Min personlig fotoresa där jag delar med mig med tankar och tips kring saker som jag snappar upp på vägen... Se även http://fotobloggarn.se

Blogginfo.seBlogglista.se

Motsägelsefull komposition

Jag tänkte att jag skulle göra ett experiment när jag var med i en fototävling att delta med ett fotografi som är i sin komposition är helt motsägelsefull. Vad kommer ett eventuellt utlåtande vara? Hittar domaren de "fel" som har begåtts?

Det skulle vara intressant att höra hur ni förhåller er till denna bild. Kan ni identifiera vad som är motsägelsefullt i denna komposition? Eller har ni någon annan åsikt? Kanske ni till och med gillar den?   

 

Hur gick det i tävlingen då? Den blev placerad bland de 10 främsta i alla fall. Kanske domaren inte visste så mycket om komposition i alla fall ;-) Eller kanske helt enkelt han tyckde den var bra! Han klagade framförallt att "pricken var precis i mitten!" Bra, ett rätt! Fast själv tycker jag att det är just det som gör bilden!

/Tomas

Inlagt 2008-04-15 20:26 | Läst 4076 ggr. | Permalink
Möte eller sammanhållning vs. splittring eller delning?
Svar från helto 2008-04-17 19:01
Intressant frågeställning tycker jag :) Tack för din kommentar!

/Tomas
Ja, jag tycker att pricken sitter någorlunda förankrad till bildens kanter genom den vertikala sprickan, så i det här fallet blir det både dynamiskt och statiskt med pricken i mitten på samma gång. Det är väl det som är det motsägelsefulla. Intressant komposition.
Svar från helto 2008-04-17 19:01
Exakt därför som jag tolkade denna komposition som motsägelsefull! Tack för din kommentar!

/T
Vad tycker du själv är "fel" i bilden?

Jag tycker att kompositionsregler är lite meningslösa sedan man lärt sig dem. Visst kan det vara bra att känna till dem så att man vet några recept som funkar men jag tror knappast att en jury för en fototävling skulle bedöma utifrån sådana mallar. Jag hoppas att de snarare premierar överraskande fungerande grepp och att tänka utanför boxen.

Jag gillar din bild men tycker inte att den är jätteintressant. Enkelt och snyggt med slagkraftig form och färg men lite menlöst innehåll.
Svar från helto 2008-04-17 19:06
Jag tycker du summerar både åsikt om komposition och om själva bilden väldigt bra...

Själv tycker jag så här: Jag gillar oftast inte färgade ytor på svart-vitt om inte färgen verkligen tillför bilden något, som i detta fall inte har sån mening mer är kontrasten mellan svart-vitt och färg, dynamik i grundläggande komposition vs den "lugna" pricken som sitter mitt i. Den här bilden hade varit sååå mycket bättre om det hade stått något i siffrorna som kunde associera till något djupare...

/Tomas