VARDAGSSPEGLINGAR

Döda träd är fulla av liv...

...i  skogen dör med tiden alla träd  - detta innebär att stora mängder organiskt material blir tillgängligt som en resurs för övriga delar av ekosystemet.

Av en händelse så fotograferade jag ett nyfällt träd på Åholmen den 12/5 1998 - jag satte mig och räknade årsringarna och fick det till ca 400 st - det lär vara ett Bokträd då det växt i bokskogen på Åholmen.

Vi är ganska ofta på promenad på Åholmen då det är gångavstånd från vår sommarstuga - när jag nyligen tittade på lite äldre bilder hittade jag även den här bilden som jag tagit 13/11 2005 av samma träd.

även i år 6/5 2012 tog jag en bild av den "gamla" Boken och nu ser man hur 14 år har förändrat trädet.

Så det stämmer "Döda träd är fulla av liv".

Lev väl

Hälsningar Sören.

Inlagt 2012-09-14 16:55 | Läst 1644 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ett faktum som skogsbruket insett först under senare år, och i flera fall inte heller vill ta till sig idag. Döda och döende träd i olika stadier är en förustning för ett rikt liv i skogen. I en helt naturligt uppvuxen och opåverkad skog är mer än 50% av träden döda eller döende i olika stadier. I det moderna skogsbruket har man varit livrädd för döda träd beroende på risken för massiva insektsangrepp från t.ex granbarkborrar. Hyggesbruket är ju som gjort för just såna massförökningar av barkborrar som då även kan ge sig på friska träd (när de nydöda stormfällningarna orsakat förökningen och då det sedan inte räcker till som föda åt baggarna). I en naturlig och olikåldrig skog blir det sällan såna massförökningar av insekter som sedan kan skada de friska träden. Där finns dessutom en ekologisk balans med mycket hackspettarter som har inskterna som föda.Det moderna skogsbruket är inte precis idealet för hackspettar.

http://gelatin-silver.blogspot.com
Svar från Hampus_6 2012-09-16 10:19
Tack Nils - för din information - trevligt att läsa ditt inlägg om skogsbruk och insekter. /Sören