Fotorelaterade betraktelser

Expedition balkong, eller: Scener från tredje våningen

Jag arbetar, alltså är jag. Inte ute och fotograferar så ofta som jag skulle vilja.

Jobbet stjäl mycket tid och energi just nu. Det är mörkt på morgonen när man ger sig av och mörkt när man kommer hem, eller i bästa fall skymning några minuter innan vinterkvällen gör sin tidiga entré. Och det finns ungefär lika mycket ork som ljus.

Så vad ska en stackars naturfotograf göra? Fota makrobilder av kaktusarna i köksfönstret? Gå över till grannen och fråga om hon har någon uppstoppad fågel jag kan få låna? Nej, balkongen är svaret!

Fattigt surrogat för att vara ute i skog och mark visserligen. Och möjligheterna till varierande kamerapositioner är ungefär lika med noll. Men man kan ju göra en dygd av nödvändigheten och se fotografering från balkongen som en utmaning – begränsningar är utvecklande.

Tidigt igår kväll låg det ett tjockt lager nysnö på träden. På himlen syntes en ljusstark månskära och molnskyar som hastigt drog förbi. Allt detta gav ett speciellt ljus. Jag skulle iväg och hade lite bråttom. Riggade snabbt upp kameran på stativet och planterade det i snön på balkongen. Fokuseringen är det stora problemet i detta läge; det är för mörkt för autofokusen och i sökaren ser man inte mycket. Man får testa, gå på känsla och liten bländare. En slutartid på 30 sekunder var lagom för att återge scenen så som jag ville. Så här:

 

För någon vecka sedan kom den hit igen, den stora flocken kajor. Hundratals fåglar sätter sig i de stora björkarna utanför min balkong. Fåglarna kommer hit då och då. De kraxar och flaxar, eller är kusligt stilla och tysta. Och de är många, riktigt många. Som en vinterhälsning från Hitchcock.

 

Nu är jag inte ansatt av mordiska fåglar utan bara av förvärvsarbetets tidstjuvar. Men de försvinner så småningom, liksom kajorna. Då ska jag ut på riktig fototur. Tills dess får väl balkongen duga.

Inlagt 2011-01-13 21:33 | Läst 5877 ggr. | Permalink
Det finns mycket som duger om man bara har lite fantasi, tid och lust! Den övre bilden är riktgt skön, tycker jag! Och den undre.. Man får bara hoppas att inte kajorna åker på någon plötslig kajdöd och faller ned, alla på en gång!
Svar från Billingen 2011-01-13 22:18
Nej ett sånt fågelregn kan man gärna slippa! På bilden ser man bara en liten del av flocken, som sitter utspridd på flera träd.
Känner igen mig i din text, tack gode gud att vi går mot ljusare tider, det har varit ett tufft halvår-:) veckorna beskrev du, men glömde en sak, helgerna, när väl helgen och ledigheten kom, vad hände då=regn. När veckan kom= sol, men då satt man där inne igen på jobbet. Jag är så glad att jag fick några fina kalla snörika dagar i nyår, ovanligt här i Halmstad. Blev sjuk med feber och förkylning givetvis, men det hindrade inte mig, var tvungen att få komma ut och fota. Nu har jag ju min nya kamera, men mörkret är här fortfarande, de varnade för regn i helgen, åhhh jag blir så sur. Men snart så......
Fina bilder
Svar från Billingen 2011-01-14 08:35
Ja man får försöka utnyttja de få tillfällen som ges att vara ute och fota. Hittills har jag hållit mig fri från förkylningar - peppar peppar. Regn till helgen låter inget vidare. Hoppas du får komma ut och testa din nya kamera ordentligt snart!
Bilden blev fin! Att fota ute vid denna årstid när arbetet snor den mesta ljusa tiden, det blir en särskild utmaning! Själv behöver jag inte gå till grannen efter någon uppstoppad fågel utan kan fota min uppstoppade tjädertupp. Har gjort det men det blir inte särskilt spännande. Här hos oss är det också kopiösa mängder med kajor som flyger förbi i mörket med väldans fart och låter sig inte fångas på foto.
Svar från Billingen 2011-01-14 08:40
Nej uppstoppade fåglar är nog inte det mest upphetsande fotomotiv kan kan tänka sig. Men "mina" kajor har jag inte fångat på bild för sista gången =) Problem dock att de gärna kommer i skymningen eller när det redan är mörkt, så slutartiderna blir långa och när de flyger blir de mest suddiga fläckar på bilden. Men det kan ju vara en utmaning det också.