Mina bilder från vårt universum

Vad ögat inte ser

För ett par veckor sedan gjorde jag ett första test med min nya kamera under en stjärnklar himmel. Målet var att se vilken bildkvalité kameran levererar vid långa exponeringar. När jag nu studerat resultatet slog det mig återigen vilka möjligheter kamerorna ger oss att se saker som inte ögat ser.

För att illustrera detta har jag har lagt två bilder bredvid varandra där jag också har markerat ut stjärnbilden Svanen. Den vänstra bilden är en bild som visar ungefär vad jag såg med mina egna ögon när jag var på plats en bit utanför Östersund. Stjärnorna som ingår i Svanen syns allra tydligast och man kan också ana Vintergatans stråk genom bilden.


Bilden till höger är en 30 minuter lång exponering av samma område. Kameran har alltså samlat in ljus under 30 minuter för att på så sätt även fånga väldigt ljussvaga objekt. I den här bilden är det nästan svårt att se Svanens stjärnbild på grund av alla andra stjärnor som syns. De röda områdena är nebulosor, stora moln av stoft och gas. Nebulosan längst upp i bild heter Nordamerikanska nebulosan som fått sitt namn då dess form påminner om Nordamerika. Det är ganska fantastiskt vad mycket mer vi kan se med hjälp av en kamera.

Till sist, tänk att alla miljarders små prickar i den högra bilden är stjärnor. Precis som vår sol också är en stjärna.
Vad ögat inte ser

Inlagt 2012-12-02 19:46 | Läst 2978 ggr. | Permalink
Man är lätt liten ändå. Tankeväckande bild och inlägg :)
Man kan inte bli annat än fascinerad! Riktigt häftig är det!