Att ställa klockan på 04:00 en ledig dag? Varför?

Mängder av fåglar i Florida

Detta blir det tredje (och sista) inlägget från min resa till sydöstra Florida nu i november. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om hägrar, samt ett om pelikaner så det här får avsluta serien. Det får bli lite av ett "residual"-inlägg med en samling av andra bilder jag samlade på mig under resan.

Florida är verkligen en fantastisk plats för fågel(foto)intresserade. Det finns mänder med fågel överallt, både i termer av antal individer och antal arter. Dessutom är de i regel inte särskilt skygga, utan relativt enkelt kan man komma nära och få riktigt bra bilder utan att behöva sitta i gömsle och trycka.

Stranden

Väl framme i Florida är det ingen dum idé att börja med att ta med sig kameran ned på stranden, lite beroende på var man befinner sig. Havet, det grunda vattnet och även människorna drar till sig en stor mängd fåglar som är där för att leta föda - oavsett om det handlar om skalbaggar i sanden, fisk i havet eller helt enkelt mat som människorna har lämnat efter sig. Jag har i tidigare inlägg redan täckt in både hägrar och pelikaner, men det finns gott om andra arter också - framförallt vadarfåglar.

Snowy plover, Siesta Beach, FL, 1/1000s, f/4,0, ISO400

Sanderling, Siesta Beach, FL, 1/1000s, f/4,0, ISO320

Willetsnäppa, Siesta Beach,FL, 1/3200s, f/4, ISO400

Jag är ingen fågelskådare och är i ärlighetens namn heller inte så intresserad av artbestämning och identifikation. Därför är det möjligt att ovanstående arter inte är 100%. Tar därför tacksamt emot korrigeringar (och svenska namn)...

Amerikansk strandskata, Fort DeSoto park, FL, 1/1250s, f/7,1, ISO200

Amerikansk strandskata, Fort DeSoto park, FL, 1/1250s, f/7,1, ISO200

Amerikanska strandskator, Fort DeSoto park, FL, 1/1250s, f/7,1, ISO200

Strandskatorna däremot känner jag väl igen. Vackra och uttrycksfulla små fåglar som man sällan kommer så nära hemma i Sverige.

Sanderling, Siesta Beach, FL, 1/3200s, f/7,1, ISO200

Sam jag skrivit om tidigare är solnedgångarna på stranden fantastiska. Inte bara att se på utan även för möjligheten att skapa riktigt stämningsfulla bilder.

Kungstärna, Siesta Beach, FL, 1/1000s, f/5, ISO400

De små tärnorna är fantastiska. under de sista minuterna (för det går fort så här års) av solnedgången är himlen full av små fåglar som står som spjut i vattnet. Det är fantastiskt att se vilken precision de har, och vilken syn de måste ha för att hitta sina "mål"...

Kungstärna, Siesta Beach, FL, 1/3200s, f/4, ISO200

Kungstärna, Siesta Beach, FL, 1/1000s, f/4,5, ISO400

Jag skulle kunna spendera hur många kvällar som helst med kameran nere på någon av stränderna längs kusten!

Lagunen

Jag gjorde en del research innan jag åkte till Florida för att hitta guldkornen för en fågelfotograf. Det finns naturligtvis hur många fina platser som helst, men det finns alltid några som återkommer gång på gång i rekommendationer i artiklar och på nätforum etc. Ett av dessa är Venice Rookery för den som är intresserad av hägrar (det har jag skrivit om här). Ett annat var "Little Estero Lagoon" som blev "berömt" genom den amerikanske fågelfotonestorn Arthur Morris. Jag vet inte ens om det är ett officiellt namn eller om han helt sonika hittade på det själv.

Hur som helst, "lagunen" är egentligen en lite tunga med vatten längs stranden i Fort Myers Beach, undanskymd bakom ett Holiday Inn och bara ett stenkast från hotell och strandliv. Den ser inte heller mycket ut för världen. Men det är inte utan anledning som det har blivit populärt, givet kombinationen av närhet, tillgänglighet och inte minst - mängden fåglar som flockas i det grunda vattnet när vattenståndet är rätt.

Little Estero Lagoon, Fort Myers Beach, FL

Hur som helst, eftersom det stod så tydligt på "får ej missa"-listan gjorde jag ett par besök både morgon och kväll. Nu är ju inte detta kanske absoluta högsäsongen för dessa fåglar och vattennivån var inte den bästa. Trots det hade jag några riktigt produktiva timmar längs det grunda vattnet.

