Sporadiska kommentarer och reflektioner kring fotografi i vår tid

Är det nån som verkligen TITTAR på en bild?

Jag är en vän av bilder där poängen (eller vad man ska kalla det) inte så att säga framträder på en gång, utan först efter en stunds betraktande. Kolla t.ex. den här:

The Empty Chair

 

Eller den här:

Six Young Women in a Confined Space

 

Oavsett om du uppskattade fotografierna eller inte - upptäckte du mannen bakom gallret? Och alla sex flickorna? (Bägge bilderna finns i min Portfolio, album Mixed Pictures)

 

Hör sitter mannen bakom gallret. Det är lite "Blow Up"  över det hela ...

 

När antalet bilder bara växer och flimrar föbi i en ständig ström så kanske vi sällan hinner stanna upp och försjunka in i en bild med allt vad den innehåller. En bild som "skriker högt" är den som uppmärksammas medan en bild vars budskap framförs som en "viskning" riskerar att aldrig höras (synas) ... Eller?

Inlagt 2008-11-15 19:42 | Läst 842 ggr. | Permalink
Tja, internet är nog inte rätt forum för eftertänksamma bilder tyvärr. Har märkt själv att om bilden inte är "häftig" redan på tumnageln så går den nog de flesta förbi. Sedan tycker jag också att det är relativt sällan det dyker upp "nya" betraktare av ens bilder. För det mesta är det de gamla vanliga som tittar och kommenterar. Jag tror också att det är så att väldigt många egentligen är mest intresserade av att exponera sig själva, och då funkar det nog så att man ganska snart slutar att få kommentarer om man inte "ger minst en tillbaks" hela tiden :)
-affe
Alf, du har säkert helt rätt. Jag har hittat ett gäng (där du ingår) vars bilder jag kollar med vissa intervaller - nya som gamla. Dels för att bli "glad" = bilder som ger mig något; dels för att hämta inspiration. Du har flera bilder som jag skulle placera i kategorin "viskningar". Tack för dem.

mvh, FiCa1
Nu har jag suttit och tittat på dina 2 bilder i ca 5 min.I den översta bilden har jag inte upptäckt någon person bakom gallret,och i den undre bilden som jag tycker är rörig såg jag först 4 personer efter mycket spanande såg jag 1 till,men den sjätte ser jag inte.Att du kallar bilden något på engelska tycker inte jag tillför något,men du söker dig nog ut i värden med dina bilder och då är det bra med ett språk många förstår.När jag vill titta på bilder så går jag ofta på någon fotoutställning.
FH Kenneth
Svar från Finn Calander 2008-11-15 23:07
Jag överskattade upplösningen på bilder inlagda i bloggen. Så jag lägger in en detaljförstoring - på den utskrivna bilden får man syn på mannen efter ett tag. Röriga flickor? Jovisst, men hela dem marknadsplats där denna lilla butik var en bland många andra var just röriga. Bilden i min portfolio är tydligare och då hittar du säkert den sjätte kvinnan också. Engelska titlar - tja, fotograferade i Shanghai och tog mig fram på engelska, and that's it. Mvh, FiCa1
Det är som Alf säger, internet är nog inte rätt forum för eftertänksamma bilder. Foton som viskar bör betraktas i stort format för att komma till sin rätt!
//Chasid
Svar från Finn Calander 2008-11-15 23:15
Jo, så är det - tyvärr. Syftet med bilderna jag la in i bloggen var att illustrera en poäng, men tyvärr försvann den p.g.a. tekniska begränsningar. Får lägga in skrikigare bilder framöver. Mvh, FiCa1