakistan, i kombination med allt intensivare diskussioner om islamism och islamofobi i Västvärlden, har i efterhand gett bilden en särskild laddning. Själv ser jag ofrånkomligen bilden genom mina egna upplevelser, mina egna minnen. Men den kontext som präglar bildens innebörd för en annan betraktare kan jag aldrig helt kontrollera.

Min avsikt var hur som helst inte att skapa ett politiskt foto, utan en bild av en människa i vördnad inför någonting ofattbart stort, det må vara Gud eller Naturen, eller både och.

Inlagt 2013-12-16 06:55 | Läst 4602 ggr. | Permalink
En bild säger mer än tusen ord, sägs det. En bild med 37 rader text växer till en miljon. Din bild med beskrivning rymmer en hel berättelse. En ensam männinska är väldigt liten, jag förstår känslan av vördnad i den storslagna miljön.
Svar från Billingen 2013-12-16 12:51
Och dina tre rader gläder mig mycket, tack!
Instämmer med föregående talare! Bilden är fantastisk, men berättelsen gör att vi som läsare får en helt annan förståelse för sammanhanget. Den gör att jag ser människan på bilden som något mycket mer än bara en figur i bilden.
Hälsningar
Bjarne
Svar från Billingen 2013-12-16 12:51
Kul att höra, tack Bjarne!
Tycker du fått fram känslan av det stora i tillvaron och där människan bara blir en liten liten (men viktig) del. Sen backar din text upp bilden och hjälper mig att förstå att oavsett vad jag tänker om världshändelserna, denna bild är sin egen.
För mig har du lyckats med att visa "en människa i vördnad inför någonting ofattbart stort."
Svar från Billingen 2013-12-16 12:52
Gott att höra - tack för din kommentar!
Jag håller med dom andra, du har verkligen lyckats skildra storheten i bergen och människans litenhet både i bild och text.
Marianne
Svar från Billingen 2013-12-16 12:53
Tack Marianne, det gläder mig!
Mycket intressant!
- hawk
Svar från Billingen 2013-12-16 12:53
Tack Håkan för kommentaren!
En mycket vacker bild som fick extra dimension tack vare din berättande och beskrivande text. Utan den hade det "bara" varit en vacker bild på otroliga berg med en människa som råkade finnas på plats för att visa det enorma.
Svar från Billingen 2013-12-17 07:43
Tack Margareta, roligt att höra!