Vit ibis, Little Estero Lagoon, FL, 1/640s, f/5,6, ISO200

Vit ibis, Little Estero Lagoon, FL, 1/1000s, f/4, ISO200

Vit ibis, Little Estero Lagoon, FL, 1/1250s, f/4, ISO1000

Vit ibis, Little Estero Lagoon, FL, 1/1250s, f/4, ISO200

Under min fotosession med de vita ibisarna (som för övrigt är tacksamma objekt eftersom de är så oskygga) flög en fiskgjuse förbi bara några meter ifrån mig nästan i huvudhöjd. Nu hade jag tyvärr bara ett kamerahus med mig på resan, så jag svor högt när jag sträckte mig efter mitt kortare telezoom (som jag ofta har monterat och klart) bara för att inse att jag inte skulle hinna. Jag fick istället nöja mig med ett par bilder efter att den landat en bit bort.

Fiskgjuse, Little Estero Lagoon, FL, 1/100s, f/4, ISO400

      Fiskgjuse, Little Estero Lagoon, FL, 1/100s, f/4, ISO400

Detta var nog de enda acceptabla bilderna jag fick på fiskgjuse under resan, även om jag ofta såg dem på håll.

Då är snöhägrarna desto enklare. relativt oskygga, och väldigt rörliga och oskygga!

Snöhäger, Little Estero Lagoon, FL, 1/1600s, f/5,6, ISO200

Snöhäger, Little Estero Lagoon, FL, 1/1600s, f/7,1, ISO200

De är dock knepiga att exponera för. Den extremt vita fjäderdräkten reflekterar allt ljus obarmhärtigt och bränner ut bilden. Dessutom försvinner lätt den mörka näbben om man kompenserar för mycket. Det är manuellt läge och "trial and error" som gäller. Hur folk gjorde innan den digitala tekniken fanns orkar jag knappt tänka på...

Snöhäger, Little Estero Lagoon, FL, 1/1600s, f/7,1, ISO200

      

      Snöhäger, Little Estero Lagoon, FL, 1/1600s, f/7,1, ISO200

Snöhäger, Little Estero Lagoon, FL, 1/640s, f/7,1, ISO200

Sedan händer det att man träffar på arter man inte har en aning om vad det är - och den här har jag fortfarande inte listat ut:

Vit ibis, ungfågel, Little Estero Lagoon, FL, 1/1000s, f/7,1, ISO400

Ser ut på näbben att vara någon form av ibis? Kommentera gärna om du vet så ska jag uppdatera bildtexten. UPPDATERING: Tack till Per Aronsson som tipsade om att detta nog är en Vit ibis, ungfågel i höstdräkt. Låter rimligt!

Det grunda vattnet stimulerar även fåglarna till att plaska och bada - antagligen för att svalka sig och för att bli av med ev ohyra. Det svåra med att fånga det på bild är att ha tålamod. Det är lätt att man ligger där och snabbt förflyttar fokus mellan fåglarna i takt med att de rör sig, men ofta är man då för sent ute. Det enda sättet att få bilder är att fokusera på en krake och sedan vänta (och hoppas) på att han/hon ska sätta igång. Samma sak gäller här - tipsa mig gärna om arten...

Okänd, Little Estero Lagoon, FL, 1/1250s, f/4,5, ISO250

      Okänd, Little Estero Lagoon, FL, 1/1250s, f/4,5, ISO250

Willetsnäppa, Little Estero Lagoon, FL, 1/1250s, f/4,5, ISO250

UPPDATERING: Tack även här till Per Aronsson som tipsade om att detta är en Willetsnäppa i höstdräkt.

Och som vanligt gäller det att stanna till "the bitter end" - de sista strålarna i solnedgången ger ofta möjlighet till lite annorlunda bilder, men då gäller det att vara kvar!

Präriespov, Little Estero Lagoon, FL, 1/1250s, f/4, ISO1000

Det är sällan jag konverterar bilder till svartvitt, men den här tyckte jag passade sig bra för det.

Fiskepiren

Det sista stycket i det här inlägget får handla om ett annat "säkert kort" om man vill hitta fåglar att fotografera - nämligen att bege sig till en av de många fiskepirar som finns längs kusten. Här samlas mängder med fiskeintresserade - och med dem självklart många fiskintresserade, dvs sjöfåglar.

