Fotorelaterade betraktelser

Åh dessa solnedgångar!

Vi kan inte ha dem till någonting. De är helt obrukbara, tjänar inget praktiskt syfte för människan. Rent biologiskt borde solnedgången väcka olustkänslor eftersom den signalerar mörkrets inbrott. Den kalla delen av dygnet då vår syn begränsas och nattaktiva rovdjur ger sig ut på jakt är inte till vår fördel som naturvarelse.

Ändå utövar solnedgångar en mäktig attraktionskraft på de allra flesta människor.

. . .

Man kan ställa frågan om denna uppskattning är inlärd, traderad av kultur och samhälle över historisk tid. Ett fenomen som inte ligger i den natur vi betraktar utan i sätter vi ser på, en kalibrerad blick. Eller om uppskattningen trots allt bottnar i en universell egenskap, som är allmänmänsklig utan att vara strikt biologisk. Ett estetiskt sinnelag, en känsla för det som 1700-talets filosofer kallade ”det natursköna”.

. . .

Oavsett hur man väljer att bevara den frågan så kommer man inte ifrån att naturens estetiska kvaliteter är under ständig påverkan från kulturella bruk och värderingar.

Solnedgångar hör till de motivkretsar inom fotografin som på en och samma gång är de mest älskade och de mest föraktade. Motivet har så till den grad exploaterats att det alltid finns någon som är beredd att trycka till med kitschstämpeln.

. . .

Därför är solnedgången också ett intressant fotomotiv: den aktualiserar värderingsskillnaden mellan verklighet och bild. Det är tillåtet att uppskatta naturen men inte representationer av den, i alla fall inte vilka som helst, hur realistiska de än må vara.

Samtidigt uppmuntras man som fotograf att ständigt att bryta mot konventioner och tabun. Men gäller det också tabut mot alltför uppenbar skönhet?

Inlagt 2011-06-07 08:12 | Läst 3256 ggr. | Permalink
Men man kan ju inte sluta att förundras av dem ... och njuta!
Monica
Svar från Billingen 2011-06-07 09:31
Ja förundras, njuta - och fotografera! Det tänker jag fortsätta med =)
Fröjder för ögat har du fångat!!! Tur att den går ner varje kväll.... :)
Mvh, Peter-L
Svar från Billingen 2011-06-07 15:22
Tack Peter! Ja varje kväll och ändå är det så magiskt. Gratis skådespel dessutom =)
Dina bilder, liksom dina funderingar, är alltid värda en stunds uppmärksamhet och eftertanke. Jag njuter... :)
Svar från Billingen 2011-06-07 20:39
Det gör mig glad =)
Det är magiskt med solnedgångar. Och så slipper man stiga upp tidigt ;-) Det är lite jobbigare att ta sig ut på en soluppgång haha.
Det brukar bli så skönt väder på kvällen. Sitta på några klippor och blidka ut över ett stilla hav. Det är fridfullt och meditativt. Man stannar upp och är i nuet. Något vi lätt glömmer i dagens stress samhälle. Vi behöver det. Mycket vackra bilder. MVH Camilla
Svar från Billingen 2011-06-07 22:41
Du har så rätt Camilla, visst behöver vi dessa stunder! Även gryningstimman kan vara magisk, men så är det som sagt det här med att ta sig upp tidigt ;-)
Jag ÄLSKAR solnedgångar, håller med dig i texten, bra skrivet. Så fina alla bilderna är, njurningsbara till 100 %. Själv är jag ju också totalt förälskad i midnattsolen när jag är i norra Norge, då är det både sol ned och upp på samma gång, kan det bli bättre-:)
Svar från Billingen 2011-06-08 23:12
Midnattsolen är såklart speciell. Tror inte jag har nån bild på den, utom på dia. Får väl ta en fjälltur snart igen! Det gläder mig att du gillade bilderna - tack för din kommentar!
Skönhet sitter i betraktarens ögon, det som är vackert för dig (och mig) är inte alltid det för alla andra.. man kan ju aldrig veta?
Så varför gå emot det man njuter av att se och ta in?
Vi fnyser oftats mot det sköna, det behagliga - kanske för att vi inbillar oss att det är för enkelt att fånga det? Men jag själv har t ex hittills aldrig lyckats fånga en solnedgång på ett tillfredställande sätt. Kanske säger det mer om mig iof;-)

Att däremot försöka visa det vackra på ett eget sätt är väl konsten och den behärskar du till fullo. Favoriten blir den minst uppenbara men abstrakt sköna - nr 2 med sina svirvlande moln, även om alla är oerhört vackra,,
Mvh Anna
Svar från Billingen 2011-06-08 10:17
Ja man måste våga lita på sina egna impulser och inte blint lyda normer utifrån. Och att ta riktigt bra solnedgångsbilder är faktiskt inte så lätt som många nog tror, det är så lätt att man överväldigas av ljuset och färgerna att man glömmer komposition, linjer, sådant som inte bara presenterar en vacker scen utan skapar en intressant bild. Lite som med makro där det är lätt att fastna i blotta fascinationen av att komma in i miniatyrriket med sökaren, men det räcker ju inte. Tack för kommentaren Anna!
Roligt inlägg...
Urfina bilder utan att vara ett dugg kitchiga. Solnedgångar är solnedgångar liksom soluppgångar är soluppgångar. Tilltalar mina sinnen i vart fall.
Av bilderna ovan tilltalar mig bild nr 4 mest utan att jag kan förklara varför
Mvh, Inger
Svar från Billingen 2011-06-08 10:19
Hej Inger! Roligt att du gillade bilderna. Varför man fastnar för en särskild bild är ju oftast svårt att sätta fingret på, och kanske behövs inte någon förklaring alla gånger heller.
Jisses vilka bilder du har! Underbart! Älskar solnedgångar och speciellt om dom är lika fina som dina!

Mvh Heléne
Svar från Billingen 2011-06-23 19:59
Tack Heléne! Visst är det en ynnest att kunna njuta solnedgångar, något större skådespel finns knappast.
Så vackra..själv har jag ingen../ lena
Svar från Billingen 2011-06-27 17:26
Det är aldrig för sent, och nu är det rätt tid på året, med långa solnedgångar =) Tack för kommentaren Lena!