Att vända på jorden.

Har haft en grym förkylning hela veckan men eftersom jag skulle introducera en nykomling så blev det inte till att stanna hemma. Får vila i helgen istället, men det vet man ju hur det brukar bli med den saken .

På den tiden man inte var mer än typ en meter lång så förstod jag inte varför det inte blev en backe mitt på åkern efter allt plöjande runt om i byn. Bönderna vände ju upp jorden år efter år så det borde bli en kulle i mitten och inget på kanterna efter allt vändande?

Det var inte förrän jag själv började som "dräng" vid 12-13 års ålder jag insåg att man skiftade plöjriktning  :))

Kravet på underhållning var inte så stort på -60 talet. En kompis farsa körde väghyvel och eftersom det var vanligt med grusväg då så kom han ibland förbi med sin gula jättemaskin, och vi grabbar stod uppradade längs vägkanten, tyvärr har man inga bilder från då.

Inlagt 2015-11-20 12:56 | Läst 2096 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Vilka sköna åkermaskiner du fotat där! Har då aldrig set sådana förut så det var kul!
Svar från gunte 2015-11-22 15:20
Ja det gömmer sig mycket konstigt i ladorna ..
Jag har hostat och varit förkyld i 5 veckor nu, 3 av dem mer eller mindre sängliggandes. Missat massor av fina höstdagar, skit är vad det är:) Det var verkligen inte mycket man begrep när man var 1 meter lång. Nu är jag nästan dubbelt så lång men vet i fasen om jag begriper mer ändå:) Härlig bild med imponerande maskiner.
Svar från gunte 2015-11-22 15:21
Åjo, lite klokare har du nog blivit ;)
Pigga på dig..
Vilken härlig gammal traktor men tung är den Förr när de körde omkring och tröskade på gårdarna så var det en som hade en sådan traktor när jag var barn Sedan blev det lite modernare traktor Ha en skön helg : ) // Gert
Svar från gunte 2015-11-22 15:24
Ja jag minns när en flytt av en sådan stationär tröska hade synat diket hemma i byn en gång, då blev det folkvandring.
Plöja är en konst, ett hantverk som jag snuddat vid då jag jobbade ett år som traktorförare på en gård. Det ska inte bli backar på åkrarna om man vet vad man gör...En fin historisk bild som visar en traktor som jag aldrig varit i närheten av. Jag lärde mej plöja med en vanlig enkel plog med åtta skär (ganska stor alltså) men den krävde att man kunde lägga ryggar med rätt avstånd. Numera ser man bara växelplogar och då blir det bra mycket lättare...
Hälsningar Lena
Svar från gunte 2015-11-22 15:26
Oj, åtta ! själv fick jag hålla tillgodo med två och treskäriga...men det var inte sådana jätteåkrar då.
Men måsar och måsskit fick man se upp med ;) eller ner !
Hej! Imponerande maskin i bilden! Gissar att det är en med tändkulemotor? Själv har jag varit sjukskriven nästan en vecka nu på grund av kraftig förkylning.. jag hatar det! Fast egentligen har jag känt av det i nästan 14 dagar.. Krya på oss!
Hälsn!
Svar från gunte 2015-11-22 15:27
Ja tack, krya på oss :)
Manliga förkylningar är inte att leka med, de brukar vara riktiga rysare,
Bättre då att kopla av med lite plöjning.
De där stora väghyvlarna beundrade även jag som barn, fast med lite skräckblandad förtjusning så rusade vi ungar ut för att kolla in när Bitvargen kom förbi. Gul och stor var den.
Svar från gunte 2015-11-22 15:28
Bra Margareta att du är insatt i ett av manlighetens stora problem ;))