Mina bilder från vårt universum

Solhalo

Under eftermiddagen idag uppstod en vacker solhalo i det disiga vädret. Jag passade på att fånga fenomenet med utsikt ut över de jämtländska fjällen. Solen är verkligen på tapeten nu, för tillfället finns en enorm solfläck som jag planerar att fotografera i helgen. Den går att se med blotta genom molnslöjor, så passa på att titta upp lite då och då mot solen för att se om ni ser den. Tänk på att aldrig titta mot solen med en kikare.

Solhalo

Följ mig

http://www.facebook.com/fotografgoranstrand
http://twitter.com/Astrofotografen

Inlagt 2012-05-10 22:12 | Läst 2735 ggr. | Permalink
Trevligt trevligt! Halo är riktigt imponerande att se! Jag undrar vad folk på stenåldern tänkte när de såg en halo eller något liknande...

Här är några bilder på halos som jag tog på Sydpolen 2009-10 när jag var där, är du intresserad finns det nog något du gillar!

http://helmetrock.wordpress.com/2009/12/29/halo/

http://helmetrock.wordpress.com/2010/01/22/halo-igen/

http://helmetrock.wordpress.com/2010/01/08/halo-de-luxe/

Tack för tipset om solfläcken, den får jag se om jag kan få syn på!

/Rickard
Svar från gost 2012-05-10 22:47
Tack Rickard. Håller med dig om stenåldersfunderingarna. Dom kommer ofta när jag ser astronomiska och atmosfäriska fenomen. Lätt att tänka sig att tron på något högre väsen var vanligt förekommande. Vem skulle annars kunna göra något så vackert.

Tack för att du delade med dig av härliga sydpolsbilder, en drömresa!
Kan som Stockholmsbaserad molnskådare lägga till för de hågade att en solhalo går utmärkt att se på samtliga breddgrader, inte bara uppe i fjäll eller nere på sydpolen! : )
Statistiken för nordtyskland är åtminstone en partiell solhalo 103 dagar om året, och jag tror att Sverige faktiskt har bättre möjligheter för halofenomenen än så. Så räkna med att kunna se någon del av en halo var tredje dag ungefär!