Har länge funderat över vad som drivit och driver mig och andra att fotografera. Efter en relativ lång gärning som yrkesfotograf är jag sedan ett tag "bara" vanlig fotograf och fascineras av bildernas och inte minst fotoverktygens inverkan på oss fotoindivider. Ibland måste funderingarna ut och skrivas ned. Precis som de ibland hamnar på bild.

Min födelsestad både lik och olik

KÄNDE MIG HEMMA OCH BORTA SAMTIDIGT

Som nämnt tidigare återvände jag till Nyköping först efter några decennier. Mycket var sig likt, annat helt förändrat. Det mesta dock till det bättre och jag fick nya perspektiv på platser som betytt mycket för mig under mina barndomsår.

Kvarnen

Den gamla kvarnens hjul hade ställts ut som sevärt objekt och delar av kvarnen blivit restaurang. Här vid kvarnbron tillbringade jag många timmar med fiske när dammluckorna var stängda. Bilden tagen nyårsafton strax innan 2008 blev 2009. Testade en Sony A900  första gången. Trevlig kamera.

Storgatan var när jag flyttade från Nyköping fortfarande genomfart för dåvarande Riksettan och kullerstensbelagd på många ställen. Nu delvis förvandlad till gågata och asfalterad. När Riksettan gick här var det trångt om saligheten. Bilden tagen med ett Zeiss 85/1.4 i skymningsljus.

Nedanför kvarnfallet hade en mycket vacker gångväg anlagts. Den följer ån ända ned till hamnen 

Vägen passerar den gamla bron jag lekte vid

För att inte tala om alla timmarna jag tillbringade med metspö i näven här vid Nyköpingshus. Från detta gamla slott regerades Sverige en tid innan Stockholm blev huvudstad. De flesta känner väl till "Nyköpings Gästabud"? Gästerna slängdes i fängelsehålan och nyckeln kastades i ån enligt historien.  

Nåväl, ån är mindre fiskrik nu fast å andra sidan mycket renare och numera har laxen återvänt. Flugfiske med tvåhandsspö efter öring.

Anna Lindhs vackra minnesplats på vägen ned mot Kvarnbron. Tyvärr vandaliserades den ett antal gånger. Ibland undrar man hur vissa individer är ihopskruvade under peruken. Sorgligt i dubbel bemärkelse.

Slutligen leder gångvägen ned till hamnen. Här lägger båten ut från åmynningen ut på fjärden till den vackra skärgården.

Hamnområdet hade verkligen ändrats rejält till det bättre och vimlade av folk alla sommardagar. Mycket vackert renoverat hamnkontor som nu blivit restaurang.

För att inte tala om de gamla hamnbodarna. Nu plats för olika små affärer, gallerier och annat. När jag växte upp i Nyköping mynnade en stor kloak ut i hamnbassängen framför bodarna som då var ett kärt tillhåll för "pilsnergubbar" som skrämde oss ungar när vi metade runt kloaken och fick massor med fisk bland allt dasspapper och använda kondomer. 

HÄR SLUTAR DENNA DEL AV BILDRAPSODIN FRÅN ETT ÅTERBESÖKT NYKÖPING. DET BLIR KANSKE EN FORTSÄTTNING NÅGON GÅNG FRAMÖVER. DÅ MER INRIKTAD PÅ SJÄLVA STADSMILJÖN. ÅN, HAMNEN OCH DESS OMGIVNINGAR BETYDDE MYCKET FÖR MIG NÄR JAG VÄXTE UPP. SKÖNT ATT KUNNA VANDRA HÄR OCH BARA KNÄPPA ENKLA BILDER UTAN KRAV PÅ ATT DE SKULLE VARA YRKESMÄSSIGA.

______________________________________________________________________

Inlagt 2015-07-26 21:17 | Läst 3673 ggr. | Permalink