VARDAGSSPEGLINGAR

Leica filmkasetter...

...känner någon till något om de här Leica filmkasserna?

det skulle vara trevligt att veta lite mer om dessa - så jag är tacksam om någon kan ge mig lite mer information - jag har Googlat men hittar inget!

Hälsningar Sören

Inlagt 2012-09-07 16:07 | Läst 2286 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Den vänstra på bilden är den "riktiga" Leicakassetten, utan någon filtklädd springa där damm kan fastna och repa filmen. Man laddar den själv från en större rulle (i totalt mörker) och är noga med att stänga springan innan man tänder (rätt bra att komma ihåg att också packa in den stora rullen.....).

Sen fungerar den bara i Leicas mätsökarhus (vågar inte svära på att de senaste, M7 och MP hanterar dem), som öppnar kassetten när man stänger locket under kamerahuset, och stänger den igen när man öppnar. Hör egentligen en tjusig bakelitburk till också, med skruvlock och ett vitt fält att skriva filmdata på.

Den andra är en omladdningsbar kassett med de vanliga filtremsorna, och bör passa alla småbildskameror. Tror inte den fanns i Leicas egen katalog.
Svar från Hampus_6 2012-09-07 17:47
Hej Per och jätte tack för all info!
En sådan liten svart plastburk med vit etikett har jag - sen har jag två stycken liknade burkar med Nikon kassetter i och dom liknar Leica kassetten utan filtklädd springa.
Tack och trevlig kväll!
Sören
Ja den till vänster är en äkta Leica omladdningsbar kassett. Den kunde man ladda med 35mm film och komma undan med lägre filmpris. LO
Svar från Hampus_6 2012-09-07 20:44
Hej LO - tack för ditt svar!
Jag har en Leica IIf från 1952 tror du att kassetten fungerar till den?
Eller finns det dom som använder kassetter i dag?
Kanske man ska lägga ut den på Tradera!?
// Sören
elgenper 2012-09-07 21:51
Fungerar till min II från 1939, så bör inte vara några problem med IIf. Har däremot kommit ihåg att den troligen inte går till en M5 (den hade återspolning i botten) och förstås inte CL eller CLE. M6, M7 och MP är jag som sagt osäker på; har aldrig hållit någon i min hand.
Dubbelolle 2012-09-08 11:17
Den fungerar säkert till din gamla IIf, mendu ska väl inte sälja dom hoppas jag,
inte sålänge du har kameran kvar iallafall. Mvh,LO