Jag begav mig till den lilla fiskepiren vid fyren på västra delen av ön Sanibel utanför Fort Myers Beach efter att ha fått ett tips från en annan fotointresserad dåre vid Little Estero Lagoon. Här var det full aktivitet, främst på en grupp hägrar (både snöhäger och den större ägretthägern) som betedde sig som vi är vana att se måsar och trutar göra här hemma i Norden.

Aktivitet på "the lighthouse fishing pier" på Sanibel, FL

Hägrarna promenerade runt bland fiskarna och positionerade sig inför att nästa fångst skulle dras upp. Vid ett par tillfällen gick de även helt fräckt fram och plockade upp betesfisken ur hinkarna när fiskarna vände ryggen till. Man får inte vara blyg...

Hägrarna väntar otåligt när fisken rensas

Det var med andra ord ingen utmaning att komma nära fåglarna...

Ägretthäger, Sanibel, FL, 1/5000s, f/5,6, ISO250

Den starka solen var dock en större utmaning, vilket syns på mina exponeringsdata. Solen är oerhört stark på tidig eftermiddag, och fåglarna rör sig hela tiden från motljus till medljus och tillbaka. Många bilder i papperskorgen blev det, men också en del "keepers"...

Ägretthäger, Sanibel, FL, 1/1600s, f/5,6, ISO250

Ägretthäger, Sanibel, FL, 1/1600s, f/8, ISO320

Snöhäger, Sanibel, FL, 1/1250s, f/7,1, ISO250

Den sista bilden ovan visar tydligt hägrarnas speciella ögonplacering. Vid en första anblick förefaller hägern ha ögon klassiska för ett bytesdjur, dvs placerade på sidorna för att få så mycket synvinkel som möjligt. I själva verket har de dock ögon som är inriktade delvis i likhet med "rovdjursögon" (jämför t.ex. ugglor) där båda ögonen är riktade framåt. Skillnaden är att hägerns ögon är delvis riktade parallellt nedåt under näbben - perfekt för fiske!

Ägretthäger, Sanibel, FL, 1/2000s, f/8, ISO250

Och så till sist - den klassiska bilden på skarven som torkar sina vingar i luften - ett beteende vi väl känner igen från kusinen storskarv i den Stockholmska skärgården.


Öronskarv, Sanibel, FL, 1/400s, f/11, ISO400

Sådär, nu har jag nog tömt det mesta från min resa till Florida - en plats jag definitivt kan rekommendera för den som är intresserad av att fotografera fåglar, djur och natur. Jag ser redan fram emot nästa besök!

(Det blev ett långt inlägg den här gången - och många bilder. Hoppas det var till glädje för någon!)

Hälsn,

Fredrik

* * * * * * * * * *
Kolla gärna in min hemsida www.fredrikbackman.se

Inlagt 2012-12-29 11:54 | Läst 4183 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fantastiska bilder Fredrik!!

Intressant läsning gör det ännu bättre. Vilket ljus, vilken närhet till fåglarna. Blir nästan sugen att åka till staterna. Daniel
Svar från Fredrik Backman 2012-12-29 12:23
Kul att du gillar bilderna (och texten)!

Staterna har ju mycket annat att erbjuda än foto, med fördelen att det alltid finns en bra fotoutflykt runt hörnet, så det funkar fint att kombinera med annat (familjesemester t.ex.).
Lika härligt som förra inlägget, underbara fågelbilder!
Trevlig helg!
ewa
Svar från Fredrik Backman 2012-12-29 22:00
Kul att du gillar bilderna, Ewa!
Spännande o intressant läsning! man blir tusan sugen på att åka dit till lite värme och fotografering
Mvh Christian
Riktigt bra bilder Fredrik! Och bra text. Kul och inspirerande. Gott nytt år. Vi hörs, Tony
Svar från Fredrik Backman 2012-12-30 15:23
Kul att du gillar det, Tony! Gott nytt / Fredrik
Fantastiska bilder! Skall dit om en månad, hoppas att jag kan få till någon bild som kan matcha någon av dina :)
Kör bara med manuella objektiv så det är lite gambling för min del.
Svar från Fredrik Backman 2013-11-21 09:16
Härligt, lycka till! / Fredrik